Radhio

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Gambar:Radhio.jpg
Radhio merk Truetone modhel lawas
Gambar:Truetone-Radhio.jpg
Gambar Radhio Merek Truetone

Radhio yaiku piranti kanggo ngirim swara.[1] Radhio iku sawijining tèknologi sing bisa ngirim sinyal liwat modhulasi gelombang élèktromagnètik. Gelombang iki ngliwati angin (udhara) lan uga vakum angkasa, gelombang iki ora perlu wahana pangangkutan. Gelombang radhio iku salah sijining bentuk saka radhiasi élèktromagnètik.

Nalika durung ana télévisi siaran radhio disenengi wong banget lan uga misuwur banget.


Sing nemokaké radhio[sunting | sunting sumber]

Ing taun 1874, radhio ditemokake dening Guglielmo Marconi ing Bologna, Italia. [2] Penemu radhio iki entuk pendhidhikan pribadhi saka salah sawijiné guruné. [2] Taun 1894, nalika umure ngancik rong puluh taun, Marconi maca percobaan-percobaan kang ditindakake dening Heinrich Hertz. [2]Percobaan-percobaan iki kanthi gamblang nudhuhake anane gelombang elektromagnetik kang ora bisa dideleng nganggo mripat, obah ngliwati angin kathi swara kang cepet. [2] Marconi banjur duwe ide menawa gelombang iki bisa dimanfaatke kanggo ngirim tandha-tandha kang ngliwati jarak adoh tanpa ngliwati kawat kang nyediakake perkembangan komunikasi kang ora bisa ditindakake dening telegram. [2] Tuladhane kanthi cara iki warta-warta bisa dikirim menyang kapal ing tengah di segara.[2]

Ing taun 1895, mung setaun nyambut gawe, Marconi kasil gawe piranti kang dibutuhake. [2]Taun 1896 deweke meragakake pirantine mau ing Inggris lan entuk hak paten kanggo panemuan iki. [2]Marconi banjur ngedekake perusahaan lan Marconi kawiwitan dikirim taun 1898. [2]Taun sabanjure deweke sanggup ngirim warta tanpa lewat kawat kang nyebtrang ing selat Inggis. [2]Senajan patene ana wis ana ing deweke ing taun 1900, Marconi nerusake gawe lan matenake panyempurnan-panyempurnan kanthi dhasar panemune dhewe. [2]Ing tahun 1901 dheweke kasil ngirimake warta radhio kanthi ngliwati Samudera Atlantik, saka Inggris menyang Newfoundland.[2]

Makna penting saka panemune anyare mau kanthi dramatis digambarake ing taun 1909 nalika kapal S.S. Republic rusak akibat tabrakan lan kelep ing dhasar laut. [2]Warta radhio pancen migunani kanggo kabeh penumpang ing prastawa iku kejaba wong enem kang ora bisa katulungan. [2]Ing taun kang padha, Marconi kasih entuk Hadhiah Nobel kanggo panemune lan ing taun candhake dheweke kasil ngirim wrta radio saka Irlandia tekan Argentina, yaiku kanthi jarak kang luwih saka 6000 mil.[2]

Uga delengen[sunting | sunting sumber]

cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ (id) Sugono, Dendi, dkk. 2008.Kamus Bahasa Indonesia. Jakarta: Pusat Bahasa hal. 1152
  2. ^ a b c d e f g h i j k l m n o (id) luk.staff.ugm.ac.id (diakses tanggal 23 Mei 2011)

Spektrum radhio
ELF | SLF | ULF/VF | VLF | LF/LW | MF/MW | HF/SW | VHF | UHF | SHF | EHF
3 Hz | 30 Hz | 300 Hz | 3 kHz | 30 kHz | 300 kHz | 3 MHz | 30 MHz | 300 MHz | 3 GHz | 30 GHz | 300 GHz

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]

Wikipedia
Artikel punika, artikel dhasar ingkang kedah dipundarbèni sadaya basa.
Logo Wikimedia Commons
Pirsani galeri bab Radhio ing Wikimedia Commons.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Radhio&oldid=803864"