Piramidha Ékologi

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
EcologicalPyramids.jpg

Piramidha ékologi iku piramidha kang nggambaraké struktur trofik ing ékositem.[1] Jinisé piramidha ékologi iku ana telu ya iku piramidha gunggung indhividhu, piramidha biomassa lan piramidha énergi.[1]

Piramidha gunggung indhividhu

Piramidha iki ngawèh gambaran babagan gunggung indhividhu ing trofik ing piramidha ékologi.[1]

Piramidha biomassa

Piramidha iki nggambaraké ukuran aboté massa matéri organisme ing saben trofik ing ékan abot.[1] Piramidha kasilé luwih akurat yèn dibandhingaké piramidha gunggung indhividhu.[1] Kanggo ngukur abot ing saben trofik, rata-rata abot organisme ing saben trofik kudu diukur nembé diétung gunggung organisme ing saben trofik iku bisa dikira-kira[1] Piramidha iki digawé didhasaraké ing massa (abot) garing organisme saka saben tingkat trofik saben ékan amba tlatah tartamtu.[2] Lumrahé perbandhingan abot garing nuduhaké anané mudhuné biomassa ing saben tingkat trofik.[2]

Piramidha énergi

Asringé, piramidha biomassa ora ngawèh informasi kang dibutuhaké babagan ékosistem tartamtu.[1] Béda karo piramidha ènèrgi kang digawé nganggo dhasar observasi kang dilakoni ing wektu kang suwé.[1] Piramidha ènèrgi bisa ngawèh gambaran kang paling akurat babagan ilènan ènèrgi ing ékosistem.[1] Dhasar kanggo namtokaké piramidha ènèrgi iku nganggo cara ngétung gunggung ènèrgi saben ékan amba kang mlebu ing tingkat trofik ing wektu tartamtu (tuladhané per jam, per dina, per taun) [2]

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i (Suwarno(2009)."Panduan Pembelajaran Biologi X SMA & MA) (BSE)".Jakarta:Pusat Perbukuan, Depdiknas. Hal.188)
  2. ^ a b c (Anshori, Moch. , Martono, D.(2009)."Biologi 1 untuk Sekolah Menengah Atas (SMA) – Madrasah Aliah(MA) Kelas X (BSE)".Jakarta:Pusat Perbukuan, Depdiknas. Hal.212)