Pratélan Gubernur Daerah Khusus Ibukota Jakarta

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Gubernur Daerah Khusus Ibukota Jakarta
Coat of arms of Jakarta.svg
Lambang Provinsi
Wagub DKI Djarot.jpg
Sing pinuju ngayahi wajib
Djarot Syaiful Hidayat (Njawat)

kawit 9 Mèi 017
Pidalem Jalan Taman Suropati No. 7, Jakarta
Suwéné ngayahi wajib Limang taun
Sing pisanan ngayahi wajib Suwiryo
(Walikutha Jakarta)
Formasi 1960
Wakil Ora ana
Situs jaringan www.jakarta.go.id

Jakarta punika namung satunggalipun kutha ing Indonésia ingkang jejeripun sami kaliyan provinsi kanthi aran Daerah Khusus Ibukota Jakarta (DKI Jakarta). Jakarta dumunung wonten pasisir kilèn segara lèr Pulau Jawi. Rumiyin, Jakarta naté ngagem sapérang aran inggih punika Sunda Kelapa, Jayakarta, lan Batavia. Ing jagat internasional, Jakarta ugi gadhah jejuluk J-Town,[1] utawi langkung misuwur The Big Durèn amargi dipunanggep minangka kutha ingkang mèmper kaliyan New York City (Big Apple) ing Indonesia.[2][3]

Kanthi wiyar 661,52 km² (segara: 6.977,5 km²), lan cacah warga 10.187.595 jiwa (2011), tlatah metropolitan Jakarta dipuntambahi Jabodetabek ingkang gunggung cacah jiwa dumugi 28 yuta jiwa, kalebet metropolitan paling ageng ing Asia Wétan Kidul utawi urutan kaping kalih ing donya.

Minangka panceripun bisnis, pulitik, lan kabudayan, Jakarta dipun-ngginakaken minangka ngadegipun kantor-kantor BUMN, perusahaan swasta, lan perusahaan manca nagari. Kutha punika ugi dipundadosaken manggènipun lembaga-lembaga pamaréntahan lan kantor sekretariat ASEAN. Ing babagan sarana transportasi udara, Jakarta gadhah Bandara Soekarno–Hatta lan Bandara Halim Perdanakusuma, wondéné ing transportasi segara wonten tiga sarana inggih punika palabuhan Tanjung Priok, Sunda Kelapa, lan Ancol.

Wilayah administratif DKI Jakarta inggih punika Jakarta Pusat, Jakarta Timur, Jakarta Selatan, Jakarta Barat, Jakarta Utara, lan Kabupatèn Kepulauan Seribu. Awit saking jejeripun minangka kutha administratif, pangarsa gangsal tlatah punika dipunutus déning gubernur ingkang saweg lenggah, mboten lumantar pamilihan kados tlatah otonom sanèsipun. Sinaosa Soewirjo nglenggahi minangka panguwaos Jakarta wiwitan, nanging pangarsa ingkang ngagem aran kalungguhan Gubernur DKI Jakarta inggih punika Soemarno Sosroatmodjo dumugi sapunika. Ing ngandhap punika, pratélan pangarsa ingkang naté nglenggahi minangka gubernur lan palaksana tugas gubernur DKI Jakarta.

No Gubernur Wiwit Pungkas Mangsa Ket. Wakil Gubernur
1
100px Soewirjo
23 September 1945
November 1947
1
[ket. 1]
[4]
2
100px Daan Jahja

(Gubernur Militer Jakarta)

1948
1950
2
[ket. 2]
[5]
3
(1)
100px Soewirjo
17 Fèbruari 1950
2 Mèi 1951
3
4
100px Sjamsuridjal
2 Mèi 1951
9 November 1953
4
[6][7]
[8][9]
5
100px Sudiro
9 November 1953
29 Januari 1960
5
[10]
25px Gubernur Daerah Khusus Ibukota Jakarta 25px
6
100px Soemarno Sosroatmodjo
29 Januari 1960
26 Agustus 1964
6
[ket. 3]
[11]
Henk Ngantung
7
100px Henk Ngantung
26 Agustus 1964
15 Juli 1965
8
100px Soemarno Sosroatmodjo
15 Juli 1965
28 April 1966
[ket. 4]
9
100px Ali Sadikin
28 April 1966
1977
8
RHA Wiriadinata
10
100px Tjokropranolo
1977
1982
9
(1977)
11
100px Soeprapto
1982
1987
10
(1982)
Eddie Marzuki Nalapraya
Bunyamin Ramto
12
100px Wiyogo Atmodarminto
1987
1992
11
(1987)
Basofi Sudirman
Herbowo
13
100px Soerjadi Soedirdja
1992
1997
12
(1992)
· M. Idroes

· Tubagus Muhammad Rais

· RS Museno
14
100px Sutiyoso
6 Oktober 1997
6 Oktober 2002
13
(1997)
· Abdul Kahfi

