Perang Korea

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Perang Koréa
Bagéan saka Perang Dingin
Marinir AS nyerbu pasisir ing Incheon.
Marinir AS nyerbu pasisir ing Incheon.
Tanggal 25 Juni 1950 nganti gencatan senjata 27 Juli 1953. Amarga durung ana prajanjian perdamaian, kanthi tèknis konflik iki isih terus nganti saiki.
Papan Ujung Koréa
Asil Gencatan senjata; digawéné Zona Demiliterisasi Koréa
Casus belli Invasi Koréa Lor menyang Koréa Kidul
Pihak sing kalibat
 PBB:
 Koréa Kidul
 Ostrali
 Bèlgi
 Kanada
 Kolombia
 Ethiopia
 Prancis
 Yunani
 Nèderlan
 Selandia Baru
 Filipina
 Afrika Selatan
 Thailand
 Turki
 Karajan Manunggal
 Amérika Sarékat
Nagara kuminis:
Cithakan:Country data Koréa Utara
 Cina
 Uni Soviet
Komandhan
Koréa Kidul Syngman Rhee
Koréa Kidul Chung Il Kwon
Amérika Sarékat Douglas MacArthur
Amérika Sarékat Mark W. Clark
Amérika Sarékat Matthew Ridgway
Uni Sovyèt Josef Stalin
Cithakan:Country data Koréa Utara Kim Il-sung
Cithakan:Country data Koréa Utara Choi Yong-kun
Cithakan:Country data Koréa Utara Van Len
Cithakan:Country data Koréa Utara Kim Chaek
Cina Mao Zedong
Cina Peng Dehuai
Kakuwatan
Koréa Kidul: 590.911
Amérika Sarékat: 480.000
Karajan Manunggal: 63.000[1]
Kanada: 26.791[2]
Ostrali: 17.000
Filipina: 7.000
Turki: 5.455[3]
Kolombia: 4.314
Nèderlan: 3.972
Prancis: 3.421[4]
Niu Selan: 1.389
Thailand: 1.294
Ethiopia: 1.271
Yunani: 1.263
Bèlgi: 900
Afrika Kidul: 826
Luksemburg: 44

Total: 941.356–1.139,518

Koréa Lor: 260.000
RRC: 780.000
Uni Sovyèt: 26.000

Total: 1.066.000

Cacahé korban
Kurban tiwas:
AS: 50.000
Koréa Kidul: 673.000
Kurban tatu:
AS: 103.000

Total: 1.271.244–1.818.410

Kurban tiwas:
RRC: 145.000
Uni Sovyèt: 315
Kurban tatu:
RRC: 260.000

Total: 1.858.000–3.822.000

Sipil tiwas utawa tatu (kabèh Koréa) = yutanan

Cithakan:Sajarah Koréa Perang Koréa (basa Koréa: 한국전쟁), saka 25 Juni 1950 nganti 27 Juli 1953, iku konflik antarané Koréa Lor lan Koréa Kidul. Perang iki uga disebut "perang sing dimandhataké" (basa Inggris proxy war) antarané Amérika Sarékat lan sekuthu PBB-né lan kuminis Républik Rakyat Cina lan Uni Sovyèt (uga anggota PBB). Nagara utama sing mélu perang ya iku Koréa Lor lan Koréa Kidul. Sekutu utama Koréa Kidul kalebu Amérika Sarékat, Kanada, Australia, lan Britania Raya, sanajan akèh nagara liya ngirimaké tentara ing sangisoré gendéra PBB.

Sekutu Koréa Lor, kaya déné Républik Rakyat Tiongkok, nyawisaké kekuwatan militèr, sauntara Uni Sovyèt sing nyawisaké penasihat perang lan juru anggegana montor mabur, lan uga gegaman, kanggo wadyabala Tiongkok lan Koréa Lor. Ing Amérika Sarékat konflik iki diistilahaké minangka aksi polisional ing sangisoré gendéra PBB tinimbang sawijining perang, amarga kanggo ngilangaké kaperlon kongres mbiwara perang.

Pirsani uga[besut | besut sumber]

Réferènsi[besut | besut sumber]

  1. ^ On This Day 29 August 1950 from The BBC
  2. ^ The Korean War at Veterans Affairs Canada
  3. ^ [1] at Korean-War.com
  4. ^ French Participation in the Korean War Embassy of France, Retrieved October 31, 2006