Paus Adrianus I

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Adrianus I
Papa Hadrianus I.jpg
Installed 1 Fèbruari 772
Term ended 25 Dhésèmber 795
Sadurungé Stefanus III
Diterusaké Leo III
Personal details
Jeneng lair boten dipunmangertos
Lair tanggal boten dipunmangertos
Pati 25 Dhésèmber 795
Other popes named Adrianus

Paus Adrianus I ( c. 700 – 25 Dhésèmber 795) ya iku paus teko 1 Febuari 772 kanggo 25 Désémbèr 795. Déwéké ya iku bocah tèko Theodore, sebuah Roma raden. Karo cendek setelah pengaksesan Adrian wewengkon ngatur demi kepausan diserbu olèh Desiderius, rojo Lombards, lan Adrian dipekso kanggo nggolèk rewangan teko Frankish rojo Charlemagne, sing ngmlebui Itali karo seorang tentara sing gede. Charlemagne ngepung Desiderius dining kutha krajané Pavia. Setelah ngambil kuto, dhèwèké banished Lombard rojo kanggo Gréja lanang Corbie ning Perancis, lan ngadopsi judhul "Rojo Lombards " dhèwèké dewe. pope, keberhentian pengkarepan-pengkarepan wis dirangsang, kudu dhèwèké dhéwé isi karo beberapa imbuhan kanggo Duchy teko Roma, Exarchate Ravenna, lan Pentapolis ing Maret-maret, sing ngendi pancet teko "limo kuto-kuto" ing Adriatic pesisir pasisir teko Rimini kanggo Ancona karo bersifat pesisir pasisir terang koyok adoh koyok gunung-gunung. Dhèwèké ngrayakake peristiwa karo nyerang paling berawal koin papal ,[1] lan ning sebuah tondo teko arah mediaeval iku kepausan ya iku kanggo ngambil, ndak lewih suwi n. dokumen-dokumenne demi Kaisar ing wétan, namung demi perintahan Charles, rojo Franks.[2] SEBUAH tondo koyok karo anyar-men kondisi-kondisi ing Duchy teko Roma ya iku Domusculta Capracorum, sentral Roman villa iku Adrian nghimpun teko sebuah nucleus teko warisane estates lan acquisitions teko tetangga-tetangga dining laladan pedalaman lor Veii. Sebuah epitaph nulis olèh Charlemagne ning kebangetan, ing sing ngendi dhèwèké styles Adrian "bopo", ya iku iseh kanggo dilihat ing lawang teko Vatican basilica. Adrian ngpulihake beberapa teko kekunoan aqueducts teko Roma lan nangi gréja-gréja teko Santa Maria ing Cosmedin, kehias olèh Greek rahib-rahib n. teko penganiayaan-penganiayaan iconoclastal, lan San Marco ning Roma. Neng waktu teko kemodarane ing yuswa teko 95, nya ya iku kepausan sing paling bersuwi ning Gréja sajarah sampai biyèn surpassed demi 24-taun kepausan Pius VI ing keterlambatan 18<>.abad th Gor telu liyo popes  – Pius IX, Leo XIII, lan John Paul II  – wis keperintah kanggo periode-periode kelewih suwi sejak.

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ Stanley Lane-Poole, Coins and medals: their place in history and art (British Museum) 1885:80.
  2. ^ Walter Ullmann, A Short History of the Papacy in the Middle Age 2003:79.

Mangga ugi pirsani[besut | besut sumber]


Dipunrumiyini
déning:
{{{Pendahulu}}}
Paus
(daftar)
Dipunlajengaken
déning:
{{{Penerus}}}