Plankton lan Karén

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Plankton and Karen
Karakter SpongeBob SquarePants
Gambar:Plankton and Karen.svg
Plankton (right) and Karen (left)
Muncul kapisan"Plankton!" (1999)
Digawé déningStephen Hillenburg
Voiced byPlankton: Mr. Lawrence
Karen: Jill Talley
Portrayed byPlankton: Wesley Taylor (Broadway)[1]
Karen: Stephanie Hsu (Broadway)[2]
Pratélan
SpésiesPlankton: Copepod[3]
Karen: Supercomputer
PakaryanOwners and founders of the Chum Bucket
PetsSpot (pet amoeba)

Sheldon J. Plankton lan Karen Plankton minangka paraga fiksi ing seri televisi animasi Amerika, SpongeBob SquarePants . Dhéwèkè masing-masing diswaraké dening Pak Lawrence lan Jill Talley . sesawangan pertama yaiku ing babak "Plankton!" sing dimulai tanggal 31 Juli 1999. Dhéwèkè digawé lan dirancang dening ahli biologi laut lan animator Stephen Hillenburg, pangripta seri kasebut, kanthi pangembangan paraga tambahan dening Lawrence.

Plankton lan Karen minangka juragan omah saka warung mangan Chum Bucket sing ora sukses. Plankton minangka copepod planktonik intelektual lan Karen minangka superkomputer anti banyu. Plankton nuduhaké saingan karo Pak Krabs, sing duwé warung mangan Krusty Krab sing luwih nguntungaké lan adol burger fiksi sing diarani Krabby Patty. Plankton lan Karen asring ngrancang rencana nyolong resep Krabby Patty rahasia, nanging upaya kasebut mesthi diganggu dening Krabs lan karyawané.

Resepsi kritis kanggo Plankton lan Karen wis positif, kanthi pujian sing ditunjuk menyang swarané lan dialog bebarengan. Dhéwèkè diwiwiti minangka paraga cilik, nanging Lawrence ngembangaké kapribaden ing sajroné musim wiwitan pertunjukan lan pungkasané dadi antagonis utama francais. Planktons main paraga utama ing film teater 2004, sing dadi loro kanggo anggota paraga utama ing kridit, lan terusan 2015 . Dhéwèkè uga wis tampil ing maneka werna media, kalebu publikasi dasi, dolanan, lan barang-barang liyané.

Plankton[besut | besut sumber]

Paraga ing SpongeBob SquarePants[besut | besut sumber]

[Plankton is a] complex, wounded character who is really looking for a friend in a way, but can't let that happen because of his evil front. He carries deep hurt underneath and doesn't want to let anybody know that.
Mr. Lawrence on the character of Plankton[4]

Plankton minangka nemesis lan mantan kanca paling apik saka Pak Krabs. [5] Dhéwèkè nggarap Ember Chum, sing ana ing sisih tengen ruangan saka warung mangan Krabs, Krusty Krab . [6] Embung Chum utamané adol chum (umpan sing kalebu bagean iwak), sing umume dianggep ora bisa ditemokaké dening paraga liyané. Kadhangkala, warung mangan kasebut gagal kegagalan komersial. Tujuan utama Plankton ing seri kasebut yaiku supaya Krabs metu saka bisnis lan entuk monopoli ing industri panganan cepet. Usaha jahat kanggo nindakaké iki umume dikenal ing acara kasebut; paraga fellow Squidward Tentacles nuduhaké Plankton minangka "perkara sing paling disengiti ing Bikini Bottom". [7]

Lelucon sing mlaku ing saindenging seri yaiku kasunyatané Plankton luwih cilik tinimbang paraga biasa liyané; dhéwèkè gampang diterusaké lan dikirim mabur bali menyang Chum Bucket kanthi gulung driji mung. [8] Ukuran cilik dhéwèkè nyebabaké dhéwèkè nggawé kompleks Napoleon, sing kadhangkala diwujudaké minangka kepinginan kanggo dominasi global. [9] Dhéwèkè minangka panému trampil lan rutin nggawé mesin, loro kanggo mbantu dhéwèkè, lan kanggo golek batine dhewe. Sanajan dhéwèkè nggunakaké kapinteran kanggo tumindak ala, Plankton durung miwiti dadi ilmuwan sing jahat; dhèwèké ngedegaké Karen, ing pertemuan pisanan, nalika wis kekancan karo Pak Krabs nalika sekolah kelas. [5] Penting ing sesawangan wiwitan, plankton plankton yaiku "Aku mlebu kuliah!", Ujar kanggo nggambaraké kapinteran paraga kasebut. [10] Dhéwèkè uga nduwé kewan binatang peliharaan sing jenenge Spot sing wiwitané asu njaga, nanging mengko dadi pensiunan. Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; refs tanpa jeneng kudu ana isiné

