Perang Batak

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Perang Tapanuli
Titimangsa1878-1907
PernahTapanuli, Indonésia
Asil Kamenangan Nèderlan
Péhak kang perang
Flag of the Netherlands.svg Nèderlan Karajan Batak
Manggala saha wadana
Flag of the Netherlands.svg Van Daalen Sisingamangaraja XII -

Krajan Batak iku ana ing Tapanuli. Ing masa pamaréntahané Raja Sisimangaraja XII (Raja terakhir Karajaan Batak).[1] Rakyat Batak ngelawan Walanda sebab Raja Sisimangaraja ora terima déné tlatah Karajaan Batak dicilikaké déning Walanda.[1] Raja Sisimangaraja iku ora terima kutha Natal, Mandailing, Angkola, lan Simporok ing Tapanuli Kidul dikuasai déning Walanda.[1] Walanda uga péngin minangka Pax Netherlandica.[1] Kanggo minangka Pax Netherlandica, Walanda nguwasani Tapanuli Lor sawisé nguwasani Tapanuli Kidul lan Sumatera Wétan.[2] Walanda nempataké wadyabala ing tlatah Tarutung nganggo alesan kanggo ngelindhungi panyebar agama Kristen kang kagabung ing Rhijnsnhezending.[2] Kanggo ngadhepi tingkahé Walanda ngambakaké tlatah kakuwasaané, ing taun 1878, Raja Sisimangaraja XII nyerang Walanda ing Tapanuli Lor.[2] perangé iku ana kadadéan pitung taun lan kadadéan ing tlatah Bahal Bat, Buntar, Siborong-borong, Balige, Lumban Julu lan Laguboti.[2] Ing taun 1894, Walanda ngerahaké wadyabala kanggo nguwasani Bakkara.[2] Bakkara iku pusat pameréntahané Raja Sisimangaraja XII.[2] Perang kadadéan ing Pakpak Dairi ing sisih kuloné Dhanau Toba.[2] Pasukané Van Daalen kang asalé ing Acéh, nerusaké ing Tapanuli Lor ing taun 1904.[2] Ing médhan ditekakaké wadyabala léwat Kabanjahé lan Sidikalang.[2]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. a b c d (Badrika, I.B.(2006)."Sajarah untuk Kelas XI Program Ilmu Sosial Jilid 2".Jakarta:Erlangga. Hal.175)
  2. a b c d e f g h i (Badrika, I.B.(2006)."Sajarah untuk Kelas XI Program Ilmu Sosial Jilid 2".Jakarta:Erlangga. Hal.176)