Pilihan umum lègislatif Indonésia 2004

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Perolehan suara parté-parté peserta pemilu 2004

Pemilu lègislatif Indonésia 2004 ya iku tahap pisanan saka rangkéan tahapan Pemilu 2004. Pemilu lègislatif iki diiloni déning 24 parté pulitik, lan wis ditindakaké tanggal 5 April 2004. Pemilu iki kanggo milih parté pulitik (minangka syarat Pemilu présidhèn) lan anggotané kanggo dicalonaké dadi anggota DPR, DPRD, lan DPD. Parté-parté pulitik sing olèh swara luwih gedhé utawa padha karo telung persèn bisa nyalonaké pasangan calon kanggo maju menyang tahap sabanjuré, ya iku sajeroning Pemilu présidhèn putaran pisanan.

Peserta Pemilu Legislatif 2004[besut | besut sumber]

Pemilu lègislatif sajeroning Pemilu 2004 iki diiloni 24 parté pulitik, ya iku:

Asil Pemilu Legislatif 2004[besut | besut sumber]

Kasil Pemilu lègislatif sajeroning Pemilu 2004 ya iku: [1]

Tabel kasil perolehan swara saben parté pulitik:

Nomer Urut Jeneng Parté Pulitik Gunggung Swara Persèn Gunggung Kursi
1. PNI Marhaenisme 923.159 0,81% 1
2. Parté Buruh Sosial Dhémokrat 636.397 0,56% 0
3. Parté Bulan Bintang 2.970.487 2,62% 11
4. Parté Merdeka 842.541 0,74% 0
5. Parté Persatuan Pembangunan 9.248.764 8,15% 58
6. Parté Persatuan Dhémokrasi Kebangsaan 1.313.654 1,16% 5
7. Parté Perhimpunan Indonésia Baru 672.952 0,59% 0
8. Parté Nasional Banteng Kemerdekaan 1.230.455 1,08% 1
9. Parté Dhémokrat 8.455.225 7,45% 57
10. Parté Keadilan dan Persatuan Indonésia 1.424.240 1,26% 1
11. Parté Penegak Dhémokrasi Indonésia 855.811 0,75% 1
12. Parté Persatuan Nahdlatul Ummah Indonésia 895.610 0,79% 0
13. Parté Amanat Nasional 7.303.324 6,44% 52
14. Parté Karya Peduli Bangsa 2.399.290 2,11% 2
15. Parté Kebangkitan Bangsa (*) 11.989.564 10,57% 52
16. Parté Keadilan Sejahtera 8.325.020 7,34% 45
17. Parté Bintang Reformasi 2.764.998 2,44% 13
18. Partai Demokrasi Indonesia Perjuangan 21.026.629 18,53% 109
19. Parté Damai Sejahtera 2.414.254 2,13% 12
20. Parté Golongan Karya 24.480.757 21,58% 128
21. Parté Patriot Pancasila 1.073.139 0,95% 0
22. Parté Sarikat Indonésia 679.296 0,60% 0
23. Parté Persatuan Laladan 657.916 0,58% 0
24. Parté Pelopor 878.932 0,77% 2
JUMLAH
SWARA SAH
113.462.414 100,00% 550

Perbandingan gunggung pamilih sing swarané sah karo gunggung pamilih sing swarané ora sah:

Pamilih Jumlah Persentase
Swara Sah 113.462.414 91,19%
Swara Ora Sah 10.957.925 8,81%
TOTAL
PAMILIH
124.420.339 100,00%

Perbandingan gunggung pamilih (kalebu swara ora sah) karo gunggung wong sing ora migunakaké hak pilihé (golput):

Jinis Gunggung Persèntase
Milih 124.420.339 84,07%
Golput 23.580.030 15,93%
GRAND
TOTAL
148.000.369 100,00%

Saka kasil Pemilu lègislatif ing dhuwur, bisa dititèni akèhé gunggung swara sing ora sah, ya iku 10 yuta swara (8,81%) saka total gunggung pamilih, ya iku 124.420.339 jiwa.

Saliyané iku, bisa dititèni uga akèhé calon pemilih sing ora migunakaké hak pilih (golput), ya iku 24 yuta calon pemilih (15,93%) saka total gunggung calon pemilih, ya iku 148 yuta sing ndunungi. [2]

CATHETAN:

  • Parté sing 'dikandelaké ya iku parté sing nyalonaké pasangan calon présidhèn lan calon wakil présidhèn sajeroning pemilu présidhèn 2004.
  • (*) Parté Kebangkitan Bangsa nyalonaké pasangan calon kanggo maju menyang pemilu présidhèn, ya iku KH. Abdurrahman Wahid lan Marwah Daud Ibrahim. Nanging,amarga kasil pamriksaan kaséhatan déning IDI (sing dadi sarat sing kudu dipenuhi) nyatakaké yèn calon présidhèn Parté Kebangkitan Bangsa ya iku KH. Abdurrahman Wahid dianggep ora memenuhi sarat kamampuan jasmani lan rohani, Parté Kebangkitan Bangsa ora bisa nyalonaké pasangan caloné. Nampa kaputusan mau, Abdurrahman Wahid mutusaké nggugat IDI lan KPU gedhéné sak triliun rupiah amarga KPU dianggep wis ngrampas haké kanggo dipilih sajeroning pancalonan minangka Présidhèn RI sajeroning Pemilu 5 Juli sing bakal teka. [3]

Pilihan umum Anggota DPD[besut | besut sumber]

Pilihan umum Anggota DPD ditindakaké kanthi sistem dhistrik mawa wakil akèh, lan peserta pemilu perseorangan. Gunggung kursi anggota DPD kanggo saben provinsi dikukuhaké ana 4 kursi, kanthi laladan pamilihan ya iku provinsi.

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Cithakan:Pemilu Indonésia