Menyang kontèn

Persaudaraan Setia Hati Terate

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa

Persaudaraan Setia Hati Teratè (dipunwastani kanthi umum minangka PSHT utawa SH Terate ) yaiku pakumpulan olahraga kang diwiwiti déning Ki Hadjar Hardjo Oetomo lan disepakati dadi Persaudaraan Setia Hati Terate ing kongrés pisanan néng Madiun ing taun 1948. PSHT minangka pakumpulan seni bela dhiri kang digabung menyang Asosiasi Pencak Silat Indonesia (IPSI).[1] Saiki PSHT dirawuhi sekitar 7 yuta anggota, duwé cabang ing 236 kabupaten / kutha ing Indonésia, 10 komisariat universitas lan 10 komisariat manca ing Malaysia., Walanda, Ruslan (Moskow), Timor Wétan, Hong Kong, Korea Kidul, Jepang, Bèlgi lan Prancis .[2]

Ing taun 1903, Ki Ageng Ngabéhi Soerodiwirjo (EBI: Ki Ageng Surodiwiryo) netepaké gaya seni bèla dhiri Setia Hati ing Désa Tambak Gringsing, Surabaya (wilayah kang cedhak karo Tanjung Perak). Biyén, gaya silat kang diarani djaja gendhila tjiptamulja kanthi sistem pasedhuluran kang diarani sedul ketjer. Ing taun 1917, dhèwéké pindhah menyang Madiun lan ngadegaké Pasedhuluran kang setya ing Winongo, Madiun.[3]

Sejarah[besut | besut sumber]

Ing taun 1922, Ki Hadjar Hardjo Oetomo ( EBI: Ki Hajar Harjo Utomo ), sawijining sekolah seni béla dhiri Setia Hati kang asalé saka Pilangbango [4], njaluk idin saka Ki Ageng Ngabéhi Soerodiwirjo kanggo netepaké pusat pendhidhikan kanggo pencak silat karo sekolah Setia Hati. Ancas iki motivasi karo kahanan nalika iku seni béla diri mung diwulangaké marang wong-wong kang duwé status mulya kaya ta bupati, wedana utawa aristokrat kang duwé gelar radén, saengga Ki Hardjo Oetomo ngerténi manawa seni béla dhiri iki bisa sinau déning para umum lan pionir para pionir mardika.[5] Ki Ageng Ngabéhi Soerodiwirjo setuju babagan gagasan kasebut selagi pusat pendhidhikan mengko kudu duwé jeneng liyané. Pungkasané, SH PSC (Persaudaraan Setia "Klub Olahraga Pemudha") diadegaké. Ki Ageng Ngabéhi Soerodiwirja para pandherek liyané kang wis diasingaké [6] sawetara pihak nganggep pembukaan PSC SH minangka pengkhianatan supaya SH PSC dianggep "SH murtad".[3] Mengko, kang nyengkuyung kesucian sektine Setia Hati lan ngaku dadi penerus sah ajaran Ki Ageng Ngabehi Soerodiwirjo yaiku anggota PSHW-TM (SH Winongo).[7] Kajaba iku, anané lapangan pelatihan iki dianggep karo Pamrentah Kolonial Walanda minangka sarana kanggo nglawan pamrentah kolonial supaya Ki Hardjo Oetomo ditangkep lan ngladéni ukuman kanggo pengasingan ing Walanda ing Jember, Cipinang lan Padangpanjang . Sistem kang diadopsi SH PSC yaiku sistem paguron (perguruan tinggi) ing ngendi para guru diselehaké ing tingkat paling dhuwur minangka pendhukung universitas. Sistem pendhidhikan iki minangka cikal bakal Kepala Setia kang Teratur.

Galeri[besut | besut sumber]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Perguruan Historis IPSI Archived 2023-06-09 at the Wayback Machine. diakses 3 Oktober 2019 0.05 WIB
  2. Penyebaran Organisasi & Anggota diakses 3 Oktober 2019 0.08 WIB
  3. a b Persaudaraan Setia Hati Terate diakses 2 Oktober 2019 20.23 WIB
  4. Sejarah SH Terate (Bagian 1) Masa Perintisan diakses 2 Oktober 2019 22.37 WIB
  5. "Ilmusetiahati". Ilmu Setia Hati Official (ing basa Indonesia). Diarsip saka sing asli ing 2023-03-13. Dibukak ing 2023-03-14.
  6. Ringkasan Jalan Panjang SH Terate dan SH Winongo, yang Sejatinya Adalah Satu Saudara diakses 3 Oktober 2019 11.58 WIB
  7. Sejarah Persaudaraan Setia Hati Tunas Muda Winongo 1903 diakses 3 Oktober 2019 12.01 WIB