Pengasah potlot

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Pangasah prisma manual ngasilake kasil bentuk kipas dawa
Video ngasah pensil mekanik, nampilake pisau irisan gir lan helical

Pengasah potlot utawa rautan potlot minangka alat kanggo ngasah titik nulis potlot kanthi nguculi kayu sing wis saya entek. Pengasah potlot bisa dioperasikake kanthi manual utawa nganggo motor listrik. Umume akeh sing ngasah duwe casing ing sakiwa tengene, sing bisa dicopot kanggo mbuwang sampah saka serutan pensil menyang tong sampah.

Sadurunge ngembangake pengasah potlot khusus, pensil diasah kanthi piso karo piso. Piranti ngasah potlot nggawe tugas iki luwih gampang lan menehi asil sing luwih apik.

Pangembangan pengasah potlot diwiwiti ing Prancis, nalika ana buku Prancis wiwit taun 1822 nglaporake kanthi rinci babagan panemuane Pak C. A. Boucher (Paris) kanggo pangasah pensil. Dheweke makarya nganggo pantograf lan jebule butuh piranti kanggo pas ngasah potlot.[1][2]

Galeri gambar[besut | besut sumber]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Recueil de la Société polytechnique: ou Recueil industriel, manufacturier, agricole et commercial, de la salubrité publique, ... (ing basa Prancis). Société polytechnique. 1822. pp. 290–295.
  2. Grahl, André. "History of pencil sharpeners and pointers −1850 Lassimone, Cooper/Eckstein, Lahausse". patent-infos.de. Diarsip saka sing asli ing 13 November 2019. Dibukak ing 2019-03-01.