Pastél isi Karelia

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Karelian pasty
Karjalanpiirakka-20060227.jpg
A store-bought Karelian pasty
JinisPasty, pirog
Panggonan asalKarelia
Tlatah utawa prajaKarelia
Woworan pokokrye flour or wheat flour, rice or potatoes, butter
Buku masakan: Karelian pasty  Médhia: Karelian pasty

Panganan Karelian, pai Karelian utawa pirogs Karelian ( dhialog Karelian Selatan Basa Finlandia: karjalanpiirakat , tunggal karjalanpiirakka ; Dhialèk basa Karolina Lor saka basa Finlandia: karjalanpiiraat, karjalanpiiras tunggal; Karelian , tunggal swara ; [1] Olonets Karelian : šipainiekku ; Rusia: карельский пирожок karelskiy pirozhok utawa калитка kalitka ; Swedish ) minangka pasties tradisional Finnish utawa pirog sing asale saka wilayah Karelia . Iki dipangan ing saindenging Finlandia uga ing wilayah sing jejer kayata Estonia lan Rusia sisih lor . Panganan tradisional sing paling tuwa biasane duwe kulit rai, nanging varian Karelian Lor lan Ladoga Karelian uga ngemot gandum kanggo nambah karakteristik panggangan. Isi sing umume yaiku gandum lan talkkuna. Ing abad kaping 19, kentang lan soba pertama dikenalake kanthi isi, lan mengko uga beras lan millet .


Saiki, versi sing paling umum lan umum duwe kulit rai sing tipis kanthi isi sega. Isi kentang tumbuk lan nasi lan wortel uga umume kasedhiya. Mentega, asring dicampur karo endhog rebus sing disigar ( butter endhog utawa munavoi ), disebar ing pasties sing panas sadurunge dipangan.

Karjalanpiirakka duwe status Dijamin Spesialisasi Tradisional (TSG) ing Eropa. [2] Iki tegese produk apa wae ing sanjabane Finlandia sing nggawe produk sing padha ora bisa diarani karjalanpiirakka lan luwih becik ngarani riisipiirakka ("pasties rice"), perunapiirakka ("pasties potato") lsp, gumantung saka pengisiane.

Referensi[besut | besut sumber]

  1. Sallinen-Gimpl, Pirkko (2000). Karjalainen keittokirja. Helsinki: Tammi. p. 59. ISBN 951-31-1540-2.
  2. EU Profile-Karjalanpiirakka (accessed 06/01/2021)