Woh bèri

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Various berries

Tetuwuhan Bèri ya iku woh kang bisa dipangan, cilik lan ana seraté. Biasane, woh-wohan beri bisa digawé jus, bunder, werna cerah, manis semu kecut utawa nguntungké, lan ora duwe wiji utawa ganggang, sanajan akeh ganggang utawa wiji uga ana. [1] Conto umum yaiku stroberi, raspberries, Bluberi, Blekberis, currants abang, currants putih lan blackcurrants . [2] Ing Inggris, woh alus minangka istilah hortikultura kanggo woh-wohan kasebut. [3] [4] [5]

Pangguna ilmiah saka tembung "berry" beda karo pangguna umum. Ana ing terminologi saintifik, semono uga woh wuni ing kembang ovary, ing kono lapisan njaba tembok ovarium ngembang dadi bageyan daging ( pericarp ). Definisi iku kalebu akeh woh-wohan kang ora umum dimangerteni minangka woh wohan, kayata anggur, tomat, timun, terong, gedhang, lan lombok . Woh-wohan tanpa diklompokaké miturut pangertenan botani kalebu strawberi, raspberi, lan blackberri, yaiku woh-wohan agregat ; lan mulberries, kang akeh woh-wohan . ana tanduran woh berry ngandika bacciferous utawa baccate .

Nalika akeh woh beri bisa dipangan, sawetara iku ana racun kanggo manungsa, kayata nightshade karo pokeweed . Liyane, kaya dene mulberry putih, mulberry abang, lan elderberry, duweni racun nalika durung di masak, nanging bisa dipangan menawa dimasak wis mateng. [6]

Woh-wohan iki bisadipangan ing saindenging donya lan asring dipigunakaké ing sele, manisan, Bolu, utawa pie . Sawetara woh-wohan beri penting. Industri berry kasebut beda-beda gumantung ana ing negara-negara kaya jenis woh-wohan beri utawa ditandur ing alam bebas. Sawetara berri kayata raspberries lan stroberi wis dikembangke nganti atus-atusan taun lan béda karo negara liya, dene woh beri liyané, kayata lingonberries lan cloudberries, tuwuh meh kanthi cara eksklusif ana ing alam bebas.

Sejarah[besut | besut sumber]

Blackthorn, Prunus spinosa

Woh wohan beri iki dadi sumber panganan kanggo manungsa wiwit tetanèn, lan tetep dadi sumber pangan utama kewan primata liyane. Iku minangka pokok mangsa kanggo pamburu-pemburu wiwitan kanggo sewu taun, lan kumpul kebon tetep aktif ana ing Eropah lan Amerika Lor saiki. Wayah iki manungsa sinau kanggo nyimpen woh beri supaya bisa digunakake ing mangsa salju. Padha uga digawe kanggo ngreksa woh, lan ing antawise wong Amerika Asli, dicampur karo daging lan lemak minangka pemmican . [7]

Woh Berry uga wiwit diolah ana ing Eropah lan negara liyane. Sawetara spesies Blekberis lan raspberries saka genus Rubus wis diulah wiwit abad kaping 17, nalika Bluberi lan Kranberiy alus saka genus Vaccinium wis dibudidayakake ing Amerika Serikat luwih saka pirang-pirang abad. [7] Ing negara Jepang, antawis abad kaping 10 lan 18 Masehi, istilah ichibigo ichigo diarani akeh panen. Semono uga kue sing paling wiyar dipanen, yaiku stroberi, sing diprodhuksi sacara global kanthi kaping pindho gunggunge kabeh panen saben pindho. [8]

