Paus Pius I

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados

Broom icon.svg

Artikel punika boten sarujuk kaliyan kawicaksanan ing Wikipedia abasa Jawi amargi nganggé basa campuran krama lan ngoko
Panjenengan dipunaturi ndandosi supados dados ingkang wetah basanipun (krama sedaya utawi ngoko sedaya).

Paus Santo Pius I
Pius I.jpg
Asma wiyosan Pius
Wiwit mengku 140
Dumugi 154
Dipunrumiyini Hyginus
Dipunlajengaken Anisetus
Miyos tanggal boten dipunmangertos
Aquileia, Italia
Séda 154
Roma, Italia
Paus kanthi nami Pius sanesipun
Cathetan suku
{{{footnotes}}}

Paus Pius I punika ngasta jabatan Paus Gréja Katulik Roma antawis taun (140-155).

Panjenenganipun asma aslinipun Pius.

Para ahli sajarah, ngaitaken panjenenganipun kaliyan Paus Anisetus ing pamilihan riyaya Paskah kados dinten Minggu sepindhah sasampunipun wulan purnama Maret. Ing wekdal kapausanipun, panjenenganipun netang sanget aliran sesat Gnostik Marcion.

Panjenenganipun séda taun 154/155 minangka martir lan dipunsarèkaken ing sacelaking pasaréyanipun Santo Petrus.

Pesta riyayanipun inggih punika tanggal 1 Juli.

Paus Pius I aku yoiku Uskup Roma, sesuai karo Pontificio Annuario, teko 142 utawo 146-157 utawo 161.[1] Liyo-liyo ngdudingake yen kepausane nya iku mungkin 140-154.

Gesangipun[sunting | besut sumber]

Pius diyakini wis lahir ing Aquileia, ing Italia Lor, ing abad neng-1 akhir.[2] Bopone disebut "Rufinus", sing ugo dikatakake Aquileia nurut Pontificalis Liber.

Hal iki dinyatakake ning abad neng-2 Muratorian Canon, lan ning Katalog Liberia, yen deweke yoiku saudara teko Hermas, pentulis teks sing dikenal koyok Angon teko Hermas. Pentulis teks bar ngono ngidentifikasi dewene koyok mantan budak. Hal iki nimbulake spekulasi yen keloro Hermas lan Pius yoiku Freedmen.

Kepausanipun[sunting | besut sumber]

St Pius Aku diatur Gereja ing pertengahan abad neng-2 selama pamaréntahan Kaisar Antoninus Pius lan Marcus Aurelius. Deweke yoiku penterus kesongo Saint Peter Deweke ngnyatakake yen Paskah gor kudu disimpen neng. Minggu. Meskipun sedang dikreditake karo ngperintahake publikasi Pontificalis Liber, kompilasi dokumen sing ndak dimulai sebelum awal abad neng-6. Deweke dikatakake wis nangi kliru siji gereja ketuwek ing Roma, Santa Pudenziana.

St Pius Aku ngdhonyoi akeh keangelan selama pamaréntahane. Fakta yen Saint Justin ngwulangake wulangan Kristen ing Roma selama pontifikat St Pius I lan yen Valentinus bidah, Cerdon, lan Marcion ngunjungi Roma ing saat sing padha, yoiku sebuah argumen kanggo keunggulan Roma Lihat selama abad neng-2. Paus Pius Aku nentang Valentinian Gnostik lan ngisor Marcion, sing deweke dikucilake.

Onok saperangan panemu yen dheweke yoiku seorang martir ing Roma, sebuah dugaan sing mlebu edisi sebelumne Brevir. Pentelitian sing wis nghasilake revisi 1969 Kalender Katolik Roma Suci ngnyatakake yen ndak onok alasan kanggo dipertimbangake koyok martir, lan deweke ndak disajiake koyok ning Martirologi Romawi.

Dino raya[sunting | besut sumber]

Dino raya St Pius I dirayakake ing 11 Juli. Ning Kalender Tridentin iku dike'i pangkat "Simple" lan dirayakake koyok pesta martir. Pangkat pesta iku dikurangi ngdadi Perelingan ing Romawi 1955 Kalender Paus Pius XII lan Kalender Romawi Umum 1962. Meskipun ndak manèh disebutake ning kalender Romawi Umum Katolik kudus, deweke sekarang mungkin, sesuai karo aturan ning masa kini Missale Romanum, dirayakake ing ngendi-ngendi ing dino raya iku karo "Memorial", kejobo ing wewengkon ketentu perayaan wajib yoiku ditugasake kanggo dino iku.

Cathetan Suku[sunting | besut sumber]

  1. ^ "Annuario Pontificio" (Libreria Editrice Vaticana, 2012 ISBN 978-88-209-8722-0), P. 8
  2. ^ "Lives of the Saints, For Every Day of the Year," edited by Rev. Hugo Hoever, S.O.Cist.,Ph.D., New York: Catholic Book Publishing Co., 1955, p. 263


Dipunrumiyini
déning:
Paus Hyginus
Paus
(daftar)
Dipunlajengaken
déning:
Paus Anisetus


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Paus_Pius_I&oldid=1044761"