Senyawa heterosiklik

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Piridina, sebuah contoh senyawa heterosiklik yang sederhana

Senyawa heterosiklik utawi heterolingkar inggih punika séjenis sényawa kimia ingkang nggadahi struktur cincin ingkang ngandut atom sanésipun karbon, kadasta belerang, oksigen, utawi nitrogen ingkang bagian saking cincin kasébut.[1] Senyawa-senyawa heterosiklik sagéd arupa cincin aromatik sederhana utawi cincin non-aromatik. Pintén-pintén tuladha inggih punika piridina (C5H5N), pirimidina (C4H4N2) lan dioksana (C4H8O2). Mbetahaken perhatosan senyawa-senyawa kadasta siklopropana lan sikloheksana boten senyawa heterosiklik. Senyawa kasebut namung sikloalkana. Prefiks 'siklik' ngrujuk ing struktur cincin, menawi 'hetero' ngrujuk ing atom senesipun karbon. Katah senyawa heterosiklik ingkang menawi zat karsinogenik.

Kimia heterosiklik inggih punika cabang ilmu kimia ingkang berkutat secara eksklusif kaliyan sintesis, sifat-sifat, lan aplikasi heterolingkar.

Cincin beranggota-3[besut | besut sumber]

Heterolingkar kaliyan tiga atom ing cincin langkung reaktif amargi déning terikan cincin. Senyawa ingkang nggadahi setunggal heteroarom ing umumipun langkung stabil. Senyawa kaliyan kalih heteroatom langkung biasa muncul minangka zat antawisipun reaktif. Heterolingkar beranggota-3 yang umum:

Heteroatom Jenuh Takjenuh
Nitrogen Aziridina
Oksigen Etilena oksida (epoksida, oksirana) Oksirena
Sulfur Tiirana (episulfida)

Cincin beranggota-4[besut | besut sumber]

Heteroatom Jenuh Takjenuh
Nitrogen Azetidina
Oxygen Oksetana
Sulfur Tietana, ditietana Ditiet

Cincin beranggota-5[besut | besut sumber]

Ing Heterolingkar beranggota-5, senyawa takjenuhnipun asring langkung stabil amargi aromatisitas.

Heteroatom Jenuh Takjenuh
Nitrogen tetrahidropirola (pirolidina) Dihidropirola (pirolina), Pirola
Oksigen Dihidrofuran, tetrahidrofuran Furan
Sulfur Dihidrotiofena, tetrahidrotiofena Tiofena
Arsen Arsola

Sekelompok ageng senyawa cincin beranggota-5 kaliyan kalih heteroatom secara kolektif dipunasmani azola. Ditiolana nggadahi kalih atom sulfur.

Cincin beranggota-6[besut | besut sumber]

Cincin beranggota enem kaliyan heteroatom tunggal:

Heteroatom Jenuh Takjenuh
Nitrogen Piperidina Piridina
Oksigen Tetrahidropiran Piran
Sulfur Tiana Tiina (thiapirana)

Kaliyan kalih heteroatom:

Heteroatom Jenuh Takjenuh
Nitrogen Piperazina Diazina
Nitrogen / oksigen Oksazina
Nitrogen / sulfur Tiazina
Sulfur Ditiana
Oksigen Dioksana

Amina heterosiklik lan kanker[besut | besut sumber]

Pinten-pinten amina heterosiklik (Heterocyclic amine), HCA, ingkang wonten ing daging ingkang dipunmasak dipunpanggihaken nggadahi sifat karsinogenik. Riset nunjukaken menawi memasak daging katamtu ing temperatur inggil badhe nghasilaken senyawa-senyawa ingkang boten dipunpanggihaken ing daging mentah. HCA kabentuk menawi asam amino lan kreatina (senyawa ingkang dipunpanggihaken ing otot) bereaksi ing temperatur inggil. Para periset sampun ngidentifikasiaken 17 HCA benten ingkang dipunkasilaken saking pemasakan daging otot.[2] Pinten-pinten sumber protein kadasta susu, telur, tahu, lan daging organ kadasta hati nggadahi kandungan HCA ingkang sangat sekedhik utawi menawi boten wonten ing wanci dipunmasak.

Cathetan Suku[besut | besut sumber]

  1. ^ Eicher, T.; Hauptmann, S. (2nd ed. 2003). The Chemistry of Heterocycles: Structure, Reactions, Syntheses, and Applications. Wiley-VCH. ISBN 3-527-30720-6.  Check date values in: |date= (help)
  2. ^ "Heterocyclic Amines in Cooked Meats". National Cancer Institute. 15 Sep 2004. Retrieved 2007-08-09. 

Pranala Njaba[besut | besut sumber]