Revolusi 3 Sèptèmber 1843

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Revolusi 3 Sèptèmber 1843
Revolusi 3 Sèptèmber, déning juru lukis kang ora kawanuhan

Revolusi 3 Sèptèmber 1843 yakuwi kadadéan ing Aténa, Yunani, kang meksa rajané Yunani Otto mènèhi konstitusi marang rakyaté Yunani lan nggawé Yunani saka monarki wutuh dadi monarki konstitusional. Revolusi mau wiwit saka militèr Yunani nanging disengkuyung sapérangané rakyat Yunani kang gedhé. Pamberontak padha njaluk Raja Otto mènèhi konstitusi lan uga mangkaté saka Yunani wong Bavaria padha kang isih ndominasi pamarèntahé.

Latar wuri[besut | besut sumber]

Nalika revolusi kamardikan Yunani (1821-1830), akèh reformasi libéral dicasi para revolusionèr kanggo negeri anyar Yunani, nanging sawisé Yunani dadi krajan cas-casan mau kabèh diwurungaké déning Raja Otto lan wong Bavaria kang teka menyang Yunani saka Bavaria karebèn dadi mantri pamaréntahé. Wolung taun sawisé Raja Otto wis gerang, kahanan ékonomi Yunani angèl banget.

Dhèk taun 1840, Makriyannis, salah sijiné sénapati yudha kamardikan, nggawé bebrayan (kamangka Raja menging) kanggo njaluk konstitusi.