Prem Tinsulanonda

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Prem Tinsulanonda (Cropped).jpg

Prem Tinsulanonda (Basa Thai: เปรม ติณสูลานนท์; 26 Agustus 1920[1] - 26 Mei 2019)[2] ana pejabat militer, politikus, lan negarawan sing dadi Perdana Menteri Thailand wiwit 3 Maret 1980 nganti 4 Agustus 1988, ing wektu kasebut dheweke aken karo mungkasi pemberontakan komunis lan dadi presiden kanggo nyepetake pertumbuhan ekonomi. Minangka presiden Dewan Privy, dhèwèké dadi Bupati Thailand wiwit tiwas Raja Bhumibol Adulyadej tanggal 13 Oktober 2016, nganti proklamasi Vajiralongkorn minangka tanggal 1 Desember 2016. Ing yuswa 98 taun, Prem minangka Perdana Menteri Thailand sing paling dawa.

Sajrone krisis politik Thailand ing pertengahan taun 2000an, dheweke dituding dening perdana menteri sing dibuwang Thaksin Shinawatra lan para pendhukung kanggo ngetrapake kudeta 2006, uga ing janjian saka legislatif pasca-coup lan pemerintah sementara Surayud Chulanont.[3] Junta militer sing ngusir Thaksin nolak yen Prem duwe peran politik sing penting.[4]

Prem, minangka Presiden Dewan Privy, promosi ideologi lan proyek kraton King Bhumibol, sanajan dheweke sok dadi wakil saka raja. Dheweke ngajak masarakat Thai supaya nuruti saran saka raja lan awake dhewe nggawe sawetara proyek kesejahteraan sing ana gandhengane karo pendhidhikan, penindasan narkoba, kemiskinan, lan kesatuan nasional. Saliyane, Prem uga wis urusan pribadi kanggo nyoba ngatasi pemberontakan Thailand Kidul.[5]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. Mishra, Patit Paban (2010). "Notable People in the History of Thailand". The History of Thailand. ABC-CLIO. p. 164. ISBN 978-0313340918.
  2. https://www.bangkokpost.com/news/general/1684176/gen-prem-dies-of-heart-failure-at-98
  3. "Former Thai PM Prem Tinsulanonda had key role in coup - analysts". Dibukak ing 15 August 2008.
  4. "UDD aims to damage monarchy". Bangkok Post. 25 July 2007. Dibukak ing 15 August 2008.[pranala mati]
  5. https://prachatai.com/journal/2005/01/2470