Putih endhog

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Endhog endhog mentah dikubengi endhog putih

Endhog putih iku sawijining Cairan (uga disebut albumen utawa glair / glaire) sing ana ing endhog . Ing pitik digawe saka lapisan sekresi ing bagian ngarep oviduk pitik sajrone endhog. [1] Wangun ing sekitar kuning telur sing dibuahi utawa ora dibuahi. Ancas alami utama endhog putih yaiku kanggo nglindhungi kuning telur lan menehi nutrisi tambahan kanggo tuwuh embrio (nalika dibuahi). Putih endhog kalebu utamane udakara 90% banyu sing udakara 10% protein (kalebu albumin, mucoprotein, lan globulin ) dibubarake. Beda karo kuning telur, sing akeh lipid (lemak), endhog putih meh ora ana lemak, lan isi karbohidrat kurang saka 1%. Putih endhog ngemot udakara 56% protein ing endhog. Endhog putih akeh kagunan ing panganan (kayata meringue, mousse ) lan uga akeh panggunaan liyane (kayata ing nyiyapake vaksin kayata kanggo influenza [2] ).

  1. Ornithology, Volume 1994 By Frank B. Gill p. 361
  2. James, John M.; Zeiger, Robert S.; Lester, Mitchell R.; Fasano, Mary Beth; Gern, James E.; Mansfield, Lyndon E.; Schwartz, Howard J.; Sampson, Hugh A.; Windom, Hugh H. (1998). "Safe administration of influenza vaccine to patients with egg allergy". The Journal of Pediatrics. 133 (5): 624–8. doi:10.1016/S0022-3476(98)70101-5. PMID 9821418.