Pu'er tèh

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Teh shú pu'er, shúchá, digawe saka bata

Pu'er utawa pu-erh [1] minangka salah sawijining jinis ombenan arupa macem-macem teh sing difermentasi kanthi tradisional sing diproduksi ing Provinsi Yunnan, China . Ing konteks terminologi produksi teh tradisional Tiongkok, fermentasi nuduhake fermentasi mikroba (diarani 'wet piling'), lan biasane ditrapake sawise godhong teh cukup garing lan digulung. [2] Nalika teh ngalami fermentasi mikroba sing dikendhaleni, uga terus ngoksidasi, sing uga dikontrol, nganti rasa sing dikarepake. Proses iki ngasilake teh sing dikenal kanthi jeneng 黑茶hēichá (lit. 'black tea') (sing beda karo teh ireng nganggo basa Inggris sing diarani 红茶hóngchá (lit. 'red tea') ing basa Tionghoa). Pu'er kalebu kategori jagung fermentasi sing luwih gedhe umume diarani teh peteng .

Rong gaya utama produksi pu'er ana: proses produksi tradisional lan luwih dawa sing diarani shēng ( mentah ) pu'er; lan proses produksi modern, akselerasi sing dikenal minangka shóu ( mateng ) pu'er. Pu'er kanthi tradhisional diwiwiti karo produk mentah sing diarani "kasar" ( máo ) chá (毛茶, lit. Kabur / wulunen) lan bisa didol nganggo formulir iki utawa ditekan kanthi pirang-pirang bentuk lan didol minangka " shēng chá (生 茶, teh mentah sing surem). Kaloro bentuk kasebut banjur ngalami proses kompleks fermentasi lan pematangan bertahap kanthi wektu. Proses fermentasi wòduī (渥 堆) sing dikembangake ing taun 1973 dening Pabrik Teh Kunming [3] [4] nggawe jinis teh pu'er anyar. Proses iki nyakup fermentasi sing akselerasi dadi shóu (utawa shú ) chá (熟 茶, tèh mateng sing mateng) sing banjur disimpen longgar utawa dipencet maneka warna. Proses fermentasi diadopsi ing Pabrik Teh Menghai sakcepete sawise lan teknis dikembangkan ing kana. [5] Validitas shóu chá dibantah karo sawetara tradhisional yen dibandhingake karo teh sing umure umure umure umure umure umure umure luwih dawa, kayata shēng chá. Kabeh jinis pu'er bisa disimpen nganti diwasa (ing wadhah sing ora nganggo udara) sadurunge dikonsumsi, mula dadi standar kanggo menehi label, luwih saka umume jinis teh liyane, kanthi taun lan wilayah produksi.

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Yoder, Austin (2013-05-13). "Pu'er Vs. Pu-erh: What's the Deal with the Different Spellings?". Tearroir. Diarsip saka sing asli ing 2016-05-07.
  2. Masalah skrip: Fungsi "harvard_core" ora ana.
  3. Masalah skrip: Fungsi "harvard_core" ora ana.
  4. TeaHub.com (2013). "Talks about Black (Shu/Ripe) Pu-erh". Articles3K.com. Diarsip saka sing asli ing 2016-05-30. Dibukak ing 2014-05-03.
  5. Masalah skrip: Fungsi "harvard_core" ora ana.