Salvino Degli Armati

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Salvino Degli Armati

Salvino Degli Armati ya iku penemu kacamata.[1] Armati ya iku sawijining ahli fisika saka Italia.[1] Dhèwèké lair ing Italia taun 1258.[1] Dhèwèké kasil angone nemu kacamata kang wiwitan karo sawijining pendeta kang jenennge Dominican Alessandro Della Spina ing taun 1280.[1] Kacamata kang wiwitan tinemu déning Armati duwé fungsi kanggo deleng jarak adoh kang angèl dideleng déning mripat biyasa utawa diarani rabun adoh (hipermetropi).[1] Prosès panemone kacamata kawiwitan nalika Armati ngaakake percobaan misahake cahya.[1] Saka iki, dhèwèké nemu anané barang-barang cilik kang bisa katon gedhé ya iku kanthi nggunakaké kaca cembung cacah loro.[1] Amarga percobaan mau, mripate Armati dadi lara.[1] Pungkasane, kacamata panemone diguanakake dhéwé kanggo mbantu pandelengan kang wiwit ora jelas yèn saka kadohan.[1] Kacamata kang tinemu mung bisa kanggo ndeleng saka jarak adoh utawa kanggo penderita rabun adoh.[1] Armati durung bisa gawé kacamata kanggo jarak cedhak utawa kanggo penderita rabun cedhak (myopi).[1]

Kacamata kanggo rabun cedhak lagi tinemu ing abad 14.[2] Nalika iku, Paus Leo X (1475-1521), ing lukisane (taun 1517), lagi nggunakaké lensa cekung kusus kanggo penderita rabun cedhak.[2] Déné kacamata berbingkai kang kaya saiki, wis anan kawit taun 1746 déning perusahaan optik Prancis, ya iku Thomim.[2] Armati tinggal donya nalika umur 72 taun, ya iku taun 1312 ing Italia.[2]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. a b c d e f g h i j k [Muchlisin Asti, Badiatul, dkk. 2009.105 Tokoh dan Perintis Dunia.Yogyakarta:Narasi Hal. 229]
  2. a b c d [Muchlisin Asti, Badiatul, dkk. 2009.105 Tokoh dan Perintis Dunia.Yogyakarta:Narasi Hal. 230]