Pecorino Romano

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Pecorino romano keju

Pecorino Romano ( palafalan jroning basa Italia: [pekoˈriːno roˈmaːno] ) yaiku keju Italia sing keras lan asin, asring digunakake kanggo parut, digawe karo susu wedhus . Jeneng "pecorino" mung tegese "ovine" utawa "wedhus" ing basa Italia ; jeneng keju, sanajan dilindhungi, minangka katrangan sederhana tinimbang merek: "[formaggio] pecorino romano" iku mung "keju [wedhus] Roma".

Macem-macem keju sing bisa dianggep minangka jinis paling awal saka Pecorino Romano saiki digawe ing deso ing sekitar Roma, sing cara produksi diterangake dening penulis Latin kayata Varro lan Pliny the Elder udakara 2.000 taun kepungkur. [1] Kapasitas panyimpenan jangka panjang nyebabake digunakake kanggo panganan legiun Romawi. Jatah saben dina udakara 27 gram (1 ons Romawi ) diparengake kanggo legiun saliyane roti lan sup farro . Keju menehi kekuwatan lan semangat maneh amarga panganan sing energik dhuwur sing gampang dicerna. [2] Iki diprodhuksi mung ing wilayah sekitar Roma ( Lazio ) nganti pungkasan abad kaping 19. Ing taun 1884 dewan kutha Romawi nglarang ngombe keju ing toko-toko grosir ing Roma, nanging iki ora bisa nyegah panyiapan lokasi salting lan lokasi keju ing pinggiran Roma utawa ing papan liya ing Lazio. Tekanan kanggo mindhah produksi metu saka Lazio nyatane disebabake dening akeh permintaan keju, sing ora bisa dipenuhi wedhus Lazio. Iki nyebabake sawetara produsen nggedhekake produksi ing Sardinia. [3] Sardinia, sing wis ngalami pengurangan alas alas minangka asil langsung saka kegiyatan manungsa, nyedhiyakake para pengusaha Romawi kanthi jinis lemah sing cocog kanggo promosi tani monokultur. [4] [5]

Referensi[besut | besut sumber]

  1. "Pecorino Romano DOP". agraria.org (ing basa Italia). Istruzione Agraria online. Dibukak ing 12 November 2015.
  2. Pecorino Romano: The Story Behind One of Italy’s Oldest and Most Famous Formaggi, Italy Magazine
  3. "IL FORMAGGIO DI SARDEGNA - Fiore Sardo Pecorino Sardo Pecorino Romano Canestrati Ricotta Formaggi Molli Formaggi di capra". Diarsip saka sing asli ing 2007-02-20. Dibukak ing 2007-02-13. La grande svolta del caseificio la si ha poco più tardi, in conseguenza di due fatti esterni alle cose sarde ma destinati a segnare profondamente la zootecnia ed il caseificio sardo. Nel 1884, il Sindaco di Roma vieta ai "Pizzicaroli'" di salare il formaggio pecorino il "Romano" appunto, nei loro retrobottega. La cosa non fu da poco; i "Pizzicaroli" per un verso organizzano alla periferia della città le prime cantine di salagione, accanto alle qualisorgono poi i primi centri di caseificazione, ma per un altro verso resistono in giudizio contro l'ordinanza del Comune di Roma perdendo però la causa. Il formaggio Pecorino Romano in quegli anni conosce una grande espansione dei consumi, al punto che il latte delle greggi laziali non è in grado di soddisfarla. I "Pizzicaroli" sbarcano nell'isola per organizzare la produzione di quel Pecorino Romano che non riescono più a produrre in proprio. In questo e non in altro sta la spiegazione del fatto che il formaggio maggiormente prodotto in Sardegna si chiami Formaggio Pecorino Romano.
  4. Alberto Maria Delogu. "Consumiamo il latte di pecora: è quello più sano". La Nuova Sardegna.
  5. Irene Melis. "Sardegna arida? Era ricca di boschi, l'hanno devastata". Globalist.it.