Stroberi kasebut disebutake dening wong-wong Roma kuna, kang nganggep nduweni sifat obat, [9] nanging banjur ora dadi wit pokok tetanèn. [10] Stroberi Woodland wiwit ditandur ana ing taman Prancis ing abad kaping-14 Masehi. Strawberry musky-flavored ( F. moschata ) wiwit ditandur ing kebon Eropa ana ing pungkasan abad ke-16 Masehi. Mengko, stroberi Virginia ditandur ing Eropah lan Amerika Serikat. [11]   ] Strawberry sing paling kerep dipangan, stroberi kebon ( F. ananassa ), yaiku stroberi sengaja strawberry Virginia lan macem-macem Chili Fragaria chiloensis . Bab iki pisanan dicathet dening tukang kebun Prancis watara pertengahan abad kaping 18 sing, nalika F. moschata lan F. virginiana ditabuh ing antaranane larangan F. chiloensis, stroberi Chili bakal ngetokake woh-wohan sing akeh banget lan luar biasa. Ora suwé sawisé, Antoine Nicolas Duchesne wiwit sinau babagan stroberi lan nggawe pirang-pirang panemuan sing penting kanggo ngenani tetanduran tanduran, kayata reproduksi seksual stroberi. [12] Mengko, ing wiwit taun 1800-an, peternak saka Inggris gawe stroberi ngasilake varietas F. ananassa sing wigati banget ing pangembangan stroberi ing Eropa, [13] lan atusan wit wis wiwit diprodhuksi liwat pemupukan stroberi. [10] [ <span title="The time period mentioned near this tag is ambiguous. (February 2017)">nalika?</span>

Etymologi[besut | besut sumber]

Wangun tembung "berry" ditemokake ing kabeh basa Jerman ; tuladhane, Old English berie bandingke karo Old Saxon lan Old Jerman Dhuwur Beri, lan Old Norse ber. Wangun iki nuduhaké proto Germanic * bazją . Ing Inggris Kuno, tembung iki utamané digunakake kanggo anggur, nanging wis wiwit thukul definisi saiki.

Definisi botani[besut | besut sumber]

Ana ing terminologi botani, ana woh yaiku woh sing prasaja kanthi wiji lan serat sing diasilake saka ovarium kembang siji. Wiji iki ana ing saubengé, kajaba kanggo wiji. Ora duwe "garis kelemahan" sing spesial sing bebarengan dipisahake kanggo ngeculake wiji yen wis mateng (yaiku ora wigati ). [14] woh berry uga bisa ngrembaka saka ovary karo siji utawa luwih carpels (struktur reproduktif wadon kembang). Wiji kasebut biasane ditemokake ing jero bagian jero ovarium, nanging ana sawetara tuladha sing ora semu kaya merica, kanthi hawa tinimbang pulp ing wiji. Bedane antarane piguna saben dinten lan botani "berry" nyebabake telung kategori: woh-wohan sing beri ing loro definisi; woh-wohan kasebut minangka woh-wohan botani nanging ora umum dikenal minangka woh wohan beri; lan tanduran sing umum dikenal minangka woh wohan sing ora beri botani, lan uga ora dadi woh-wohan.

Different kinds of fruits and their botanical definitions

Lingonberries – berries under both definitions
Bananas – botanically berries, but not commonly described as such
Blackberries – botanically aggregate fruits
Sloe berries – botanically stone fruits or drupes
Yew berry – botanically a modified seed-bearing conifer cone

Woh-wohan beri kaya dene Bluberi, Kranberiies, lingon berries, lan woh-wohan akeh kulawarga kulawarga heather, uga gooseberries, goji berries lan elderberries . Woh-wohan sawetara "currants" ( Ribes spesies), kayata blackcurrants, currants abang uga currants putih, sing woh beri botani, lan dianggep minangka woh wohan beri (utawa minangka woh alus ing UK), sanajan jeneng sing paling umum digunakake ora kalebu ing tembung "berry".

Woh beri botani sing ora umum dikenal minangka berry kalebu gedhang, [15] [16] tomat, [1] anggur, terong (aubergines), persimmon, semangka, lan waluh .

