Révolusi Donghak

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Revolusi Donghak)
Revolusi Donghak

Revolusi Donghak utawa Revolusi Petani Donghak ya iku sawijining obahan sosial kang ditindakake déning kaum Donghak taun 1890-an ing Korea.[1][2] Ing wulan Februari 1894, pemimpin radikal Tonghak kanthi aran Jeon Bong-jun nindakake pemberontakan marang pamaréntah Dinasti Joseon kanthi ngumpulake kekuwatan pangikute ing Korea.[1] Kekuwatan pangikut Tonghak ngalahake pasukan pamaréntahan ing pirang-pirang wewengkon lan manggon ing kutha krajan propinsi Jeolla.[1] Pasukan Tonghak ngancem bakal ngepung kutha krajan kerajaan nalika panjaluke dituruti.[1] Ngadepi revolusi Tonghak, pamaréntahan nindakake perjanjian karo salah sawijining wakil Tonghak, kanthi meneng-menengan njaluk tulung Cina supaya ngadepi sekte mau.[1]

Krungu rencana Korea ngjaluk tulung Cina, pamaréntah Jepang uga melu campur-campur.[1] Ing wiwitan Juni 1894, sawise pasukansaka Cina teka, 20.000 pasukan Jepang mendarat ing pelabuhan Incheon.[1] Pasukan Jepang lan Cina nolak narik pasukane senajan dijaluki déning pamaréntah Korea.[1] Pungkasane Perang Sino-Jepang mbedhos tanggal 25 Juli.[1] Ing perang iki kombinasi rong pasukan mau kasil anggone ngadepi revolusi Donghak.[1] Jepang bisa menangake perang lan mulai nyingkirake dominasi Cina ing dhuwure Korea.[1]

Uga delengen[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j k (Inggris) Nahm. Ph. D, Andrew (2009). A Panorama of 5000 Years: Korean History. Hollym International Corp, Elizabeth, New Jersey. kk. 72, 83–84. ISBN 0-930878-68-X. 
  2. ^ (Inggris) The Tonghak (Donghak) Rebellion 1894, koreanhistory.info. Diundhuh tanggal 12 Juni 2010.