Peranan Plankton ora antagonis mliginé. Ing njaba bisnis, dhéwèkè bisa duwé hubungan sing ramah karo SpongeBob. Ing Film SpongeBob: Sponge Out of Water, Plankton mbuwang permusuhan dhéwèkè kanggo SpongeBob lan kerja bareng karo dhéwèkè menyang tujuan sing umum. Film kasebut diterangaké dening The Guardian minangka "film buddy" ing antarané Plankton lan SpongeBob. [11] pangripta seri Stephen Hillenburg nganggep Plankton "luwih akéh karikatur saka penjahat" tinimbang paraga ala sing ala. [12]

Pengembangan[besut | besut sumber]

Nalika SpongeBob SquarePants dadi perdana, Plankton ora dadi bagian saka paraga utama seri kasebut. Aktor swara ing Plankton, Pak Lawrence, nyatakaké sawise ngasilaké babak debut Plankton ing pungkasan taun 1990an, panyipta Stephen Hillenburg ora yakin manawa dhéwèkè bakal nggunakaké paraga kasebut. Sawise nyathet, Hillenburg ora kalebu wong liya, ngandhani Lawrence: "Mungkin kita bakal nggawé [Plankton babak liyané] taun ngarep," [13] Lawrence ngringkes asal-usul Plankton ing taun 2015, ujar manawa dhéwèkè "mung dianggep dadi siji utawa loro babak., nanging aku dadi penulis ing acara lan aku seneng banget karo paraga iki ". [14] Sawise rekaman swarané pisanan minangka Plankton, Lawrence ngrancang sawétara gagasan dhéwèkè dhewe kanggo paraga kasebut lan dikirim menyang Hillenburg. Mula, Plankton wiwit katon luwih asring. Lawrence nganggep musim ketiga yaiku Plankton minangka paraga utama.

Sak produksi ing mangsa wiwitan SpongeBob ' Lawrence mung anggota Staff nulis latar lan negesaké nglibatno Plankton. Ing wektu kasebut, dhéwèkè rumangsa "kudu mbuktekaké Plankton bisa urip luwih saka paraga siji-cathetan". [4] Wiwit saiki, pirang-pirang panulis nulis kanggo Plankton tanpa keterlibatan Lawrence, kalebu tim panulis sing tanggung jawab kanggo peran dibintangi Plankton ing film SpongeBob . Lawrence terus nulis babak Plankton, nalika ujar taun 2015, "Aku dudu swara dhéwèkè. Aku kudu nggawé kepriye paraga ditulis lan kepriye suwé-suwé saya urip. " [14]

Gambar sketsa wiwitan kanggo Plankton nggambaraké dhéwèkè ing setelan robot, kanthi sistem Karen dibangun ing njero; setelan kasebut ora katon ing seri. [15] Koper kasebut minangka cara kanggo nambah ngarsané Plankton, amarga salah sawijining niat asli Hillenburg yaiku supaya paraga kasebut cilik banget kanggo ndeleng tanpa kaca gedhé. Nalika seri kasebut terus, animator nggedhékaké ukuran Plankton, rumangsa dadi mikroskopis "ora kondus marang dhéwèkè sesambungan karo paraga liyané".

Swara[besut | besut sumber]

Lawrence (tengen) lan Jill Talley (kiwa), swarané Plankton lan Karen.

Swara Plankton diwenehaké dening aktor Amerika Doug Lawrence, biasané dikonfirmasi minangka "Pak Lawrence." Swara kasebut asale minangka niru salah sawijining kanca sekolah ing dhuwur. [14] Ing televisi, Lawrence pisanan nggunakaké swara iki kanggo paraga sing kedadeyan ing Rocko's Modern Life . Aktor swara fungsional Tom Kenny nemokaké nyenengaké, nyebabaké keputusan Lawrence nggunakaké nalika audisi kanggo peran ing SpongeBob . [4] Lawrence pisanan nyoba kanggo peran SpongeBob sajroné pre-produksi sadurunge seri, nanging Stephen Hillenburg pengin swara sing luwih resik kanggo paraga kasebut lan nggawé dhéwèkè mudhun. Lawrence terus nggarap pertunjukan, nyritakaké paraga cilik, sing pungkasané nyebabaké dhéwèkè ditawani peran Plankton kanggo "Plankton!" babak Dhéwèkè nerangaké swarané Plankton minangka "kombinasi Gregory Peck lan Tony the Tiger ."

