Paus Pius I

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Paus Santo Pius I
Pius I.jpg
Installed 140
Term ended 154
Sadurungé Hyginus
Diterusaké Anisetus
Personal details
Jeneng lair Pius
Lair tanggal boten dipunmangertos
Pati 154
Other popes named Pius

Paus Pius I punika ngasta kalungguhan Paus Gréja Katulik Roma antawis taun (140-155).

Panjenenganipun asma aslinipun Pius.

Para ahli sajarah, ngaitaken panjenenganipun kaliyan Paus Anisetus ing pamilihan riyaya Paskah kados dinten Minggu sepindhah sasampunipun wulan purnama Maret. Ing wekdal kapausanipun, panjenenganipun netang sanget aliran sesat Gnostik Marcion.

Panjenenganipun séda taun 154/155 minangka martir lan dipunsarèkaken ing sacelaking pasaréyanipun Santo Petrus.

Pista riyayanipun inggih punika tanggal 1 Juli.

Paus Pius I aku ya iku Uskup Roma, sesuai karo Pontificio Annuario, teko 142 utawo 146-157 utawo 161.[1] Liyo-liyo ngdudingake yèn kepausane nya iku mungkin 140-154.

Gesangipun[besut | besut sumber]

Pius diyakini wis lair ing Aquileia, ing Italia Lor, ing abad neng-1 akir.[2] Bopone disebut "Rufinus", sing uga dikatakake Aquileia nurut Pontificalis Liber.

Hal iki dinyatakake ning abad neng-2 Muratorian Canon, lan ning Katalog Liberia, yèn dhèwèké ya iku saudara teko Hermas, pentulis teks sing dikenal koyok Angon teko Hermas. Pentulis teks bar ngono ngidentifikasi dewene koyok mantan budak. Hal iki nimbulake spekulasi yèn keloro Hermas lan Pius ya iku Freedmen.

Kepausanipun[besut | besut sumber]

St Pius Aku diatur Gréja ing pertengahan abad neng-2 selama pamaréntahan Kaisar Antoninus Pius lan Marcus Aurelius. Dhèwèké ya iku penterus kesongo Saint Peter Dhèwèké ngnyatakake yèn Paskah gor kudu disimpen neng. Minggu. Meskipun sedang dikreditake karo ngperintahake publikasi Pontificalis Liber, kompilasi dokumen sing ndak dimulai sebelum awal abad neng-6. Dhèwèké dikatakake wis nangi kliru siji gréja ketuwek ing Roma, Santa Pudenziana.

St Pius Aku ngdhonyoi akèh keangelan selama pamaréntahane. Fakta yèn Saint Justin ngwulangake wulangan Kristen ing Roma selama pontifikat St Pius I lan yèn Valentinus bidah, Cerdon, lan Marcion ngunjungi Roma ing saat sing padha, ya iku sebuah argumen kanggo keunggulan Roma Lihat selama abad neng-2. Paus Pius Aku nentang Valentinian Gnostik lan ngisor Marcion, sing dhèwèké dikucilake.

Onok sapérangan panemu yèn dhèwèké ya iku seorang martir ing Roma, sebuah dugaan sing mlebu edisi sebelumne Brevir. Pentelitian sing wis nghasilake revisi 1969 Kalender Katolik Roma Suci ngnyatakake yèn ndak onok alasan kanggo dipertimbangake koyok martir, lan dhèwèké ndak disajiake koyok ning Martirologi Romawi.

Dino raya[besut | besut sumber]

Dino raya St Pius I dirayakake ing 11 Juli. Ning Kalender Tridentin iku dike'i pangkat "Simple" lan dirayakake koyok pista martir. Pangkat pista iku dikurangi ngdadi Perelingan ing Romawi 1955 Kalender Paus Pius XII lan Kalender Romawi Umum 1962. Meskipun ndak manèh disebutake ning kalender Romawi Umum Katolik kudus, dhèwèké sekarang mungkin, sesuai karo aturan ning masa kini Missale Romanum, dirayakake ing ngendi-ngendi ing dino raya iku karo "Memorial", kejobo ing wewengkon ketentu karaméan wajib ya iku tinanggenah kanggo dino iku.

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ "Annuario Pontificio" (Libreria Editrice Vaticana, 2012 ISBN 978-88-209-8722-0), P. 8
  2. ^ "Lives of the Saints, For Every Day of the Year," edited by Rev. Hugo Hoever, S.O.Cist.,Ph.D., New York: Catholic Book Publishing Co., 1955, p. 263


Dipunrumiyini
déning:
Paus Hyginus
Paus
(daftar)
Dipunlajengaken
déning:
Paus Anisetus