Pasemone Macapat

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Pasemone Macapat yaiku watak kang ana ing utawa gambaraké jinising tembang macapat, kajaba[1]:

  • Pocung wataké kendho tanpa greget. Apike utawa cocogé kanggo medharake piwulang becik.
  • Gambuh wataké rumaket, kulina, wanuh wani. Apike utawa cocoge kanggo medharaké pitutur kang rada sereng marag wis kulina/kenal.
  • Durma wataké galak, jèngkèl, utawa muntap. Apiké utawa cocoge medharaké ati sing lagi nesu lan sereng kanggo ing crita perang.
  • Mijil wataké wedharing rasa utawa ati. Apiké kanggo carita kang isi pitutur, utawa gandrung.
  • Sinom wataké grapyak, semanak, nanging sok-sok wekasané sereng marga ora dituruti karepé.
  • Pangkur wataké sereng, kang nggambaraké karèp kang ora gampang nglokro (putus asa). Kanggo ing pitutur kang rada sereng.
  • Kinanthi wataké seneng, asih utawa tresna. Kanggo mituturi kanthi rasa katresnan.
  • Asmaradana wataké sengsem, seneng, sedhih, prihatin. Kanggo crita kasmaran.
  • Dhandhanggula wataké luwesan, resèp (menarik hati). Kanggo piwulang, lèk-lèkan bayi, kidungan.
  • Maskumambang wataké sedhih, nalangsa, utawa keronta-ronta.
  • Megatruh wataké sedhih utawa susah, kaworan nglokro (putus asa). Kanggo crita susah.

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Sesuluh Basa Jawi. Solo: Tiga Serangkai. 1981. kk. 82–83.