Reog kendhang tulungagung

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan

Asal reog kendhang Tulungagung  sawetara rong model. Salah sawijining model  sing cocok karo pangajon hak paten hak reog kendhang Tulungagung. Pratelan yen reog kendhang Tulungagung  asale saka critane Dewi Kilisuci sing dilamar raja Bugis.  Nglamar supaya dadi prameswarine. Raja Bugis lumantar utusane yaiku prajurit sing njaluk Dewi Kilisuci. Nalika  mlaku, prajurit-prajurit kasebut nyimpang menyang Ponorogo lan ngliwati Tulungagung. Tekan kraton Kediri, para prajurit nyritakake maksud tekane nglamar Dewi Kilisuci supaya digawa dadi permaisuri Raja Bugis. Dewi Kilisuci gelem nampa lamarane Raja Bugis kanthi panjaluk. Raja Bugis ngirimake katrangan ing ngisor iki:

           (1). Mata pitik tukung ukurane mabur miring digantung ing gubug; (2). Suling wit gedhen kaya gedhang klapa; (3). Dendeng tumo sak tetelan pulut (jadah); (4). Ati Tengu ukurane kaya bantalan bantal; (5). Madu lancing nem bumbung; (6). Binggel emas bisa muni dhewe. [1]

Referensi[besut | besut sumber]

  1. Astuti, Widwi (2017). REOG KENDANG TULUNGAGUNG untuk Generasiku. Kediri, Jawa Timur: FAM Publishing. p. 4. ISBN 9786023353224.


Syarat iki sejatine minangka simbol kekarepan Dewi Kilisuci emoh karo  Raja Bugis, nanging para prajurit ora wani bali menyang kerajaan Bugis sadurunge nggawa Dewi Kilisuci. Para prajurit pungkasane lunga menyang wilayah Dhadhaplangu sing saiki dikenal kanthi jeneng Boyolang. Lungane menyang Dhadhaplangu  kanggo narjamahake tokoh kasebut. Pungkasane, warga Dhadhaplangu nggawe simbol:

           (1). Mata pitik tukung ukurane mabur miring digantung ing gubug bisa diartekne mripat pitik tukung ukurane gedhe. Miring sing digantung ing gubug penceng.  Kabeh iku mau diwujudake kanthi gong lan kempul.  Wujude gong lan kempul meh podo karo moto pitik,  bunder tengahe ana bundere manih cilik. Gong iku panggone miring, ditaleni ana palangan kayu kang biasane di gawe gubug.

           2). Slompret saka damen kang gedene sak wit kambil. Slompret, uga diarani slompret utawa sompret, digunakake ing reog kendhang Tulungagung  digawe saka kayu dawane udakara 60 cm. Sisih ngarep dihias nganggo endhas naga. Punggung sing diunekake dihiasi gambar brengos  sing kandel. Dadi nalika disebul kaya wong sing brengosen. Bagean sing ora kalah penting karo slompret yaiku bagean sing diarani kepik. Kepik digawe saka blarak  garing. Blarak lara digunting cilik banjur ditaleni bolah.Yen di sebul obah lan ngetokne uni. Iso muni yen di dlesepne ana poke slompret.

           Ati tengu sebsar bolsters diwujudake iker. Bolt Iker ukurane cilik, diameter 4 cm sing dibungkus ing endhas. Iker wernane abang lan putih, pucuke dihiasi nganggo gumpalan borci gantung. Iker iki duwe bentuk sing padha karo jantung "tengu", sing dawa lan bunder.

           (3). Dendeng tumo sak tetelan pulut (jadah),  diwujudake ing kenong. Kenong uga alat musik jinis pencon kaya gong. Nanging kenong luwih cilik. Kenong di tumpangake ana panggonane arupa kayu kothak. Duwure diwenehi bolah gede kangge nyasangne. Dadi bentuk e kenong lek deleh pencone ana dhuwur. Ora kaya gong kang pencone miring. Tabuhe kenong, arupa kayubunder  kang dawane kiro-kira 40 cm. kaya wujude kayu gawe tetel "jadah" (jawa) sega ketan dicampur karo parutan klapa banjur dimasak. Yen wis mateng, dilebokake ing wadhah lan dideplok nganggo  kayu. Kenong iki padha karo siji lancaran.

           4). Ati tengu ukurane  sak gedene bantal. Diwujudake iker utawa guling cilik. Iker ukuran diameter 4 cm sing  diubengne  ing sirah. Iker digae soko kapuk sing dibuntel kain wernane abang lan putih. Pucuke dihiasi nganggo roncenan  borci di gantung. Pucuke nylempang ing sisih tengen ditaleni karet. Ngarep pas bathuk diwenehi hiasan soko kulit sing dibentu manuk garuda. Wernane kuning emas.  Iker iki duwe bentuk sing padha karo jantung "tengu", sing dawa lan bunder.

          

(5). Madu lancing nem bumbung,  diwujudake ing dhodhog. Dhodhog utawa kedhang dhodhog  digawe saka kayu. Duwe bolongan ing tengah. Siji pucuke  dibungkus nganggo kulit sapi. Bagian kulit iki sing ditabuh (katrangan njlimet ing bagean liyane).

           (6). Binggel emas bisa muni dhewe, diwujudake gongseng, klinthing, utawa krimpying. Gongseng klinthing  cilik cacahe akeh sing kaiket ing kulit lembaran. Panganggone kaiket ing tungkak tengen. Nalika sikil digedrukne utawa gae mlaku bakal muni. Suarane krimpying-krimpying.

           Sawise kabeh penjaluke rampung, prajurit lara baris kanggo ngaturake panjaluk Dewi Kilisuci. Solah barisan iki diandharake ing babagan gerakan baris ing wiwitan solah reog kendhang Tulungagung. Baris lara-lara.