Parembugan:Kutha krajan

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Dados ibu kutha dipunowahi kutha krajan inggih? Sampun kula tuwèni wonten sastra.org. Katingalipun pancen mekaten. Kula manggih conto satunggil ingkang kapacak ing ngandhap menika:

Pétruk: Wah, mula iya nyata, Kang Garèng. Nanging iya mèmpêr, ta, yèn Purwakerta kuwi banjur maju mengkono, sabab saikine Purwakerta kuwi dadi kutha karajan, papan padunungane residhèn. Kawuwuhan kabupatèn ing Banyumas disuwak, lan didadèkaké siji karo Purwakerta. Iki ateges: ing Purwakerta didalemi: residhèn, iki muwuhi jiwa sing ora sathithik, Kang Garèng, sabab lumrahé residhèn kuwi akèh... èmbèl-èmbèlané.

Sumber: Sastra Jawa - Kajawèn, Balai Pustaka, 1937-11, #1666 (saking http://www.sastra.org) Meursault2004ngobrol 16 Agustus 2016 18.22 (UTC)

Praja[besut sumber]

Pripun menawi tembung Praja, puniku lak inggih sami tegesipun kutha karajan? péngin ngerti kula. --Tukijo rembugan 27 Sèptèmber 2016 01.18 (UTC)

Pancèn rada mbingungaké kok Mas @Jadinegara. Kutha krajan iku satemené ateges 'kutha punjering administrasi/pamaréntahan' (kota sebagai pusat administrasi/pemerintahan, krajan = pusat administrasi/pemerintahan), yèn praja punika kala rumiyin sairib karo 'nagara' ing pitembungan saiki, déné nagara dhéwé kala rumiyin sairib karo 'provinsi' ing pitembungan saiki.
Kula naté ngrembug iki ing riki. Cahyo Ramadhani rembugan 27 Sèptèmber 2016 01.41 (UTC)