Menyang kontèn

Sawo alas

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Sawo alas

Sawo alas (Diospyros macrophilla utawa Diospyros cystopus) ya iku wit taunan saka kulawarga Ebenaceae. Wit iki dhuwuré 30 mèter lan dhiamèter galihé 60 cm. Galihé silindris lan kasar kanti werna ireng. Godhong tunggal nyirip werna ijo enom. Kembangé werna putih. Wohé werna krèm bundher. Ing tlatah liya sinebut uga kanthi jeneng Budhéngan ing basa Indonésia.

Biologi lan Ékologi

[besut | besut sumber]

Kembangé diprodhuksi saben sasi Juni. Dene wohé mateng ing sasi Oktober. Pasebaran wiji direwangi dening manuk, kethèk, lan lawa. . Wit iki tuwuh 5-800 méter ing sadhuwuring samodra lan akèh ditemoni ing pinggir kali, pundhung lan alas primèr. Wit iki ditemoni ing Sumatera nganti Nusa Kidul Wetan.[1]

Sawo alas ing alas

Kayu saka wit iki digunakaké kanggo gawé piranti wangunan, prabot omah, patung, ukir, lan kagunan liya.

Referènsi

[besut | besut sumber]
  1. Partomihardjo, Tukirin dkk. (2014). Jenis-Jenis Pohon Penting di Hutan Nusakambangan. Jakarta: LIPI Press. ISBN 978-979-7998-04-2.