Resèp

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Resep ing buku masak pancaké kanthi bahan sing wis disiyapaké

Resep yaiku seperangkat instruksi sing nggambaraké cara nyiyapaké utawa nggawe, utamane sajian panganan sing wis disiyapaké. Istilah resep uga digunakaké ing obat utawa teknologi informasi (kayata, panrima pangguna ). Dokter biasane bakal miwiti resep nganggo resep, basa Latin kanggo njupuk, biasane disingkat Rx utawa simbol sing padha (℞).

Komponen[besut | besut sumber]

Tuladha resep, dicithak saka Cookbook Wikibooks
Resep karo bahan sing terintegrasi ing metode kasebut

Resep kuliner modern biasane kalebu pirang-pirang komponen

  • Jeneng resep (Asal-Usul / Sejarah sajian)
  • Hasil: Jumlah sajian sing disedhiyakaké sajian.
  • Dhaptar kabeh bahan ing urutan panggunaan. Critakaké kanthi langkah demi langkah.
  • Dhaptar bahan miturut jumlah (Tulis cekakan. Ons tinimbang oz).
  • Suwene suwene wektu kanggo nyiyapaké sajian, ditambah wektu masak kanggo sajian kasebut.
  • Piranti sing dibutuhaké kanggo sajian.
  • Tata cara masak. Suhu lan panggangan wektu yen perlu.
  • Prosedur porsi (Dadi nalika anget / adhem).
  • Tinjauan sajian (Apa sampeyan menehi saran panganan iki menyang kanca? ).
  • Foto sajian (Opsional).
  • Nilai Nutrisi: Mbantu kanggo nyegah panganan. Kalebu jumlah kalori utawa gram saben sajian.


Resep sing sadurunge asring ngemot informasi sing kurang sithik, luwih akéh kanggo ngelingaké bahan lan proporsi kanggo wong sing wis ngerti cara nyiyapaké sajian. [1] [2] Panulis resep kadang uga nyathet variasi sajian tradisional, kanggo menehi macem-macem rasa resep sing padha.

Resep internet lan televisi[besut | besut sumber]

Ing pertengahan abad kaping 20, wis ana ewonan buku masak lan resep sing kasedhiya. Revolusi sabanjure teka karo ngenalaké para juru masak TV. Masak TV pertama ing Inggris yaiku Fanny Cradock kanthi acara ing BBC. Program memasak TV nggawa resep menyang pamirsa anyar. Ing wiwitan, resep kasedhiya liwat kiriman saka BBC; mengko kanthi ngenalaké teks CEEFAX ing layar, kasedhiya ing televisi. In the early 21st century, there has been a renewed focus on cooking at home due to the late-2000s recession.[3] Television networks such as the Food Network and magazines are still a major source of recipe information, with international cooks and chefs such as Jamie Oliver, Gordon Ramsay, Nigella Lawson and Rachael Ray having prime-time shows and backing them up with Internet websites giving the details of all their recipes. These were joined by reality TV shows such as Top Chef or Iron Chef, and many Internet sites offering free recipes, [Healthies.Recipes].[4].

Piranti desain resep[besut | besut sumber]

Gastronomi Molekuler nyedhiyakaké koki kanthi teknik masak lan bahan, nanging disiplin iki uga nyedhiyakaké teori lan metode anyar kanggo mbantu desain resep. Cara kasebut digunakaké dening koki, panganan, masak ing omah lan uga mixolog ing saindenging jagad kanggo nambah utawa ngrancang resep.

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Paradowski, Michał B. (2010). Through catering college to the naked chef – teaching LSP and culinary translation. In: Bogucki, Łukasz (Ed.) Teaching Translation and Interpreting: Challenges and Practices. Newcastle-upon-Tyne: Cambridge Scholars Press. pp. 137–165.
  2. Paradowski, Michał B. (2017). "What's cooking in English culinary texts? Insights from genre corpora for cookbook and menu writers and translators". The Translator. 24: 50–69. doi:10.1080/13556509.2016.1271735.
  3. Holmes, Elizabeth (2009-05-05). "Web Recipes Are Cooking With Gas". Wall Street Journal.
  4. Sack, Victor (4 June 2020), Homemade Cake Recipe, sec. 6.1