Nalika "Plankton!" babak dipasang ing Nickelodeon, Hillenburg wis mutusaké yen pengin Lawrence mainaké Plankton. Nanging, eksekutif jaringan kepengin bintang tamu nyedhiyakaké swarané wiwit wis siyap tampil ing mung siji babak. Lawrence nyebutaké ing wawanrembug karo aktor SpongeBob, Thomas F. Wilson, manawa studio kasebut ujar, "'kita bisa ngejar . Sampeyan ngerti, kita bisa duwé Bruce Willis nglakoni swara kasebut. ' Lan Steve [Hillenburg] kaya, 'Doug, apa sampeyan ora krungu? Iki watak! Lha wong iki! '"

Panampa[besut | besut sumber]

Tanggepan kritis[besut | besut sumber]

paraga Plankton wis entuk resepsi umum sing positif sajroné nglakokaké SpongeBob SquarePants . Nalika ditinjau babagan musim kaping papat, Paul Mavis saka DVD Talk nyatakaké manawa para pamirsa diwasa bisa nemokaké Plankton luwih lucu tinimbang wong liya, memuji swara "swarané wong apik". [16] Ing Review babagan musim enem " Clash of Triton ," Mavis diarani Plankton "siji-sijine paraga SpongeBob sekunder sing bisa" sukses "dadi cekak dhewe". [17] Bettijané Levine saka The Los Angeles Times nyerat kanthi positif babagan gambar Plankton sing nyebutaké luwih apik tinimbang ora laku jina, yaiku nggambaraké dhéwèkè minangka "kota meanie"   ... nanging tegese beda karo ala. Ora ana sing ala, malah ora kepenak kaya menace, ing jagad SpongeBob sing aman, jagad aman. " [18] Ann Hagman Cardinal of Blogcritics muji paraga kasebut, kanthi retorik takon ing tinjauan 2007, "sing ora geleng karo Plankton sing ketat, Kirk Douglas -panyuwara Plankton kanthi rencana ala film sing bisu nyolong resep rahasia kanggo Krabby Patty?" [19] Penulis Boston.com, Jamie Loftus duwé rasa campuran babagan Plankton ing artikel ing 2015, negesaké manawa "meh saben babak sing nampilaké pengawasan Plankton sing cilik rumus," dhéwèkè ora tau "lawas". [20]

James Poniewozik saka majalah Time ngomentari Plankton ing artikel 2001. Dhéwèkè nyatakaké yen "ora ana sing ngira manawa wong jahat kutha, yaiku Plankton megalomaniacal, minangka organisme siji-sel" minangka bagean saka "swasana warni, goofy" program kasebut. [21] Ing artikel kanggo The AV Club, Zack Handlen ujar manawa "humor Plankton asale saka cita-cita operasional dhéwèkè terus diluncuraké dening bocah sing wis dipitados. [22] Ing taun 2015, Entertainment Weekly ' s Hillary Busis jenenge Plankton minangka salah sawijining paraga sing paling jahat ing televisi, nambah komentar dhéwèkè yen "diswarakaké kanggo kesempurnaan duraka dening Doug Lawrence". [23] José Antonio Gómez Marín (es) saka El Mundo dibandhingaké rencana Plankton karo crita saka Georges Simenon ing artikel 2013. [24]

Ing buku kasebut ing SpongeBob SquarePants and Philosophy, ilmuwan politik Joseph J. Foy, ujar manawa "Plankton bisa uga dadi pahlawan sing ora ana ing siri kasebut, lan SpongeBob dadi penjahat sing sejati." Dhéwèkè mbandhingaké paraga kasebut ing Nietzschean <i id="mwvA">Übermensch</i>, kanthi <i id="mwvA">nggatekaké kajiwaan</i> mental dhéwèkè dibandhingaké karo paraga liyané ing pertunjukan kasebut, lan pitakon babagan carané Plankton mung "diadili dadi ala amarga, ora preduli saka pirang-pirang prekara gedhé sing ditindakaké, tujuané dianggep ora jelas ". Foy ngrampungaké analisis kanthi ngritik kasunyatan manawa "SpongeBob dipuji luwih mulia amarga nyoba nahan mundur Plankton." [25]

Karen[besut | besut sumber]

Paraga ing SpongeBob SquarePants[besut | besut sumber]

Sheldon Plankton nikah karo superkomputer anti banyu sing jenenge Karen Plankton, sing uga dadi kanca sgagasankick lan kanca sing paling apik. [26] Karen minangka penemuan Plankton dhewe, dipasang saka kalkulator lan pirang-pirang kabel. [6] Dhéwèkè dadi penemuan pertama Plankton nalika dhéwèkè sekolah, lan dhéwèkè tanggal sadurunge dhéwèkè dadi ala. [5] Sistem dhéwèkè dibangun ing meh kabeh mesin Plankton (kalebu Chum Bucket dhewe) saengga dhéwèkè lan Plankton bisa komunikasi nalika pungkasan ana misi. Dhéwèkè minangka Mark II Surplus UNIVAC sing ana 256 gigabytes memori akses acak . [27] Dhéwèkè uga duwé program darurat ing ibu hukum. (EMILP)

