Pulé ireng

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Pulé ireng
Batino (Alstonia macrophylla) leaves & fruit at Hyderabad, AP W 280.jpg
Godhong lan wohé Pulé ireng ing Hyderabad, India.
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Plantae
Unranked: Angiosperms
Unranked: Eudicots
Unranked: Asterids
Ordho: Gentianales
Famili: Apocynaceae
Génus: Alstonia
Spésies: A. macrophylla
Jeneng binomial
Alstonia macrophylla
Wall.
Sinonim

Alstonia acuminata Miq.
Alstonia batino Blanco.
Alstonia brassii Monach.
Alstonia costata Wall. ex Miq.
Alstonia glabriflora Markgr.
Alstonia oblongifolia Merr. Alstonia pangkorensis King & Gamble Alstonia paucinervia Merr.
Alstonia subsessilis Miq.[1]

Pulé Ireng kang duwé jeneng élmiyah Alstonia macrophylla utawa Alstonia pangkorensis ya iku wit-witan saka kulawarga Apocynaceae. Wit iki dhuwuré kurang luwih 10-30 mèter lan dhiamèter galihé 70 séntimèter. Galihé lurus lan wernané klawu tuwa rada ireng. Godhongé rosét tipis kaya kertas. Kembangé pasang-pasanganan werna putih. Wohé ijo tuwa nalika enom. Ananging malih dadi iréng menawa wis mateng.

Biologi lan Ékologi[besut | besut sumber]

Kayu Pulé ireng

Pulé ireng tuwuh nganggo wiji.[2] Wiji kasebar dening angin, bisa uga ditandur kanthi cara stèk galih. Pulé ireng bisa urip ing alas sekundhèr ana ing 600 méter ing sadhuwuring samodra. Panyebaran wit iki saka China, Kamboja, Thailand, Vietnam, Singapura, Indonésia, nganti Filipina.

Piguna[besut | besut sumber]

Godhong Pulé ireng

Kayu Pulé ireng bisa kanggo nggawé piranti omah lan piranti gawé wangunan. Wiji Pulé ireng bisa kanggo nambani lara disentri lan cacingen.

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. ”Alstonia_macrophylla” at Asianplant.net at http://www.asianplant.net/Apocynaceae/Alstonia_macrophylla.htm
  2. Partomihardjo, Tukirin dkk (2014). Jenis-Jenis Pohon Penting di Hutan Nusakambangan. Jakarta: LIPI Pers bersama Yayasan Pustaka Obor Indonesia. k. 28. ISBN 978-979-799-804-2.