Respirometer

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Respirometer ya iku piranti kang minangka ngukur rata-rata napas organisme kanthi ngukur rata-ratané lironing oksigen lan karbon dioksida. Saka babagan iki bisa minangka panalitèn bilih faktor-faktor kaya ta umur lan cahya dadi pengaruhing rata-rata napas.

Gambar Respirometer prasaja

Respirometer sedhengan[besut | besut sumber]

Respirometer sedhengan ya iku piranti kang bisa minangka ngukur kecepatan napas sawatara organisme urip kaya ta serangga, kembang, oyod, cambah kang seger. Manawa ora ana owah-owahan suhu, kecepatan napas bisa dinyataké ing ml/detik/g, ya iku akèhing oksigen kang digunakaké déning makluk kang dicoba saben 1 gram abot saben detik.

Komponen[besut | besut sumber]

Rèspirometer iki kasusun saka rong pérangan kang bisa dipisah, ya iku tabung spésimèn (papan kéwan utawa pérangan tetuwuhan kang ditliti) lan pipa kapiler skala kang dikaliberasikakè tliti nganti 0,01 ml. Pérangan loro iku bisa didadèkaké siji saya rapet nganti kedap udara lan disèlèhaké ana ing papan tumpu (landhesan) kayu utawa logam.