Rajungan

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Rajungan
Portunus pelagicus male.jpg
Male P. pelagicus
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Animalia
Filum: Arthropoda
Subfilum: Crustacea
Klas: Malacostraca
Ordho: Decapoda
Infraordho: Brachyura
Famili: Portunidae
Génus: Portunus
Spésies: P. pelagicus
Jeneng binomial
Portunus pelagicus
(Linnaeus, 1758)
Sinonim

Cancer pelagicus Linnaeus, 1758

Rajungan punika gadhah nama latin Portunus pelagicus.[1] Rajungan punika kelebet salah setunggaling jinis kepithing ingkang gadhah habitat alami namung wonten ing seganten.[2] Rajungan punika limrahipun kapanggih nalika pasang surut saking Samudra Hindhia saha Samudra Pasifik, saha Timur Tengah dumugi pasisir ing Seganten Mediterania.[2] Rajungan punika limrahipun dipun-ginakaken kanggé sumber pangan.[2] Rajungan punika reginipun awis.[2] Rajungan langkung remen manggèn wonten ing pasir utawi blethok, mliginipun nalika wayah siyang saha mangsa anyep.[2] Rajungan punika pados panganan nalika wayah banyu pasang.[2] Pakananipun rajungan inggih punika organisme kados ta bivalvia, iwak saha alga.[2] Rajungan punika salah setunggaling kéwan ingkang saged renang kanthi saé.[2] Rajungan punika gadhah sikil ingkang wujudipun tipis lan gépéng.[2] Sikil punika wujudipun kados ta dayung.[2] Ananging bénten kaliyan jinis kepithing sanésipun. Rajungan punika boten kiyat manawi dangu medal saking toya.[2] Béntenipun rajungan kaliyan kepithing inggih punika manggèn wonten ing sikil pérangan mburi.[2] Rajungan gadhah sikil ingkang gépéng, lonjong, saha boten landhep.[2] Sikil punika limrahipun dipun-ginakaken kanggé nglangi.[2] Rajungan limrahipun kapanggih wonten ing segara déné kepithing punika saged dipuningoni.[2] Rajungan gadhah cangkang ingkang trotol-trotol kados ta macan tutul.[2] Rajungan gadhah daging ingkang langkung legi, saha empuk tinimbang kepithing.[2] Kejawi punika, limbah rajungan ingkang arupi cangkang rajungan saged dipunmanfaataken kanggé prodhuk ingkang awis inggih punika dipunolah dados kitin saha kitosan.[3]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ kampus.okezone.com(dipunundhuh tanggal 9 Oktober 2011)
  2. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q id.answers.yahoo.com(dipunundhuh tanggal 9 Oktober 2011)
  3. ^ resources.unpad.ac.id(dipunundhuh tanggal 9 Oktober 2011)