·Boedihardjo Soekmadi
·Djailani

· Fauzi Alvi
6 Oktober 2002
7 Oktober 2007
14
(2002)
[12][13]
[14][15]
Fauzi Bowo
15
100px Fauzi Bowo
7 Oktober 2007
7 Oktober 2012
15
(2007)
[16][17]
Prijanto
100px Fadjar Panjaitan

(Pelaksana Tugas)

8 Oktober 2012
15 Oktober 2012
[ket. 5]
Lowong
16
100px Joko Widodo
15 Oktober 2012
16 Oktober 2014
16
(2012)
[ket. 6]
[ket. 7]
[21][22]
Basuki Tjahaja Purnama
100px Basuki Tjahaja Purnama
16 Oktober 2014
19 November 2014
[ket. 8]
Lowong
17
19 November 2014
9 Mèi 2017
[ket. 9][ket. 10][26]
Djarot Saiful Hidayat
nirbing|125x125px Djarot Saiful Hidayat

(Pelaksana Tugas)

9 Mèi 2017
Petahana
[ket. 11]
Lowong
18
nirbing|125x125px Anies Rasyid Baswedan

(Gubernur DKI Jakarta Terpilih)

Oktober 2017
Akan menjabat
17
(2017)
[27]
Sandiaga Salahuddin Uno

     Non-partisan / Penugasan Pemerintah      Partai Nasional Indonésia (PNI)      Majelis Syuro Muslimin Indonésia (Masyumi)      Militer      Partai Demokrat      Partai Demokrasi Indonesia Perjuangan (PDI-P)      Partai Gerakan Indonesia Raya (Partai Gerindra)

Pelaksana tugas Gubernur[besut | besut sumber]

Berikut pratélan Pelaksana Tugas Gubernur yang menggantikan Gubernur petahana yang sedang cuti kampanye

Palaksana tugas Gubernur Wiwit Pungkas Mangsa Ket. Gubernur

Cuti Kampanye

Basuki Tjahaja Purnama

(Pelaksana Tugas)

1 Juni 2014
22 Juli 2014
12
(2012)
[ket. 12]
Joko Widodo
Soni Sumarsono

(Pelaksana Tugas)

28 Oktober 2016
11 Fèbruari 2017
[ket. 13]
Basuki Tjahaja Purnama
7 Maret 2017
15 April 2017

Cathetan[besut | besut sumber]

  1. ^ Sebagai Wali Kota Jakarta
  2. ^ Sebagai Gubernur Militer
  3. ^ Sebagai Gubernur Jakarta
  4. ^ Periode kedua dan Merangkap sebagai Menteri Dalam Negeri Republik Indonesia
  5. ^ Sebagai Pelaksana Tugas Gubernur[18][19]
  6. ^ Pada 1 Juni 2014, Joko Widodo mengambil cuti panjang untuk mengikuti Pemilihan umum Présidhèn Indonésia 2014
  7. ^ Mengundurkan diri setelah terpilih sebagai Présidhèn RI[20]
  8. ^ Sebagai Pelaksana Tugas Gubernur[23]
  9. ^ Tanggal 19 November 2014, Présidhèn Jokowi melantik Basuki Cahya Purnama sebagai Gubernur DKI Jakarta, yang sebelumnya ya iku PLT Gubernur DKI Jakarta.[24]
  10. ^ Ahok diberhentikan sebagai Gubernur karena adanya putusan pengadilan terkait kasus penistaan agama.[25]
  11. ^ Menggantikan Basuki Tjahaja Purnama yang ditahan terkait kasus penistaan agama[25]
  12. ^ Sebagai Pelaksana Tugas Gubernur karena cuti kampanye Pemilihan Présidhèn 2014[28]
  13. ^ Mengantikan Basuki Cahya Purnama karena cuti kampanye Pemilihan kepala daerah DKI Jakarta 2017[29]

