Ray Manzarek

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Ray Manzarek
Ray Manzarek in Jan 2007 cropped.jpg
Pratélan latar wuri
Jeneng lair Raymond Daniel Manczarek, Jr.
Génre Psychedelic rock, acid rock, blues rock, jazz rock, hard rock, blues, jazz fusion, funk, rock and roll
Pakaryan Musisi, kang ngréka lagu, sutradara filem
Piranti Kibor, keyboard bass, vokal, Marxophone, gitar, perkusi
Mangsa akarya 1961–2013
Labèl Elektra
Sing magepokan The Doors
Manzarek-Krieger
Rick & the Ravens
Nite City
The Manzarek-Rogers Band
Piranti wigati
Vox Continental
Gibson G-101
Rhodes
Keyboard bass
RMI Electra Piano

Raymond Daniel Manczarek, Jr., kondhang minangka Ray Manzarek (lair ing Chicago, 12 Fèbruari 1939 – pati ing Rosenheim, 20 Mèi 2013 ing umur 74 taun),[1] ya iku musisi, penyanyi, prodhuser, sutradara filem, lan pengarang Amérika Sarékat. Manzarek dikenal minangka anggota pangadeg lan juru main kibor The Doors wiwit taun 1965 nganti 1973. Dhèwèké uga mèlu yasa grup Nite City wiwit 1977 nganti 1978, lan Manzarek–Krieger wiwit 2001 nganti tilar dunya. Dhèwèké tinyar donya ing tanggal 20 Mèi 2013 amarga komplikasi lan kanker saluran empedu.[2]

Biografi[besut | besut sumber]

Mangsa enom lan karir[besut | besut sumber]

Manzarek ya iku keturunan Polen, lair lan digedhèkaké ing South Side, Chicago, Illinois, uga kaya wong tuwa lorone: Helena lan Raymond Manczarek.[3] Sawisé gedhé, dhèwèké les privat piano marang Bruno Michelotti lan lya-liyané. Wiwitane dhèwèké kepangin main bola basket, nanging posisi kang dipenginake power forward utawa pemain tengah. Nalika umur enam belas taun, pelatihe jaluk supaya Manzarek main miangka guard utawa ora babar pisan. Pungkasane dhèwèké metu saka tim. Manzarek kandha ing dina candhaké yèn ora amarga ultimatume saka pelatihe mau, dhèwèké manawa ora balak tau gabung karo The Doors. Everett Elementary School di S. Bell St. ya iku sekolah dhasar papan panggonana sekolah, diterusake ing St. Rita High School ing Chicago.[4] Dhèwèké lulus saka Universitas DePaul kanthi gelar ékonomi lan main band ing sapérangan pertunjukan kampus.

Wiwit taun 1962 nganti 1965, Manzarek kuliyah ing Departemen Sinematografi University of California, Los Angeles (UCLA), panggonan tinemune mahasiswa jurusan filemografi Jim Morrison. Ing UCLA, dhèwèké uga ketemu Dorothy Fujikawa kang candhaké dadi bojone. Sakloron duwé sawijining putra kang jenenge Pablo. Patang puluh hari sawisé ngrampungaké sekolah filem, Manzarek lan Morrison kang ngira saklorone wis ora ketemu manèh, ndilalah ketemu ing Pasisir Venice, California. Morrison kandha yèn dhèwèké wis nulis sapérangan lagu. Manzarek kandha yèn dhèwèké gelem ngrungokake lagu-lagu ciptaan Morrison. Sangareping Manzarek, Morrison banjur nyanyekake versi kasar saka "Moonlight Drive". Lagu-lagu Morrison disenengi Manzarek, lan kalorone ngadegaké The Doors.

Manzarek keremu juru main drum John Densmore lan gitaris Robby Krieger ing sawijining kuliah Meditasi Transendenta. Densmore kandha, "Ora bakal ana The Doors tanpa Maharishi."[5] thumb|left|175px|Densmore, Krieger, Manzarek, lan Morrison ing sawining foto publisitas saka taun 1966

Ing wulan Januari 1966, The Doors dadi band tuan rumah ing klab bengi London Fog ing Sunset Strip. Miturut Manzarek, "Ora ana sawijining wong kang tau nekani panggonan iku... kadhang-kadhang mung sawijining wong utawa rong pelaut kang lagi cuti, sapérangan wong mendem. Sawisé diitung-itung, pengalaman iku banget nyedihake, nanging mènèhi wektu kanggo bener-bener nyawijikake konsèp anggoné musik." Ing dina kang padha The Doors dipecat saka London Fog, band mau disewa supaya dadi band tuan rumah ing Whisky a Go Go. Penampilan pisanane ing kono bebarengan karo band Them.[6]

Kontrak rekaman pisanan The Doors diéntuki kanthi Columbia Records. Sawisé sapérangan wulan bulan ora aktif, kekarone sadar yèn bande wis mlebu pratélan band kang kontrake ora bakal didawakake déning Columbia. Ing wektu iku, kekarone jaluk supaya dibebasake saka kontrak. Sawisé sapérangan wulan nindakaké konser live, Jac Holzman "nemu manèh" The Doors lan ngeerake wong-wong mau nganti éntuk kontrak karo Elektra Records.

The Doors durung duwé juru main bass, saéngga Manzarek lumrahé mainake pérangan bass karo Fender Rhodes piano. Permainan kibor kang dadi suara khas The Doors berasal saka Vox Continental combo organ kang uga minangka akèh grup rock psychedelic ing era mau. Dhèwèké banjur nggunakaké Gibson G-101 Kalamazoo combo organ (kang katon kaya ta Farfisa) amarga tuts plastik saka Continental kerep pecah, miturut Manzarek.

Manzarek kadhang kala nyanyi kanggo The Doors, kalebu rekaman konser Close To You lan lagu sisih B saka Love Her Madly, You Need Meat (Don't Go No Further). Dhèwèké uga nyanyi kanggo rong album pungkasan The Doors kang direkam sawisé matine Morrison, Other Voices lan Full Circle. Saliyané iku, dhèwèké nyumbangake sapérangan pérangan gitar ing lagu "Been Down So Long".

Diskografi[besut | besut sumber]

The Doors[besut | besut sumber]

Artikel utama: Diskografi The Doors

Sala[besut | besut sumber]

Nite City[besut | besut sumber]

Réferènsi[besut | besut sumber]

  1. "Ray Manzarek, Founding Member of The Doors, Passes Away at 74". The Doors Property, LLC. May 20, 2013. Dijupuk May 20, 2013. 
  2. "Publicist: Ray Manzarek, founding member of The Doors, dies at 74 from cancer". The Washington Post. May 20, 2013. Dijupuk May 20, 2013. 
  3. "Doors Legend Doors In". The Warsaw Voice. Warsawvoice.pl. Dijupuk May 20, 2013. 
  4. Manzarek, Ray. Light My Fire. New York: Berkley Boulevard Books, 1998. ISBN 0-425-17045-4
  5. Maharishi Mahesh Yogi Obituary, Rolling Stone, March 6, 2008, p. 16
  6. Goldstein, Patrick. "Nite City: The Dark Side of L.A.", Creem (September 1977). Diakses 15 Mèi 2008


Wacan Candhake[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]