Plasmid Ti

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Peta plasmid Ti.

Plasmid Ti inggih punika vèktor alamiah ingkang dipunginaakénn kanggé mentransfer DNA ingsalébtéing sèl tuwuhan.[1] Baktèri ingkang békta plasmid Ti(tuladhanipun: Agrobacterium tumefaciens)saged nybéapakén tumor ing tuwuhan ingkang dipunsébat crown gall, mliginipun ing tuwuhan dikotil.[1][2] ing plasmid Ti, wonten gangsal kompleks gèn, inggih punika T-DNA (pérangan ingkang dipuntransfer saha nyatu kaliyan genomtuwuhan saéngga ), gèn virulèn (vir) ingkang kapèrang saking 50 kilo-basa kanggé ngatur prosès transfer T-DNA ingsalébéting DNA tuwuhan, gèn tra/trb ingkang ngatur pindahipun plasmid Ti antar baktèri, pérangan ingkang ngatur sistem replikasi plasmid, lan pérangan gen ingkang nyediaaken molekul opin.[2] Molekul opin ini akan dihasilkan olèh jaringan tanaman yang terinfeksi bakteri pembawa plasmid Ti.[1] Plasmid Ti utawi Ti plasmid saking bakteri lemah Agrobacterium tumefaciens. Plasmid punika ngintegrasiaken salah satunggaling segmen DNA, dipuntepang dados DNA T, ing DNA kromosom sel tuwuhan inangipun. ingkang gadhah ancas damel vektor. [3] Agrobacterium tumefaciens inggih punika patogen kaliyan taneman dikotil. Manawi taneman dikotil nginfeksi déning bakteri punika mila badhé kadhapur tumor ingkang dipundebat Crown gall. Kabetahan wujud tumor dipuntemtuaken déning plasmid T ingkang wontwn A, tumefaciens. Plasmid Ti ngandut fragmen DNA ingkang dipunsebat T-DNA ingkang saged integrasiaken ing DNA inti sel taneman. Manawi dipunrembakake punika doados vektor kanggé mlebetake DNA asing ing sel tuwuhan. Prosès rekayasa genetika dipunlampahi kaliyan ngisolasi DNA ingkang dipunpisahaken ing vektor plasmid Ti pramila bakal kadadosan rekombinasi ing fragmen T-DNA ing plasmid Ti. Plasmid Ti dipunlebetake ing tumafaciens ing wekdal tumefaciens nginfeksi sel taneman, plasmid ti rekombinasi badhé ngintegrasiaken pérangan T-DNA ing DNA inti sel taneman.[4] The Ti plasmid (tumor-inducing plasmid) saking Agrobacterium tumefaciens sampun dipunrembakake dados kendaraan kanggé gen asing ing tuwuhan. Manawi Agrobacterium inginfeksi tuwuhan, ing laladan Ti plasmid diounsebat T-DNA dipunpendhet déning sel tuwuhan lan dipunlebetake ing salah satunggaling sakaing kromosom. Gen-gen ing T-DNA dipunsebat phto-onkogen amergi nginduksi neoplastik, utawi tumor ingkang mroduksi pertumbuhan (Maztke lan Chilton 1981). Kangge ngginakaken Ti plasmid dados vektor kanggé nepangake gen ingkang énggal ing tuwuhan, mila kedah kanggé ngelucuti plasmid saéngga boten nyebapake tumor.[5] 22

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. a b c P. Zambryskit, H. Joost, C. Genetellol, J. Leemans, M. Van Montagu, J. Schell (1983). "Ti plasmid vector for the introduction of DNA into plant cells without alteration of their normal regeneration capacity". The EMBO Joumal (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC555426/pdf/emboj00265-0051.pdf) 2 (12): 2143–2150.  Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung);
  2. a b Gregory Phillips, Barbara E. Funnell (2004). Plasmid biology. ASM Press. ISBN 978-1-55581-265-2. Page.455-458
  3. >Campbell,Neila A,dkk."BIOLOGI Edisi Kedelapan Jilid 1".ISBN.Erlangga.Jakarta.(2008:456)
  4. ""id}}Plasmid ti (dipununduh Tanggal 22 Oktober 2012)
  5. Ti plasmid (dipununduh Tanggal 22 Oktober 2012)