Karen nanggung maneka werna pakaryan ing Chum Bucket, kalebu busser, chef lan cashier; dhéwèkè arang kudu netepi dhéwèkè amarga ora populer ing warung mangan. Dhéwèkè uga cenderung tetep luwih fokus tinimbang Plankton ing misi inti nyolong formula Krabs. Karen asring ngelingaké dhéwèkè supaya tetep nindakaké tugas [7] lan nyengkuyung supaya dhéwèkè terus maju nalika kelangan kapitadosn. [8] Amarga dhéwèkè ora duwé ati, Karen biasané ora bisa ngrasakaké empati marang wong-wong ing saubenge. [5] Interaksi dhéwèkè ora mung dibantu Plankton, nanging; dhéwèkè dadi kanca Sandy Cheeks, uga cerdas lan kepengin banget ilmu. [28] Karen duwé kabiasaan kanggo ngubungi SpongeBob minangka "SpongeBob."

Karen luwih kompeten tinimbang Plankton ngrancang plot nyolong resep Krabby Patty. Umume rencana sing efektif yaiku saka Karen, kalebu "Plan Z" - mung rencana kanggo ngasilaké Plankton kanthi sukses nyolong rumus kasebut lan nggunakaké bathi - ing Film SpongeBob SquarePants . Ewadene, dhéwèkè isih duwé kredit kanggo dhéwèkè luwih kuciwa. Karen kanthi gampang nyolong rumus Krabs tanpa pitulung Plankton, nanging garwané mesthi ora sengaja. [27] Amarga prilaku sing beda, Plankton lan Karen duwé karep kanggo mbantah. Tom Kenny, aktor swara SpongeBob, wis nate ngarani pernikahané " Honéymoonérs -like", mbandhingaké pasangan kasebut saka pasangan Honéymoonérs . [29]

Minangka komputer ing lantai samodra, kamampuan Karen kanggo ngoperasik ing jero banyu durung diterangno ing babak kasebut. Tom Kenny micaraaké ing wawanrembug taun 2004 karo Associated Press, sing nyatakaké fungsine Karen minangka aspek "Aja-takon-kenapa" SpongeBob lan "logika ora duwé papan" ing jagad raya kasebut. [30]

Pengembangan[besut | besut sumber]

Karen uga digawé dening Stephen Hillenburg, sing jeneng paraga kasebut garwané, Karen Hillenburg (née Umland). Hillenburg wiwitané ngrancang laboratorium kanggo Plankton kanggo nyampurnakaké katrampilan teknologi paraga, tumuju pembangunan Karen minangka sistem komputer pusat lab. [15] Kaya Plankton, dhéwèkè ora wiwitan dadi paraga utama; peran dhéwèkè ing seri kasebut tuwuh nalika Lawrence nulis gagasan supaya menehi kapribadhen kanggo Planktons. Liwat musim pisanan lan kaloro seri, Karen ora ditetepaké dadi garwané Plankton; Biografi resmi Plankton wiwit taun 2000 mung nyatakaké yen dhéwèkè kerja "kanthi bantuan komputer, Karen". [31]

Ing pambuka musim ketiga, seri " The Algae's laging Greener ," Plankton nuduhaké Karen minangka bojoné sing pertama. [32] Aspèk pernikahané, kayata ulang taun lan bulan madu, wis dadi fokus ing babak wiwit saiki. [33] Ing babak wiwitan, Karen tansah ndhukung lan grapyak marang bojoné. Nanging, nalika seri kasebut terus, dhéwèkè dadi luwih sinis lan narkoba amarga obsesi Plankton kanthi formula Krabby Patty. [34] Nanging, dhéwèkè tetep maha lan tresna marang dhéwèkè.

akéh babak sing ditulis dening Lawrence sing berkembang lan njelajah hubungan antara Karen lan bojoné. Lawrence nyatakaké yen dhéwèkè ngrasakaké manawa Karen nggawé babak sing fokus ing Plankton luwih lucu lan ngarsané dhéwèkè mbantu nggambaraké dhéwèkè minangka paraga multidimensional. Ing wawanrembug ing taun 2009 karo Andy Goodman, dhéwèkè ujar, "Aku pengin Karen luwih akéh   . . . Urip sing nikah karo jenius sing ala iku paling nyenengaké kanggo aku, mula babagan kasebut [Karen] temtunipun nambah critané Plankton, nggawé dhéwèkè luwih saka wong jahat sing khas. "

