Prayut Chan-o-cha

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Prayut Chan-o-cha (cropped) 2016.jpg

Prayut Chan-o-cha (Basa Thai: ประยุทธ์ จันทร์โอชา; lair tanggal 21 Maret 1954) minangka politisi Thailand, pejabat umum Royal Thai Army sing pensiun lan mantan pimpinan Dewan Nasional Damai lan Orde (NCPO), junta militer sing ngatur Thailand ing antarane 22 Mei 2014 lan 10 Juli 2019. Tanggal Agustus 2019. dheweke dadi Perdana Menteri Thailand, Menteri Pertahanan Thailand, lan dadi Kepala Polisi Royal Thailand. Kajaba iku, dheweke nate tugas karo Wakil Perdana Menteri Somkid Jatusripitak minangka kepala tim ekonomi pemerintah lan ngawasi Departemen Keadilan Khusus Investigation (DSI).

Prayut minangka mantan pelatih asu lan Panglima ing Kepala Tentara Diraja wiwit Oktober 2010 nganti Oktober 2014. Sasampunipun dilantik dadi pangareping tentara, Prayut ditondoi minangka royalis lan mungsuh mantan perdana menteri Thaksin Shinawatra. Nganggep prekara keras ing militer, dheweke dadi salah sawijining panyokong kritik utama ing demonstrasi Kaos Merah April 2009 lan April – Mei 2010. Dheweke banjur ngupaya moderat moderat, ngomong karo sanakolah para demonstran sing tiwas ing getih kasebut. konflik, lan kerja sama karo pamrentah Yingluck Shinawatra sing menang pemilihan parlementer ing wulan Juli 2011.

Sajrone krisis politik sing diwiwiti ing November 2013 lan melu demonstrasi marang pamarentah juru kunci Yingluck, Prayut ngaku manawa tentara kasebut netral, lan ora bakal nglancarake kudeta. Nanging ing Mei 2014, Prayut nglancarake kudeta militer marang pamrentah lan ngontrol negara dadi pimpinan NCPO. Dheweke banjur nerbitake konstitusi interim sing menehi kekuwatan kanggo nyapu lan menehi amnesti kanggo ngetrapake kudeta. Ing wulan Agustus 2014, sawijining legislatif nasional sing ora dikepengini militer milih dadi Perdana Menteri.

Sawise ngrebut kekuwatan, pamrentah Prayut ngatasi masalah sing ora jelas. Dheweke ngrumus "rolas nilai" adhedhasar nilai-nilai tradisional Thai lan ngusulake supaya kalebu ing pelajaran sekolah. Langkah-langkah ditindakake kanggo mbatesi diskusi umum babagan demokrasi lan kritik saka pamrentah, kalebu peningkatan sensasi Internet lan media. Prayut dadi Perdana Menteri Thailand sawise pemilihan umum Thailand Thai.