Persuasion (Novèl)

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Persuasion
All text title page for Northanger Abbey and Persuasion
PanganggitJane Austen
NagaraKatrajan Inggris
BasaInggris
PangecapanJohn Murray
Kala babar
1818

Persuasion ya iku novèl abasa Inggris kang ditulis déning Jane Austen. Anne Elliot umur pitulikur taun ya iku paraga wanita kang paling diwasa ing novèl iki. Wolung taun sadurungé crita diwiwiti, dhèwèké wis tunangan karo perwira angkatan laut, Frederick Wentworth, nanging dhèwèké nuli mandheg nalika mbujuki kancané Lady Russell manawa pertandingan kasebut ora pantes. Nalika Wentworth bali saka segara dadi kapten sing sugih lan suksès, dhèwèké nemokake kulawarga Anne ing ambang kerusakan finansial lan adhiné dhéwé dadi penyewa ing Kellynch Hall, wilayah Elliot. [1]

Tema[besut | besut sumber]

Persuasi[besut | besut sumber]

Novèl kasebut njelasaké apa luwih becik tetep tegas marang keyakinané utawa kudu mbukak saran saka wong liya. Sawisé dipecat déning Anne wolung taun kepungkur, Kapten Wentworth percaya banget manawa wanita sing dikawinaké bakal duwé watak kuwat lan pikiran mandiri. Nalika Anne yakin manawa ana kualitas sing apik, dhèwèké uga bisa nampa kewajiban. Dhèwèké nyimpulaké yèn dhèwèké ngidini dhèwèké dibujuki amarga "rasa kuwajiban sing kuat dudu bagéan sing ala saka bagéan wanita." Pungkasané, Austen ngidini pamaca bisa milih manawa pujukan minangka kekuwatan positif utawa negatif ing novèl kasebut. [2]

Aleran[besut | besut sumber]

Persuasion dibukak kanthi sejarah ringkes kulawarga Elliot sing dicathet ing buku favorit Sir Walter Elliot, The Baronetcy. Kita ngerti manawa Elliot minangka kulawarga sing duwé lemah sing dihormati. Lady Elliot, garwane Sir Walter tilar donya patang puluh taun kepungkur lan nilar dhèwèké karo telung putri: Elizabeth, Anne, lan Mary. Kalorone Elizabeth lan Anne iku durung nikah, nanging Mary, sing paling enom nikah karo wong sugih sing jenengé Charles Musgrove; padha manggon cedhak. Sir Walter, sing mbuwang-mbuwang dhuwit, wis nuwuhaké utang-utang kulawarga. Nalika Lady Russell, penasihat kulawarga sing dipercaya, nyaranaké manawa Elliot nyuda pengeluaran, Sir Walter dadi keweden. Dhèwèké pancen muspra lan ora bisa mbayangaké urip tanpa kenyamanan sing biasa. Nanging ora ana pilihan liyané, Elliot mutusake kudu pindhah menyang omah ing Bath sing biaya sing bakal luwih bisa diatur. Dhèwèké arep nyewa perumahan kulawarga, Kellynch Hall. [3]

Paraga[besut | besut sumber]

Anne Elliot - Paraga utama novèl kasebut, Anne Elliot minangka putri tengah saka Sir Walter Elliot, sawijining baronet saka kulawarga penting.

Captain Frederick Wentworth - Wong sing disenengi Anne, Kapten Wentworth minangka pejabat Angkatan Laut sing kuat, sing duwé pendhidhikan lan sopan santun, wis éntuk kekayaan dhéwé kanthi munggah pangkat Angkatan Laut.

Sir Walter Elliot - Bapakné Anne Elliot, baronet, lan pemilik Kellynch Hall, Sir Walter minangka karikatur saka kelas ndhuwur sing judulé ora praktis.

Elizabeth Elliot - Putri Sir Walter sing mbarep lan mbakyu Anne, Elizabeth Elliot minangka sing paling disenengi déning bapakné. [4]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Austen, Jane, 1775-1817. (2010). Persuasion. London: HarperPress. ISBN 978-0-00-736861-7. OCLC 559779734.CS1 maint: multiple names: authors list (link)
  2. "Persuasion: An Overview". Jane Austen Centre and Jane Austen Online Gift Shop (ing basa Inggris). Dibukak ing 2021-02-11.
  3. "LitCharts". LitCharts (ing basa Inggris). Dibukak ing 2021-02-11.
  4. study.com https://study.com/academy/lesson/jane-austens-persuasion-summary-lesson-quiz.html. Dibukak ing 2021-02-11. Missing or empty |title= (pitulung)