Paus Aleksander VI

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Aleksander VI
Alexander VI - Pinturicchio detail.jpg
Asma wiyosan Roderic Borja (Italia: Rodrigo Borgia)
Wiwit mengku 11 Agustus 1492
Dumugi 18 Agustus 1503
Dipunrumiyini Innosentius VIII
Dipunlajengaken Pius III
Miyos 1 Januari 1431
Xàtiva, Valencia, Spanyol
Séda 18 Agustus 1503
Roma, Italia
Paus kanthi nami Aleksander sanesipun
Cathetan suku
{{{footnotes}}}

Paus Alexander VI ( Catalan : Alexandre VI, Spanyol: Alejandro VI, utawo Alexander Sextus ), lahir Roderic Llan ç ol aku de Borja (Spanyol Castilian : Rodrigo Lanzol ; 1 Januari 1431 – 18 Agustus 1503) yoiku Paus (uskup Roma) teko 1492 sampai kemodarane ing 1503. Déwéké yoiku kliru siji kèakéhan controversial teko Renaissance popes, lan nya Italianized jeneng marga Borgia ngdadi sebuah byword kanggo libertinism lan nepotism, sing ngendikah karo secara tradisi nimbangake koyok kepausane [1]. Roderic Llan ç ol yoiku kelahiran ing 1 Januari 1431 dining kuto teko X à tiva ing Kerojoan Valencia, kliru siji kerojoan-kerojoan komponen teko Mahkota Aragon, ing opokah sekarang Spanyol. wong-wong tuwekne yoiku Valencian Catalan Jofr é Llan ç ol aku Escriv à (kemodar bef . 24 Baris 1437) lan bojo Aragonese nya lan sepupu sing adoh Isabel de Borja y Cavanilles (kemodar 19 Oktober 1468). karo kemasyuran jenengne ditulis Llan ç ol ing Catalan utawo Valencian lan Lanzol ning Spanyol Castillian . Rodrigo ngadopsi emakne's karo kemasyuran jeneng Borja ing 1455 berikut penduwuran iku kanggo kepausan teko pak lek maternal nya Alonso de Borja ( Italianized kanggo Alfonso Borgia ) koyok Calixtus III [2] . Rodrigo Borgia pl. hukum ing Bologna dingendi sing deweke graduated, ndak onok penyederhanaa koyok Dhokter Hukum, namung koyok " keakehan eminent lan judicious jurisprudent ." Setelah pilihan teko pak lekne koyok Pope Calixtus III, deweke dinobat deacon lan kegawé Deacon - Cardinal San Nicola ing Carcere ing yuswa teko loro puluh-limo ing 1456. berikut taun deweke diduding wakil- chancellor teko kesucian Gereja Roman . Berloro nepotistic pengangkatan-pengangkatan yoiku characteristic teko yuswa. Neng 1468 deweke dinobat kanggo priesthood lan ing 1471 deweke yoiku consecrated uskup lan keduding Uskup- Cardinal Albano . ngpunyai layan ing Roman Curia dibawah limo popes – Pius II, Paul II, Sixtus IV lan VIII Ndak berkliru – Rodrigo Borgia ngperoleh pengdhonyoan administratif iso dipertimbang, pengaruh lan kesugihan.

Cathetan Suku

  1. ^ Mallett, M. The Borgias (1969) Granada editn. 1981. p9
  2. ^ Raiswell, p. 469, "Black Africans in Renaissance Europe", P. 281, Luis N. Rivera, 1992, p. 25-28


Dipunrumiyini
déning:
Innosentius VIII
Paus
(daftar)
Dipunlajengaken
déning:
Pius III



Artikel prakawis Paus punika, taksih dèrèng pepak. Panjenengan mangga nambah. Menawi sampun pepak, saged mbusak katrangan punika.