Paus Adrianus I

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Adrianus I
Papa Hadrianus I.jpg
Asma wiyosan boten dipunmangertos
Wiwit mengku 1 Februari 772
Dumugi 25 Desember 795
Dipunrumiyini Stefanus III
Dipunlajengaken Leo III
Miyos tanggal boten dipunmangertos
Roma, Italia
Séda 25 Desember 795
papan boten dipunmangertos
Paus kanthi nami Adrianus sanesipun
Cathetan suku
{{{footnotes}}}

Paus Adrianus I ( c . 700 – 25 Desember 795) yoiku paus teko 1 Febuari 772 kanggo 25 Désémbèr 795. Déwéké yoiku bocah tèko Theodore, sebuah Roma raden. Karo cendek setelah pengaksesan Adrian wewengkon ngatur demi kepausan diserbu oleh Desiderius, rojo Lombards, lan Adrian dipekso kanggo nggolek rewangan teko Frankish rojo Charlemagne, sing ngmlebui Itali karo seorang tentara sing gede. Charlemagne ngepung Desiderius dining kutha krajané Pavia . Setelah ngambil kuto, deweke banished Lombard rojo kanggo Gereja lanang Corbie ning Perancis, lan ngadopsi judul "Rojo Lombards " deweke dewe. pope, keberhentian pengkarepan-pengkarepan wis dirangsang, kudu deweke dewe isi karo beberapa imbuhan kanggo Duchy teko Roma, Exarchate Ravenna, lan Pentapolis ing Maret-maret, sing ngendi pancet teko "limo kuto-kuto" ing Adriatic pesisir pasisir teko Rimini kanggo Ancona karo bersifat pesisir pasisir terang koyok adoh koyok gunung-gunung. Deweke ngrayakake peristiwa karo nyerang paling berawal koin papal ,[1] lan ning sebuah tondo teko arah mediaeval iku kepausan yoiku kanggo ngambil, ndak lewih suwi n. dokumen-dokumenne demi Kaisar ing wetan, namung demi perintahan Charles, rojo Franks .[2] SEBUAH tondo koyok karo anyar-men kondisi-kondisi ing Duchy teko Roma yoiku Domusculta Capracorum, sentral Roman villa iku Adrian nghimpun teko sebuah nucleus teko warisane estates lan acquisitions teko tetangga-tetangga dining laladan pedalaman lor Veii . Sebuah epitaph nulis oleh Charlemagne ning kebangetan, ing sing ngendi deweke styles Adrian "bopo", yoiku iseh kanggo dilihat ing lawang teko Vatican basilica . Adrian ngpulihake beberapa teko kekunoan aqueducts teko Roma lan nangi gereja-gereja teko Santa Maria ing Cosmedin, kehias oleh Greek rahib-rahib n. teko penganiayaan-penganiayaan iconoclastal, lan San Marco ning Roma. Neng waktu teko kemodarane ing yuswa teko 95, nya yoiku kepausan sing paling bersuwi ning Gereja sejarah sampai biyen surpassed demi 24-taun kepausan Pius VI ing keterlambatan 18<>.abad th Gor telu liyo popes  – Pius IX, Leo XIII, lan John Paul II  – wis keperintah kanggo periode-periode kelewih suwi sejak.

Cathetan Suku[besut | besut sumber]

  1. ^ Stanley Lane-Poole, Coins and medals: their place in history and art (British Museum) 1885:80.
  2. ^ Walter Ullmann, A Short History of the Papacy in the Middle Age 2003:79.

Mangga ugi pirsani[besut | besut sumber]


Dipunrumiyini
déning:
{{{Pendahulu}}}
Paus
(daftar)
Dipunlajengaken
déning:
{{{Penerus}}}



Artikel prakawis Paus punika, taksih dèrèng pepak. Panjenengan mangga nambah. Menawi sampun pepak, saged mbusak katrangan punika.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Paus_Adrianus_I&oldid=1044760"