Umume sesawangan Karen ing papat musim pisanan sing nggambaraké dhéwèkè minangka monitor biru sing gedhé ing laboratorium Chum Bucket; [35] ing wektu liya, swarané mung keprungu saka njero robank Plankton. [36] Ing Film SpongeBob SquarePants, unit seluler dikenalaké supaya Karen bisa sesambungan kanthi gampang karo wong liya. [37] Showrunner Vincent Waller ngandhakaké, unit mobile kasebut dikenalaké amarga nduwé Karen bisa mindhah luwih trep kanggo tujuan cerita. [38] Karen ganti antara pirang-pirang wujud ing pirang-pirang babak sing digawé sawise film kasebut. Ing musim kaping sepuluh, monitor tembok dhéwèkè ora digunakaké manéh lan bentuk ponsel dhéwèkè mesthi nganggo lengen robot. [39]

Swara[besut | besut sumber]

Karen diswaraké dening aktris Amerika Jill Talley, sing uga dadi garwané aktor swara SpongeBob, Tom Kenny. Talley nggunakaké aksen Midwestern kanggo paraga kasebut. [40] Nalika Karen ngomong, swarané bisa dicampur karo efek swara elektronik dening insinyur audio seri kanggo nggawé swara robot. [41] Swarané, sing luwih monoton ing babak sadurunge, wis diterangaké "deadpan" dening Associated Press. [30] Sawétara omongané Karen karo Plankton ora ana ing antarané Talley lan Lawrence. Pungkasan kasebut nggambaraké improvisasi kasebut minangka salah sawijining "bagean favorit" saka swara ing taun 2009. Dhéwèkè njelasaké wawanrembug ing taun 2012, ujar, "Aku mesthi seneng mundur. [Talley lan aku] wiwit bener-bener nyuwil-nyuwil, sing kudu dirating [direktur swara], 'oh, mandheg nggarap, sebaraké apa sing sampeyan ucapaké!' " Lawrence uga rumangsa yen bisa nyritakaké paraga nganti suwé banget nggawé sesambungan ing antarané aktor loro. Ing topik, dhéwèkè kandha, "Perkawinan on-TV sing kita lakoni iki, jagad kabeh ngerti yen kita wis nikah   . . . Kita miwiti dadi pasangan bojo [nalika ngrekam]. "

Panampa[besut | besut sumber]

Tanggepan kritis[besut | besut sumber]

Karen wis nampa reaksi positif saka kritikus. Ing tinjauan taun 2010 saka SpongeBob Terakhir, Paul Mavis, Paul Mavis nulis banget babagan dialog Karen lan Plankton, nyatakaké yen loro "bisa duwé sitkome dhewe". [42] Sandie Angulo Chen saka Media Sense Umum memuji jumlah layar sing diwenehaké marang Karen ing Sponge Out of Water, kanthi nyebut dhéwèkè "lucu". [43] Ing taun 2015, Jamie Loftus ing Boston.com nganggit Karen minangka alasan dhéwèkè jenenge 2002 "Welcome to the Chum Bucket" salah sawijining nembelas babak SpongeBob paling gedhé. [20] Gizmodo 's Ryan Lufkin wrote ing 2016 sing ' s "90s-tingkat wiring" wis buktiakén dening paraga kaya Plankton lan Karen. [44] The About Group 's Nancy Basile muji gambar Jill Talley babagan paraga kasebut, manawa ujar manawa "ora kejutan dhéwèkè nindakaké peran kasebut kanthi becik" amarga pakaryan dhéwèkè wiwitan karo Second City lan Pak Show . [40]

Ing analisis babagan pamriksan kasebut wis owah, mula Saluran Frederator negesaké manawa paraga utama SpongeBob –spesifikatif Sandy, Patrick, Pak Krabs, Squidward lan Karen - wis dikurangi saka multidimensi supaya bisa dipitados karo sipat siji. Miturut tampilan iki, "Karen saiki dadi full-blown nag" ing babak sing luwih anyar. [45] Aspek paraga Karen iki uga dikritik dening penulis Joseph J. Foy, ing bukune SpongeBob SquarePants and Philosophy . Panjenenganipun nganggep trope iki salah siji saka sawétara dobel mbebayani saiki ing program, sing nulis "motif saka bojo Nagging mesthi masalah pantes dissection ing dealing karo para rawuh enom, bebarengan karo teen putri ngrusak [ Pearl ] lan bodho paling kanca [ Patrick ] ". [34]

Lampooning kontroversi sekitar seksualitas SpongeBob, ahli ilmu jiwa Dennis Hans nulis potongan sindiran 2005 kanggo Reporter Katulik Nasional sing fokus marang pernikahané Plankton lan Karen. Dhéwèkè ujar manawa, manawa orientasi seksual SpongeBob minangka masalah sing luwih murah dibandhingaké perwakilan positif " tekniseksualitas " Plankton. Hans ngenalaké kedadeyan Plankton loro minangka pasangan sing ditresnani lan guyon: "pesen subliminal saka para pangripta SpongeBob   ... [yaiku] gaya urip teknis tegese iket terus karo katresnan sejati sing sejatine ". [46]

Ing medhia liyané[besut | besut sumber]

