Sayur sedulur

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Sop Saudara
250px
Semangkuk Sop Saudara
AjanganHidangan Utama
Panggonan asalIndonésia Indonesia
Tlatah utawa prajaSulawesi Selatan
DigawéH. Dollahi
Hawa ajanganDisajikan Panas
Woworan pokokDaging sapi
Jahe
Lengkuas
Daun jeruk purut
Serai
Pala
Kayu manis
Dan lain-lain
Katerangan liyanéBiasa disajikan dengan nasi putih dan ikan bakar
Buku masakan: Sop Saudara  Médhia: Sop Saudara

Sop sadulur iku ulah-ulahan khas saka Provinsi Sulawesi Selatan minangka sajian duduh karo bahan dhasar daging sapi sing biasane dadi karo bahan tambahan kayata bihun, roti kentang, jeroan sapi (kayata, paru goreng), lan endhog godhok . [1] [2] [3] [4] Panganan iki umume dipangan bareng karo beras putih lan iwak panggang ( bandeng ). [2] [5]

Sejarah[besut | besut sumber]

Sing nyatake, sedulure sup asale saka H. Dollahi sing dadi abdi H. Subair, yaiku penjual sup daging sing cukup misuwur ing Makassar nalika jaman taun 1950-an. Loro-lorone ana warga Desa Sanrangan Pangkep sing ngeluhake kekarepane kanggo terus urip kanthi mbukak kios panganan.

Sawise 3 taun kerja sama, H. Dollahi ngupaya mbukak bisnis ing taun 1957 kanthi jeneng Sop Sop sing mbukak kandhang ing wilayah Karebosi, Makassar. Aneka manusane H. Dollahi ternyata bisa narik kawigatene para pecinta kuliner kanggo wong pribumi lan imigran.

Jeneng Sop sing unik dipilih amarga iki diilhami kanthi jeneng "coto paraikatte" (umum digunakake minangka jeneng toko sing ngedol Coto Makassar ). Ing basa Makassar "paraikatte" tegese "sadulur" utawa "sesama". Kanthi jeneng kasebut, H. Dollahi ngarepake yen saben wong sing mangan ing toko iki bakal rumangsa sedulur karo para pamilik, punggawan lan para ahli connoisseurs sup sampeyan. [6]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Muhammad Nur Abdurrahman (21 Maret 2013). "5 Kuliner Paling Lezat dari Makassar". detikTravel. Dijupuk 25 Juli 2013. 
  2. a b Usman (23 Maret 2012). "Wisata Kuliner Makassar: Menikmati Sop Saudara Dan Ikan Bandeng Bakar Khas Pangkep". MakassaRTV. Dijupuk 25 Juli 2013. 
  3. Odilia Winneke (21 Mei 2012). "Konro Bakar Empuk Racikan Daeng Memang". detikFood. Dijupuk 25 Juli 2013.  Priksa gandra date ing: |date= (pitulung)
  4. "Sop Pakai Lombok". Sumut Pos. 9 November 2009. Dijupuk 25 Juli 2013. 
  5. "Menu Tradisional Bugis". Okezone.com. 15 November 2008. Dijupuk 25 Juli 2013. 
  6. "Cerita Menarik Seputar Sop Saudara Makassar". panduanwisata.com. Dijupuk 2013-06-28.