Serat Nitisruti

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Serat Nitisruti yaiku serat kondhang sing ana ing jaman Surakarta taun 1534 taun Caka (1612 taun Masehi). [1]

Serat iki isine bab kesaenan. Kaliyan serat Suluk Wudji ing jamané Sinuhun Seda Krapyak, serat Nitisruti namung kacèk 5 taun, yen mngono serat iki kudune gaweane Pangeran Karanggayam, ing negara Pajang. Nanging, miturut tauné, wis cetha yen iki digawé pas jaman Mataram. Miturut cerita sing nyebutke serat iki gaweane pangeran Karanggayam ing Pajang pas jaman Pajang iku salah, amarga pas jaman Pajang kui jumenenge Raden Jaka Tingkir. Sing bener yaiku Pangeran Karanggayam sing ana Pajang pas jaman Mataram. Dusun Pajang utawi kutha Pajang nalika jaman Mataram iku iseh reja, mula ora salah yen Pangeran Karanggayam lenggahe ning Pajang.


Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Poerbatjaraka (1954). Kapustakan Djawi. Jakarta: Djambatan. p. 102.