Parijatha

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Parijatha
Melastomataceae - Medinilla speciosa-2.JPG
Woh parijatha
Klasifikasi ngèlmiah e
Karajan: Plantae
Klad: Angiosperms
Klad: Eudicots
Klad: Rosids
Ordho: Myrtales
Famili: Melastomataceae
Génus: Medinilla
Spésies: M. speciosa
Jeneng binomial
Medinilla speciosa
Reinw. ex Blume
Sinonim
  • Medinilla speciosa var. genuina Hochr., Candollea
  • Medinilla speciosa f. rubriflora Hochr., Candollea
  • Medinilla speciosa var. minoriflora Hochr., Candollea

Parijatha (Medinilla speciosa) ya iku tuwuhan mrambat kang duwé sipat épifit ing genus Medinilla, kulawarga Melastomataceae. Spésiès liya ya iku Medinilla myrianth uga kalebu diarani parijatha. Medinilla myriantha ora mrambat lan dhompolan wohé luwih gedhé.

Ètimologi[besut | besut sumber]

Génus iki dijenengi saka jeneng J. de Medinilla, gubernur Kepuloan Mariana ing taun 1820.

Wedharan[besut | besut sumber]

Tuwuhan parijatha dhuwuré udakara 45–60 centimetres (18–24 in). Tandurané rupa kekayon cilik lan godhongé tansah ijo. Kembangé sadhompol cilik-cilik werna jambon semu ungu. Pentilé werna jambon déné nalika wis tuwa banjur dadi ungu.

Sebaran[besut | besut sumber]

Parijatha bisa ditemokaké ing Kalimantan, Jawa, lan Filipina

Habitat[besut | besut sumber]

Parijatha urip ing laladan kang dhuwuré watara 300 metres (980 ft) lan 750 metres (2,460 ft) saka segara. Ing Jawa, parijatha bisa ditemokaké ing Gunung Muria lan akèh kang adol ing sakiwa tengen pasaréan Sunan Muria ing Kudus.[1]

Mapangat[besut | besut sumber]

Woh Parijatha ngandhut kardenolin, saponin lan flavonid kang bisa dadi sumber antioksidan lan bisa kanggo sarana nambah kasuburan tumrap pasangan kang durung diparingi momongan.[2] Ing adat Jawa, rujak parijatha kalebu syarat kanggo wong kang nganakaké upacara tingkepan."

Galéri[besut | besut sumber]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. "Jawa Tengah - Merdeka.com | Parijoto, buah mujarab pegunungan Muria untuk ibu hamil". https://jateng.merdeka.com/. Dijupuk 2018-02-19.  Pranala njaba ing |work= (pitulung)
  2. "Sulit Punya Anak? Cobalah Konsumsi Buah Parijoto Warisan Sunan Muria Ini - Semua Halaman - Nakita.ID". Dijupuk 2018-02-19.