Ana sawetara jinis woh-wohan sing biasane diarani berry, nanging ora woh botani. Blekberis, raspberries, lan stroberi ana jinis woh agregat ; [1] padha duwe bibit saka akeh ovarium kembang siji. Ing woh-wohan sing akehe kaya wiji ireng, individu "woh-wohan" sing nggawe woh bisa katon kanthi jelas. Woh-wohan saka blackthorn bisa kasebut "woh wohan beri", [17] ananging para botani minangka woh-wohan cilik utawa drupes, kaya dene plum utawa apricot . Junipers uga yews biasane bisa diarani duwe gegayutan karo woh-wohan beri, nanging iki beda-beda arane saka woh wohan beri botani lan tinimbang dipunéwahi wiji prewangan cones . Ing woh berry juniper, dipigunakake kanggo rasa gin, timbangane ing kerucut, sing atos lan kayu ing pirang-pirang lan maneka warna wujude, tinimbang alus lan daging woh nalika mateng. Woh-wohan beri terang sing kandel kalebu woh-wohan ( aril ) woh-wohan sing meh mlebu wiji kang beracun.

Budidaya[besut | besut sumber]

stroberi wis ditandur ana ing kebon ing Eropa wiwit abad kaping-14 Masehi. [10] Bluberi dipanen diwiwiti ing taun 1911, kanthi panen komersial pisanan ing taun 1916. [18] Huckleberries kabeh varieties ora kebak domestik, nanging domestikasi iki nyoba saka 1994-2010 kanggo huckleberry kulon signifikan wujud. [19] [20] Kathah varietas sanes Vaccinium ingkang boten dipunparingaken, amargi wonten ingkang gadahi kepentingan komersial.

Cara pertanian[besut | besut sumber]

Kaya panganan liyane sing paling akeh, woh beri didol kanthi komersial, kanthi manéka manéka konservasi dhaérah hama lan praktik konservasi manéka (IPM). Woh beri organik sing disertifikasi luwih akeh sing kasedhiya. [21] : 5

Akeh woh-woh sing ora atos mbutuhake gunggung adhem antawis 0   ° C lan 10   ° C kanggo mbungkus kulit. Biasané, stroberi mbutuhake 200-300 jam, Bluberi 650-850 jam, Blekberis 700 jam, raspberries 800-1700 jam, currants lan gooseberries 800-1500 jam, lan Kranberi 2000 jam. [22] Nanging, suhu sing kurang banget bakal mateni panen: Bluberi ora ngidini temperatur ing ngisor -29   ° C, raspberries, gumantung ing macem-macem, bisa ngetutake minangka kurang -31   ° C, lan Blekberis sing tatu ing ngisor -20   ° C. [22] Nanging, pambekunan musim semi luwih akeh bakal ngeculake taneman berry amarga temperatur mangsa kurang. Tlatah kanthi lereng moderat (3-5%), madhep lor utawa wetan, ing tlatah lor lor, cedhak tuberkewarna banyu, sing ngatur suhu musim semi, dianggep becik kanggo nyegah cedera beku musim semi menyang godhong lan kembang anyar. [22] Kabeh panen berry duwe sistem ROOT cethek. [22] Akeh - akehe kantor extension universitas menehi saran menawa woh stroberi ora kudu ditandur luwih saka limang taun ing situs kang padha karo sadurunge, amarga ana bebaya rontokan ireng ireng (sanadyan akeh penyakit liyané lunga kanthi jeneng sing padha), sing dikendalèkaké ing produksi komersial utama kanthi fumigation methyl bromide taunan. [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] Kejaba taun ing produksi, sansaya suda, frekuensi pengasapan, lan usus herbisida ningkatake tampilan ireng sing ireng ing stroberi. [30] Raspberries, Blekberis, stroberi, lan akeh woh beri liyane sing rentan tumuju verticillium . Bluberi lan Kranberi tuwuh kurang yen lemah utawa lemah silt isi luwih saka 20%, nalika akeh woh-wohan liyane ngidinke jinis sudhut jinis. [22] Kanggo tlatah sing paling berry, lemah becik uga digosok sandy loam, kanthi pH 6.2-6.8 lan kandungan organik sing moderat nganti dhuwur; Nanging, Bluberi duwe pH sing becik ing 4.2-4.8 lan bisa ditandur ing lemah, lan Bluberi lan Kranberi seneng lemah sing luwih setitik karo ijol-ijolan kation sing luwih setitik, kalsium setithik, lan fosfor sing luwih setitik. [22]

