Sastra Inggris Kuna

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Kaca utama Kronik Peterborough, mbokmenawa ditulad ing taun 1150, iku salah sijining sumber utama Babad Anglo-Saxon.

Sastra Anglo-Saxon utawa sastra Inggris Kuna iku ngambah sastra sing tinulis ing basa Inggris Kuna nalika mangsa pasca Romawi saka kurang luwih pratengahan abad angka 5 nganti ing Panaklukan Norman taun 1066. Karya-karya iki ngambah genre kaya ta tembang wiracarita, hagiografi (babad slira wong suci), kutbah, pretalan saka Alkitab, undhang-undhang, babad, wangsalan, lan liya-liyané. Sakabèhé kaétung ana kurang luwih 400 manuskrip sing isih lestari nganti saiki. Cacah 400 iki korpus sing wigati banget kanggo wong umum lan para pakar.

Kalebu ing karya-karya wigati iku tembang Beowulf, sing wis angraih status wiracarita nasional ing Britania. Babad Anglo-Saxon iku sawijining kolèksi awal sajarah Inggris. Himne Cædmon saka abad angka 7 iku salah sijining tulisan paling lawas ing basa Inggris sing isih lestari.