Ugi pirsani[besut | besut sumber]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. ^ "A Day in J-Town". Jetstar Magazine. April 2012. Dijupuk 2 January 2013. 
  2. ^ Suryodiningrat, Meidyatama (2007-06-22). "Jakarta: A city we learn to love but never to like". The Jakarta Post. Diarsip saka sing asli ing 2008-02-21. 
  3. ^ "Travel Indonésia Guide – How to appreciate the 'Big Durèn' Jakarta". Worldstepper-daworldisntenough.blogspot.com. 8 April 2008. Dijupuk 27 April 2010. 
  4. ^ "Eksiklopedia: Suwiryo". Portal Resmi Provinsi DKI Jakarta. Dinas Komunikasi DKI Jakarta. Dijupuk 18 March 2017. 
  5. ^ "Eksiklopedia: Daan Jahja". Portal Resmi Provinsi DKI Jakarta. Dinas Komunikasi DKI Jakarta. Dijupuk 18 March 2017. 
  6. ^ Golden, Daan Van (Januari 2001). Jakarta Batavia: Socio-Cultural Essays (Verhandelingen Van Het Koninklijk Instituut Voor Taal-, Land- En Volkenkunde). Leiden: Koninklijk Institute of Linguistic vor Taal-, Land- en Volkenkunde. ISBN 9789067181396. 
  7. ^ M., Zaenuddin H. (2013). Banjir Jakarta: dari zaman Jenderal J.P. Coen (1621) sampai Gubernur Jokowi (2013). Jakarta: Change Publisher. ISBN 6021781511. 
  8. ^ Sedyawati, Edi; Rahardjo, Supratnikno; Johan, Irmawati Marwoto; Manilet, G.A. (1987). Sejarah Kota Jakarta 1950-1980. Jakarta: Proyek Inventarisasi dan Dokumentasi Sajarah Nasional, Direktorat Sajarah dan Aji Tradisional, Departemen Pendidikan dan Kebudayaan Republik Indonesia. 
  9. ^ Soetanto, Himawan (2006). Yogyakarta: Jendral Spoor (Operatie Kraai) versus Jendral Sudirman (Perintah Siasat no. 1). Gramedia Pustaka Utama. k. 150. ISBN 9792221786. 
  10. ^ "Ensiklopedia: Sudiro, Raden". Portal Resmi Provinsi DKI Jakarta. Dinas Komunikasi DKI Jakarta. Dijupuk 18 March 2017. 
  11. ^ Chrisfanni, Stella (17 April 2012). DED, ed. "Soemarno Sosroatmodjo, Gubernur yang Merangkap Mendagri". Dijupuk 19 March 2017. 
  12. ^ Adityo, FX Dimas (11 September 2002). "Sutiyoso Kembali Terpilih Sebagai Gubernur DKI Jakarta". Tempo Interaktif. Dijupuk 18 March 2017. 
  13. ^ PIN (12 September 2002). "Sutiyoso Kembali Menjabat Gubernur DKI". Liputan6.com. Dijupuk 18 March 2017. 
  14. ^ ANS (8 Oktober 2002). "Pelantikan Sutiyoso Berjalan Lancar". Liputan6.com. Dijupuk 18 March 2017. 
  15. ^ Adityo, Dimas (7 Oktober 2002). "Sutiyoso: Wewenang dan Tugas Deputi Gubernur Harus Jelas". Tempo Interaktif. Dijupuk 18 March 2017. 
  16. ^ Heru, ed. (16 Agustus 2007). "KPU Tetapkan Fauzi Bowo-Prianto Pemenang Pilkada DKI 2007". AntaraNews. Dijupuk 18 March 2017. 
  17. ^ BAL; FAY (7 Oktober 2007). "Fauzi Bowo Resmi Jadi Gubernur DKI Jakarta". detikNews. Dijupuk 18 March 2017. 
  18. ^ "Pelantikan Jokowi diundur, Menteri Dalam Negeri Tunjuk Sekretaris Daerah DKI Jakarta". Merdeka.com. 8 Oktober 2014. Dijupuk 8 October 2014. 
  19. ^ Susilo, Nina (7 October 2012). Adhi Ksp, Robert, ed. "Pelantikan Jokowi-Basuki 15 Oktober". Kompas.com. Dijupuk 18 March 2017. 
  20. ^ Purnamasari, Deti Mega (16 Oktober 2014). PAB, ed. "Hari ini Jokowi Sudah bukan Gubernur DKI Jakarta Lagi". Suara Pembaruan (Beritasatu.com). Dijupuk 16 October 2014. 
  21. ^ Kuhn, Anthony (24 December 2012). "Jakarta's New Governor Seen As A Rising Star". National Public Radio. Dijupuk 18 March 2017. 
  22. ^ Satriawan, Yudha (14 October 2012). "Seusai Pelantikan, Jokowi-Basuki Dijadwalkan Langsung Temui Warga DKI". VOA Indonésia. Dijupuk 18 March 2017. 
  23. ^ Yudhistira, Angkasa (16 Oktober 2014). PUT, ed. "Susilo Bambang Yudhoyono Keluarkan Dudutan Présidhèn (Keppres) Ahok Resmi menjadi Pelaksana Tugas Gubernur DKI Jakarta". Okezone.com. Dijupuk 16 October 2014. 
  24. ^ "Ahok Sah Menjadi Gubernur DKI Jakarta". bbc.com. 19 November 2014. Dijupuk 12 May 2017. 
  25. ^ a b Media, Kompas Cyber. "Ahok Divonis 2 Tahun Penjara". KOMPAS.com: TV (ing basa Inggris). Dijupuk 2017-05-09. 
  26. ^ Rudi, Alsadad (11 February 2017). Caroline; Damanik, eds. "Ahok Resmi Aktif Kembali Jadi Gubernur DKI". Kompas.com. Dijupuk 13 February 2017. 
  27. ^ Andy Pribadi, ed. (16 Oktober 2014). "KPU DKI Resmi Tetapkan Anies-Sandi Gubernur dan Wakil Gubernur Terpilih". Warta Kota. Dijupuk 16 October 2014. 
  28. ^ "Mulai Hari Ini, Ahok Resmi Jalankan Tugas Plt Gubernur DKI Jakarta". detikNews.com. 1 Juni 2014. 
  29. ^ "Soni Sumarsono Resmi Jabat PLT Gubernur DKI Jakarta". Kemendagri. 26 Oktober 2016.