Senyawa heterosiklik

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Piridina, sebuah contoh senyawa heterosiklik yang prasaja

Senyawa heterosiklik utawi heterolingkar inggih punika séjenis sényawa kimia ingkang gadhah struktur cincin ingkang ngandut atom sanèsipun karbon, kados ta belerang, oksigen, utawi nitrogen ingkang péranganing cincin kasébut.[1] Senyawa-senyawa heterosiklik saged arupa cincin aromatik prasaja utawi cincin non-aromatik. Pintén-pintén tuladha inggih punika piridina (C5H5N), pirimidina (C4H4N2) lan dioksana (C4H8O2). Mbetahaken perhatosan senyawa-senyawa kados ta siklopropana lan sikloheksana boten senyawa heterosiklik. Senyawa mau namung sikloalkana. Prefiks 'siklik' ngrujuk ing struktur cincin, manawi 'hetero' ngrujuk ing atom senesipun karbon. Kathah senyawa heterosiklik ingkang manawi zat karsinogenik.

Kimia heterosiklik inggih punika cabang ngèlmu kimia ingkang berkutat kanthi eksklusif kaliyan sintesis, sipat-sipat, lan aplikasi heterolingkar.

Cincin beranggota-3[besut | besut sumber]

Heterolingkar kaliyan tiga atom ing cincin langkung reaktif amargi déning terikan cincin. Senyawa ingkang gadhah satunggal heteroarom ing limrahipun langkung stabil. Senyawa kaliyan kalih heteroatom langkung biyasa muncul minangka zat antawisipun reaktif. Heterolingkar beranggota-3 yang umum:

Heteroatom Jenuh Takjenuh
Nitrogen Aziridina
Oksigen Etilena oksida (epoksida, oksirana) Oksirena
Sulfur Tiirana (episulfida)

Cincin beranggota-4[besut | besut sumber]

Heteroatom Jenuh Takjenuh
Nitrogen Azetidina
Oxygen Oksetana
Sulfur Tietana, ditietana Ditiet

Cincin beranggota-5[besut | besut sumber]

Ing Heterolingkar beranggota-5, senyawa takjenuhnipun asring langkung stabil amargi aromatisitas.

Heteroatom Jenuh Takjenuh
Nitrogen tetrahidropirola (pirolidina) Dihidropirola (pirolina), Pirola
Oksigen Dihidrofuran, tetrahidrofuran Furan
Sulfur Dihidrotiofena, tetrahidrotiofena Tiofena
Arsen Arsola

Sekelompok ageng senyawa cincin beranggota-5 kaliyan kalih heteroatom kanthi kolektif dipunnamani azola. Ditiolana gadhah kalih atom sulfur.

Cincin beranggota-6[besut | besut sumber]

Cincin beranggota enem kaliyan heteroatom tunggal:

Heteroatom Jenuh Takjenuh
Nitrogen Piperidina Piridina
Oksigen Tetrahidropiran Piran
Sulfur Tiana Tiina (thiapirana)

Kaliyan kalih heteroatom:

Heteroatom Jenuh Takjenuh
Nitrogen Piperazina Diazina
Nitrogen / oksigen Oksazina
Nitrogen / sulfur Tiazina
Sulfur Ditiana
Oksigen Dioksana

Amina heterosiklik lan kanker[besut | besut sumber]

Pinten-pinten amina heterosiklik (Heterocyclic amine), HCA, ingkang wonten ing daging ingkang dipunmasak kapanggih gadhah sipat karsinogenik. Riset nedahaken manawi memasak daging katamtu ing temperatur inggil badhé ngasilaken senyawa-senyawa ingkang boten kapanggih ing daging mentah. HCA dumadi manawi asam amino lan kreatina (senyawa ingkang kapanggih ing otot) bereaksi ing temperatur inggil. Para periset sampun ngidentifikasiaken 17 HCA bènten ingkang dipunkasilaken saking pemasakan daging otot.[2] Pinten-pinten sumber protein kados ta susu, telur, tahu, lan daging organ kados ta hati gadhah kandhutan HCA ingkang sangat sakedhik utawi manawi boten wonten ing wanci dipunmasak.

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ Eicher, T.; Hauptmann, S. (2nd ed. 2003). The Chemistry of Heterocycles: Structure, Reactions, Syntheses, and Applications. Wiley-VCH. ISBN 3-527-30720-6.  Priksa gandra date ing: |date= (pitulung)
  2. ^ "Heterocyclic Amines in Cooked Meats". National Cancer Institute. 15 Sep 2004. Dijupuk 2007-08-09. 

Pranala njaba[besut | besut sumber]