Plankton lan Karen wis ditampilaké ing maneka werna jinis barang dagangan SpongeBob SquarePants, kalebu game vgagasano lan tokoh tumindak. [47] Ing taun 2006, Beanie Babies Ty Inc. ngenalaké dolanan plush adhedhasar Plankton. [48] A bangunan Lego adhedhasar Chum Bucket, kalebu minifigure Plankton lan laboratorium karo Karen, dirilis ing taun 2007. [49] Masalah patbelas SpongeBob Comics, kanthi judhul "Plankton Comics," pusataké ing Plankton lan kalebu enem crita asli sing dipasang ing Chum Bucket. [50] Revenge Robot ing vgagasano 2013 ing taun Plankton kanthi tema Plankton lan nampilaké Lawrence lan Jill Talley nolak peran swara saka pertunjukan kasebut minangka Plankton lan Karen. [51]

Plankton lan Karen katon ing sawétara karya salib Nickelodeon, kalebu Nicktoons Unite taun 2005 ! game [52] lan salah sawijining urutan, Nicktoons: Globs of Doom . [53] Loro game kasebut nampilaké Chum Bucket minangka lokasi dolanan lan sing terakhir, Plankton minangka paraga pamuter . [54] Tambahan, Plankton lan Karen sing kasebut dening Eric Lange (minangka paraga Sikowitz ) ing " Tori Goes Platinum ," babak saka Nickelodeon kang sitkom Victorious . [55]

Gambar:SpongeBob SquarePants Plankton and Karen Replicas in Taipei.jpg
Tandha saka laboratorium Plankton ing Kabupaten Zhongzheng, Taipei .

Acara "SpongeBob ParadePants" ing Sea World Australia, sing dibukak ing Desember 2011, kalebu float sing nampilaké Karen lan Plankton sing lagi micara. [56] Ing taun 2015, rekreasi laboratorium Plankton dibangun kanggo acara SpongeBob ing Balai Peringatan Chiang Kai-shek ing Distrik Zhongzheng, Taipei . [57] Iki kalebu tiron monitor Karen, sing dienggo minangka tivi, babak screening SpongeBob, lan patung Plankton miniatur. [58]

Lagu Flaming Lips " Spongebob lan Patrick Ngadhuh Tembok Tenaga Psikik ," direkam kanggo The SpongeBob SquarePants Movie, ditutup karo sawétara garis sing fokus ing Plankton lan Karen. Lagu kasebut nggambaraké Plankton minangka salah sawijine kesalahan bingung sing bakal luwih bahagia yen mandheg fokus marang gagal lan sambat karo Karen. [59] [60] Plankton nembang lagu ing album paling anyar ing Best Day Ever kanthi irah-irahan "You Will Obey," ing babagan mantan gitaris Elham Presley, James Burton main gitar. [61] Saka album kasebut, Tom Kenny ujar "salah sawijining endhog Paskah sing didhelikaké sing muga-muga luwih saka telung wong ing saindenging jagad iki yaiku sajroné solo gitar nalika Plankton ujar 'Jupuk, James', yaiku sing dicritakaké Elvis ing saben salah sawijining film konser ". Penyusun film John Debney ngasilaké musik tema Plankton kanggo film SpongeBob kaloro, nggunakaké tembaga lan trombon sing kurang. Ing film kang skor kalebu saparagagan trek jenenge sawise Plankton, kalebu "Plankton ngluwari Karen," kang digunakaké sajroné pemandangan nuduhaké kerjasama Plankton karo pahlawan SpongeBob. [62] [63]

Plankton lan Karen minangka antagonis utama ing adaptasi Broadway pertunjukan, [64] ing gambar kasebut digambaraké dening Wesley Taylor lan Stephanie Hsu. Saliyané nganggo kostum sing diilhami dening paraga, Taylor lan Hsu uga diiringi bonéka Plankton lan tiron saka bentuk mobile Karen, masing-masing. Kekaroné uga nyanyi nomer musik kanthi irah-irahan "Nalika Going Gough Tough" (kasusun saka TI ) . Plot kasebut nampilaké dhéwèkè nyoba hipotesis warga Bikini Bottom supaya seneng panganan sing disuguhaké ing Chum Bucket. Ing taun 2009, aktor Andy Peart nggambaraké Plankton ing adaptasi musik ing babak kaping tiga " The Sponge Who Who Fly ". [65] Viv Hardwick saka Northern Echo kanthi positif mriksa produksi kasebut lan nyathet yen Peart duwé cara sing padha karo Plankton kartun. [66]

Cathetan[besut | besut sumber]