Tuwuhan iki akeh woh wohan kang berisiko sing mbutuhake pamindhahan panen sing bener, campuran tengen tutupane, lan budidaya mikroorganisme sing bermanfaat ing lemah. [30] Minangka Bluberi lan Kranberi ngrembaka ing lemah sing ora seneng karo tetanduran liyane, lan pupuk konvensional minangka racun kanggo wong-wong mau, kekuwatan utama nalika ngembangake organisme kasebut yaiku manajemen manuk. [30]

Woh cilik woh-wohan sakwise panen biasane kasimpen ing suhu 90-95% lan suhu 0   ° C. [31] Kranberi, nanging nalia beku, lan kudu disimpen ing 3 C. [31] Bluberi yaiku woh-wohan mung sing ngandhut etilen, ananging rasane ora apik sawise panen, saéngga bisa uga ditrapake minangka woh beri liyane. Pembuangan etilena bisa nyuda penyakit lan lelara ing kabeh woh wohan beri. [31] Prekara ing sajam rong jam sawise panen kanggo suhu panyimpenan, umume 0   ° C, liwat pangadhem angin dipeksa mundhakake urip panyimpenan saka woh-wohan beri kurang luwih katelu minggu. [31] Ing kondisi panyimpenan paling apik, raspberries lan Blekberis mung rong dina nganti limang dina, stroberi 7-10 dina, Bluberi loro mingu nganti patang minggu, lan Kranberi loro nganti patang sasi. [31] Woh-wohan beri bisa diangkut ing dhuwur karbon dioksida utawa atmosfer sing diowahi saka 10-15% karbon dioksida kanggo karbon dioksida sing dhuwur utawa 15-20% karbon dioksida lan oksigen 5-10% kanggo wadah sing dimodifikasi supaya bisa ningkatake urip lan nyegah bosok. [31]

Ngembangake[besut | besut sumber]

Brambles wis ditanem kanggo ewu taun lan wis nyabrang maneh kanggo nggawé macem-macem woh-wohan Rubus sing saiki wis ana.

Sawetara panemuan ing ilmu pangembangbiakan saka woh wohan beri digawe ing abad ka-18 déning Antoine Nicolas Duchesne ing karyané ing stroberi. [12] Ing teknik tradhisional pemuliaan tanduran, woh-wohan beri karo spesies kang dikarepake tartamtu dipilih lan diijini kanggo ngasilake kanthi indukan karo woh-wohan beri liyane, lan turunane kanthi titikan sing luwih becik banjur bisa dipilih lan digunakake kanggo panalithen luwih lanjut. Tanduran bisa dikonstribut karo spesies sing beda ing genus sing padha; Hibrida antarane macem-macem genus uga bisa uga, nanging luwih angel. Pengembangbiakan uga ngupaya nambah ukuran lan ngasilake woh, nambah rasa lan kuwalitas isi gizi, kaya dene antioksidan, ngembangake mangsa panen, lan ngasilake wit kanthi tahan kanggo penyakit, toleransi kahanan panas utawa kadhemen, lan liya-liyane. sipat. [32] Perkembangan ing biologi molekular lan rekayasa genetika ngidini pendekatan sing luwih efisien lan luwih apik ing pilihan kanggo genotipe sing dikarepake, liwat pilihan sing diewangi marker, umpamane. [33] Teknik modifikasi genetika uga bisa digunakake kanggo pangembang berries. [32]

Hortikultural lunak woh woh wohan beri[besut | besut sumber]

Sapérangan woh sing ora umum diarani woh wohan beri lan ora mesthi woh-wohan kasedhiya ing kantor panarima universitas sing menehi panuntun ana ing budidaya berry, utawa minangka panuntun kanggo ngenali woh-wohan sing becik didheleng lan bisa dituku. tuladhane kalebu plum pantai, [34] Persimon Amérika, pawpaws, Pasific crabapples, lan Opuntia . [35]

Prodhuksi komersial[besut | besut sumber]

