Pulé pandak

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Pule pandak
Rauwolfia serpentina(Flower).jpg
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Plantae
Dhivisi: Magnoliophyta
Klas: Magnoliopsida
Ordho: Gentianales
Famili: Apocynaceae
Génus: Rauwolfia
Spésies: R. serpentina
Jeneng binomial
Rauvolfia serpentina
(L.) Benth. ex Kurz[1]

Pule pandak minangka tanduran kembang saka kulawarga Apocynaceae sing wis akeh digunakake ing industri obat. [2] Tanduran iki sumebar ing India, Myanmar, Thailand, lan Indonesia (khususe Jawa ). [3] Jeneng ilmiah Rauvolfia serpentina digawe kanggo ngurmati kewarganegaraan botani Inggris, Leonhard Rauwolf .

Titikan[besut | besut sumber]

Tanduran tegak iki tuwuh nganti 1 m, batang kasebut bentuke silinder karo cabang-cabang abu-abu coklat sing ngetokake cairan bening nalika rusak. [4] Tanduran iki kadang ditemokake ing pekarangan minangka tanduran hias, nanging luwih asring tuwuh ing ara-ara, alas jati utawa papan liyane sing dhuwure 1.000 m ing sadhuwure segara. Kembang bunga majemuk, kanthi kelopak putih utawa dadu dirakit payung metu saka kelek godhong utawa ujung percanbangan.

Mupangate[besut | besut sumber]

Ing Nilai saka pule Pandak minangka kawulo tanduran medicinal ing isi alkaloid, ing ngarsane saka alkaloid iki banget gumantung ing lingkungan, utamané ing faktor sing pengaruhe pangolahan enzim, kalebu jinis lemah, gizi, udan, suhu, lan cahya. [3] Pule pandak bisa ngobati tekanan darah tinggi ( hipertensi ), ngelu, vertigo, insomnia, radang empedu , epilepsi, tukak, lan tatu sing disebabake dening gigitan ula utawa kalajengking. [2]

Referensi[besut | besut sumber]

  1. "Module 11: Ayurvedic". Diarsip saka sing asli ing 2007-12-14. Dibukak ing 2008-02-11. Unknown parameter |dead-url= ignored (|url-status= suggested) (pitulung)
  2. a b Wijayakusuma, H.M Hembing (1994). Tanaman Berkhasiat Obat di Indonesia. Jakarta: Pustaka Kartini. pp. 110–112. ISBN 979-454-083-8. Unknown parameter |coauthors= ignored (|author= suggested) (pitulung)
  3. a b Sulandjari (Juli), "Hasil Akar dan Reserpina Pule Pandak (Rauvolfia serpentina Benth.) pada Media Bawah Tegakan Berpotensi Alelopati dengan Asupan Hara", B I O D I V E R S I T A S, 9 (3), pp. 180–183, 1412-033X Check date values in: |date=, |year= / |date= mismatch (pitulung)
  4. Wijayakusuma, H.M Hembing (1994). Tanaman Berkhasiat Obat di Indonesia. Jakarta: Pustaka Kartini. pp. 110–112. ISBN 979-454-083-8. Unknown parameter |coauthors= ignored (|author= suggested) (pitulung)