  1. Clement, Olivia (1 March 2018). "Get to Know SpongeBob SquarePants' Wesley Taylor". Playbill. Dijupuk 9 August 2019. 
  2. Hsu, Stephanie (22 January 2018). "Introduce Yourself(ie): 10 Questions with SpongeBob SquarePants Star Stephanie Hsu". BroadwayBox.com. Dijupuk 24 July 2019. 
  3. Wilson, Amy (February 12, 2002). "Stephen Hillenburg created the undersea world of SpongeBob". Orange County Register. Diarsip saka sing asli ing June 10, 2014.  Paramèter |url-status= sing ora kawruhan dikiwakaké (pitulung); Paramèter |url-access= sing ora kawruhan dikiwakaké (pitulung)
  4. a b c Beck 2013, p. 105
  5. a b c d "Friend or Foe". SpongeBob SquarePants. Usum 5. Èpisod 81. Nickelodeon. 
  6. a b "Komputer Overload". SpongeBob SquarePants. Usum 6. Èpisod 118b. Nickelodeon. 
  7. a b "F.U.N.". SpongeBob SquarePants. Usum 1. Èpisod 10b. Nickelodeon. How does it feel to be the most hated thing in Bikini Bottom, Plankton?! It hurts, doesn't it?!  "Get moving, genius, don't let him get away." "Befriend the SpongeBob, then when the time is just right, take the Krabby Patty!"
  8. a b "Truth or Square". SpongeBob SquarePants. Usum 6. Èpisod 123/124. Nickelodeon. 
  9. Lawrence, Doug (March 1, 2005). The Absorbing Tale Behind "The SpongeBob SquarePants Movie". Kridha dumadi ing 9:50–9:58. Plankton's about this big, a little cyclops ... he's got a little bit of a Napoleon complex, I'd say. 
  10. Beck 2013, p. 107
  11. Hoffman, Jordan (February 3, 2015). "The SpongeBob Movie: Sponge Out of Water first look review – superhero slugfest drags a good sequel down". The Guardian. Guardian Media Group. 
  12. Beck 2013, p. 102
  13. Beck 2013, p. 111
  14. a b c Bourbeau, Mary Ann (November 15, 2015). "Meet the voice behind a 'SpongeBob' character". Courier News (Gannett Company). 
  15. a b "From Boy to Bob". Nick Mag Presents: SpongeBob SquarePants (Viacom International). June 2003. 
  16. Mavis, Paul (January 9, 2007). "SpongeBob SquarePants - Season 4, Vol. 2 review". DVD Talk. 
  17. Mavis, Paul (July 13, 2010). "SpongeBob SquarePants - Triton's Revenge review". DVD Talk. 
  18. Levine, Bettijane (April 7, 2002). "Adults Find Their Inner Sponge". Tronc, Inc. 
  19. Cardinal, Ann Hagman (October 30, 2007). "SpongeBob PhilosopherPants". Blogcritics. Critical Lens Media. Diarsip saka sing asli ing April 2, 2017. 
  20. a b Loftus, Jamie (February 9, 2015). "The Complete Guide to SpongeBob's Greatest Episodes". BDCWire. The Boston Globe. 
  21. Poniewozik, James (December 9, 2001). "Soaking Up Attention". Time (Time Inc.). 
  22. Handlen, Zack (February 17, 2014). "SpongeBob SquarePants built its undersea empire on nonsense and enthusiasm". The A.V. Club. Onion, Inc. 
  23. Busis, Hillary (March 1, 2015). "TV's most devious schemers". Entertainment Weekly. Time Inc. 
  24. José Antonio Gómez Marín (November 13, 2013). "La cruz del sur: Bob Esponja". El Mundo (ing basa Spanish) (Unidad Editorial). 
  25. Foy 2011, p. 73–80
  26. Banks, Steven (September 21, 2004). SpongeBob Exposed!: The Insider's Guide to SpongeBob SquarePants. Schigiel, Gregg (illustrator). Simon & Schuster. k. 15. ISBN 978-0-689-86870-2. 
  27. a b "Single Cell Anniversary". SpongeBob SquarePants. Usum 6. Èpisod 122b. Nickelodeon. 
  28. "Salsa Imbecilicus". SpongeBob SquarePants. Usum 9. Èpisod 203b. Nickelodeon. 
  29. "SpongeBob SquarePants: Tom Kenny's Top 20". iTunes. Apple Inc. May 15, 2009. Diarsip saka sing asli ing June 13, 2017. 
  30. a b Associated Press (November 15, 2004). "Ten secrets of the SpongeBob movie". Today. 
  31. Fain, David (September 1, 2000). SpongeBob SquarePants Trivia Book. Simon & Schuster. k. 13. ISBN 978-0-689-84018-0.  Paramèter |url-access= sing ora kawruhan dikiwakaké (pitulung)
