Muhammad Samsudin Hardjakusumah

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
(Kaelih saka Sam Bimbo)
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Samsudin Hardjakusumah
Sam Bimbo.jpg

Raden Muhammad Samsudin Hardjakusumah (lair ing Kuningan, Jawa Barat, 6 Mèi 1942; umur 79 taun utawa kondhang karo jeneng Sam Bimbo[1] salah sijining anggota saka grup musik Bimbo (kelompok grup musik bersaudara). [2] Dhèwèké iku salah sijining anggota saka Bimbo (grup musik saudara ning Indonésia).[2] Musikus Indonésia sarjana Seni Rupa ITB lulusan taun 1968.[2] Istriné, Rubaah Samsudin saiki dianugrahi 4 anak lan putu siji.[2] Anaké kang pisanan jenengé Asri Dewi Lestari utawa lewih dikenal karo jeneng Achi SHE, anggota saka grup musik saka Bandung, SHE.[2]

Sam anak kapisan saka pitu saudara, sakaligus dadi ketua saka grup musik saudara iki.[2] Grup Band Saudara kang diketuai déning Sam Bimbo mau lair ning taun 1966.[3] Kang personilé dhèwèké dhéwé, Acil Bimbo, Jaka Bimbo lan Iin Parlina.[3] Grup musik iku kadayan déning musik latin, tetembangan kang dadi unggulan ning album pertamané duwé judhul Melati dari Jayagiri Ning taun 70-an tetembangané ngango lirik-lirik kang puitis.[3] Nalika personil grup ditambah Iin Parlina, tetembangan Bimbo ngangkat tema kauripan sadina-dina.[3] Ning era 80-an Bimbo ngubah tema ning tetembangané dadi tema, kritik pulitik.[3] Tau narima panghargaan saking Présidhèn Amérikah Sarékat lan Ruslan, ya iku Ronald Reagen lan Leonid Brezhnev.[2] Ning taun 1982 narima panghargaan amarga tetembangankang nganggo tema nyegah Perang Dunya kaping III.[2] Ning bidah seni lukis, Sam tau nganakaké pameran tunggal ning Indonésia ning taun 1970, 1992, lan 2007.[2] Pameran tunggal ning Bangkok taun 1971, lan pameran gabungan ning Bandung, Yogyakarta, Bali lan Jakarta antara taun 1995 nganti taun 2005.[2] Uga tau dadi pelukis dinding kang ukurané nganti 10 x 30 m kango kadutaan Indonesia ning Bangkok, lukisan kang ukurané 8 x 12 m ning Gedung Parlemen Indonesia, lan lukisan kang ukurané 3 x 1,5 m ning Singapura.[2] Ning Jepang, lukisan kaligrafiné dikoleksi déning Bapak Nakajima nganti 20 lukisan.[2]

Filmography[besut | besut sumber]

Film kang pernah dilakoni déning Sam Bimbo [2][3]

  • Semalam di Malaysia (1975)
  • The Tarix Jabrix (2008)
  • Bebek Belur (2010)

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. Situs Resmi Sam Bimbo
  2. a b c d e f g h i j k l m Biografi Sam Bimbo dipununduh tanggal 29 Juni 2011
  3. a b c d e f Grup Musik Saudara (Bimbo) dipununduh tanggal 29 Juni 2011