Révolusi Donghak

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Revolusi Donghak)
Revolusi Donghak

Revolusi Donghak utawa Revolusi Petani Donghak ya iku sawijining obahan sosial kang ditindakake déning kaum Donghak taun 1890-an ing Koréa.[1][2] Ing wulan Fèbruari 1894, pemimpin radikal Tonghak kanthi aran Jeon Bong-jun nindakaké pemberontakan marang pamaréntah Dinasti Joseon kanthi ngumpulake kekuwatan pangikute ing Koréa.[1] Kekuwatan pangikut Tonghak ngalahake wadyabala pamaréntahan ing pirang-pirang wewengkon lan manggon ing kutha krajan provinsi Jeolla.[1] Pasukan Tonghak ngancem bakal ngepung kutha krajan karajan nalika panjaluke dituruti.[1] Ngadepi revolusi Tonghak, pamaréntahan nindakaké perjanjian karo salah sawijining wakil Tonghak, kanthi meneng-menengan njaluk tulung Cina supaya ngadepi sekte mau.[1]

Krungu rencana Koréa ngjaluk tulung Cina, pamaréntah Jepang uga mèlu campur-campur.[1] Ing wiwitan Juni 1894, sawisé pasukansaka Cina teka, 20.000 wadyabala Jepang mendarat ing pelabuhan Incheon.[1] Pasukan Jepang lan Cina nolak narik pasukane sanajan dijaluki déning pamaréntah Koréa.[1] Pungkasane Perang Sino-Jepang mbedhos tanggal 25 Juli.[1] Ing perang iki kombinasi rong wadyabala mau kasil anggoné ngadepi revolusi Donghak.[1] Jepang bisa menang perang lan wiwit nyingkirake dominasi Cina ing dhuwuré Koréa.[1]

Uga delengen[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j k (ing basa Inggris) Nahm. Ph. D, Andrew (2009). A Panorama of 5000 Years: Korean History. Hollym International Corp, Elizabeth, New Jersey. kk. 72, 83–84. ISBN 0-930878-68-X. 
  2. ^ (ing basa Inggris) The Tonghak (Donghak) Rebellion 1894, koreanhistory.info. Diundhuh tanggal 12 Juni 2010.