  32. "The Algae's Always Greener". SpongeBob SquarePants. Usum 3. Èpisod 41a. Nickelodeon. 
  33. Beck 2013, p. 110
  34. a b Foy 2011, p. 67
  35. "Plankton!". SpongeBob SquarePants. Usum 1. Èpisod 3b. Nickelodeon. 
  36. "Imitation Krabs". SpongeBob SquarePants. Usum 2. Èpisod 24b. Nickelodeon. 
  37. Stephen Hillenburg (November 14, 2004). The SpongeBob SquarePants Movie (Motion picture) (ing basa English). Paramount Pictures. 
  38. Vincent Waller (May 21, 2017). "Vincent Waller on Twitter". Diarsip saka sing asli ing June 13, 2017. 
  39. "Plankton Retires". SpongeBob SquarePants. Usum 10. Èpisod 211a. Nickelodeon. 
  40. a b Basile, Nancy (January 30, 2016). "'SpongeBob SquarePants' Cast: Who Does What Voice?". About.com. 
  41. Lawrence, Doug (2002). F.U.N. backstage featurette, Nautical Nonsense. Paramount Home Entertainment. 
  42. Mavis, Paul (March 16, 2010). "SpongeBob's Last Stand review". DVD Talk. 
  43. Chen, Sandie Angulo (February 6, 2015). "The SpongeBob Movie: Sponge Out of Water Review". Common Sense Media. 
  44. Lufkin, Ryan (February 23, 2016). "'90s Cartoons Were Freakin' Weird, and I Loved It". Gizmodo. Univision Communications. 
  45. Polk, Christina; Tarzi, Nahreen (March 20, 2017). "SpongeBob SquarePants: Then vs. Now". Channel Frederator Network. Frederator Networks, Inc. 
  46. Hans, Dennis (February 18, 2005). "Plankton's insidious technosexual agenda". National Catholic Reporter. 
  47. "Imaginext SpongeBob SquarePants: Krusty Krab playset". Walmart.com. Wal-Mart Stores, Inc. 
  48. "TY Beanie Baby - SHELDON J PLANKTON (SpongeBob SquarePants) (9 inch)". BB Toy Store. Dijupuk May 2, 2013. 
  49. "Lego SpongeBob SquarePants: Chum Bucket" (PDF). Lego.com. The Lego Group. 2007. 
  50. "SpongeBob Comics #14". Panini Comics. Panini Group. December 2, 2015. 
  51. Fekete, Bob (November 1, 2013). "SpongeBob SquarePants: Plankton's Robotic Revenge Review". IGN.com. Ziff Davis. 
  52. Blue Tongue Entertainment (October 26, 2005). Nicktoons Unite!. THQ. Level/area: 8. 
  53. Incinerator Studios (October 20, 2008). SpongeBob SquarePants featuring Nicktoons: Globs of Doom. THQ. 
  54. Ballard, Adam (February 3, 2009). "SpongeBob SquarePants featuring Nicktoons: Globs of Doom review". IGN.com. Ziff Davis. 
  55. "Tori Goes Platinum". Victorious. Usum 3. Èpisod 42. Kridha dumadi ing 18:50. Nickelodeon. 
  56. "Gold Coast Theme Parks Trade Brochure 2012". Gold Coast Attractions. Diarsip saka sing asli ing October 11, 2012. 
  57. "SpongeBob SquarePants art exhibition at the National Chiang Kai-shek Memorial Hall". CKSMH.gov.tw (ing basa Chinese). Government of the Republic of China. 2015. 
  58. "SpongeBob SquarePants event at Chiang Kai-shek Memorial Hall". Kham.com.tw (ing basa Chinese). March 19, 2015. Diarsip saka sing asli ing March 19, 2015. 
  59. Wayne Coyne, Steven Drozd, Michael Ivins (2004). SpongeBob and Patrick Confront the Psychic Wall of Energy (ing basa English). Nick Records. 
  60. "The SpongeBob SquarePants Movie issue". Nickelodeon Magazine (Viacom International). November 2004. 
  61. Willman, Chris (September 14, 2006). "SpongeBob Speaks!". Entertainment Weekly. Dijupuk February 12, 2014. 
  62. "The SpongeBob Movie: Sponge Out of Water (Music from the Motion Picture)". iTunes. Apple Inc. March 23, 2015. 
  63. Paul Tibbitt (February 6, 2015). The SpongeBob Movie: Sponge Out of Water (Motion picture) (ing basa English). Paramount Pictures. 
  64. Weiss, Hedy (June 19, 2016). "Feel-good 'SpongeBob Musical' rumbles, toils and bubbles". Chicago Sun-Times. 
  65. "Review: SpongeBob SquarePants, Theatre Royal". Nottingham Post. April 30, 2009. Diarsip saka sing asli ing April 27, 2014. Dijupuk April 27, 2014. 
  66. Hardwick, Viv (April 24, 2009). "Theatre critics". The Northern Echo. k. 25. 

Kapustakan[besut | besut sumber]