Salah siji sumber nuduhaké menawa, ana ing taun 2005, ana 1,8 yuta hektar ing lahan budi daya berry ing donya iki, kanthi 6,3 yuta ton diprodhuksi. [21] : 4

Ekonomi[besut | besut sumber]

Ing nagara tartamtu, pamethik berry bisa dadi bagean gedhe saka ekonomi sawijining nagara , lan dadi tambah akeh umum kanggo negara-negara Eropah kulon kayata Nagara Swedia lan Nagara Finlandia kanggo ngimpor buruh setitik saka Nagara Thailand utawa Nagara Bulgaria kanggo nindakake buruh pemetik berry. [36] [37] Praktek iki wis ditliti ing taun-taun kepungkur amarga upah sing kurang apik lan urip sing mlarat kanggo "pemetik berry", uga kekurangan buruh kang aman. [36]

Mupangat warna lan potensial kasarasan[besut | besut sumber]

Conto werna kontras ing (biasane ora bisa dipangan) woh wohan beri liar

Sawise ripened, woh wohan beri biasane saka werna mbedakake kanggo latar mburi sing (asring saka godhong ijo), nggawe wong katon lan atraktif kanggo frugivorous kéwan lan manuk. [38] Iki mbantu panyebaran wiji-wiji tetanduran. [38]

Woh warna warni amarga pigmen tanduran alam, kayata antosianin, bebarengan karo flavonoid liya sing disedhiyakake utamane ing kulit berry, wiji lan godhong. [38] [39] [40] [41] Senadyan pigmen-pigura berry duwe sifat antioksidan ing vitro, [42] ana bukti fisiologis sing ora ana cukup nganti saiki yen pigmen-pigura berry duwe antioksidan sing nyata utawa fungsi liya ing awak manungsa. [43] Akibaté, ora diijini ngakoni yen panganan sing ngandung polifenol nduweni nilai kesehatan antioksidan ing label produk ing Amerika Serikat utawa Eropa. [44] [45]

Piguna kuliner[besut | besut sumber]

Gunakake ing panganan sing dipanggang[besut | besut sumber]

A irisan Bluberi pie

Woh beri biasane dianggo ing pai utawa tarts, kaya dene Bluberi pie, pie, pie strawberry .

Woh Berry asring digunakake ing manggang panganan, kayata roti muffin Bluberi, blackberry muffins, berry cobblers, crisps berry, roti berry, buckles berry, roti berry, roti berry, lan cookie berry. [46] Woh wohan beri asring digabungake ana ing adonan kanggo manggang, lan asring digawa supaya ora njedhul woh wohan beri. Beku utawa woh wohan beri uga disenengi kanggo sawetara olah-olahan berry bakar. [47] [48] [49] Woh wohan beri kerep uga asring digabungake menyang panganan cuci mulut panggang sing dipanggang, kadhang kala nganggo disandhingake karo krim, kaya hiasan menyang panganan cuci mulut utawa minangka topping. [46]

Ombenan[besut | besut sumber]

Woh wohan beri kerep dicampurake karo banyu lan utawa jus, minangka ing jus Kranberi, kang dadi sumber 95% irisan Kranberi seger, [50] Bluberi jus, jus raspberry, jus Semono uga Beri goji, jus Acai, jus aronia Beri, lan Stroberi jus. [51] [52] Anggur minangka ombe-ombenen fermentasi utama sing digawe saka woh-wohan (anggur). Anggur woh biasane digawe saka woh-wohan liyane. Paling akeh, gula kudu ditambahake ing jus beri ing proses Chaptalisation kanggo nambah isi alkohol saka anggur. Conto woh anggur sing digawe saka woh beri antara liya: anggur elderberry, anggur stroberi, anggur Bluberi, anggur ireng, anggur redcurrant, anggur huckleberry, anggur goji lan anggur Kranberi. [53] [54] [55] [56] Woh wohan beri digunakake ing sawetara gaya bir, utamané framboise (digawe karo raspberry) lan woh lambics .

Garingan[besut | besut sumber]

Macem -macem woh wohan beri garing

Currants, Kismis, lan sultana tuladha woh woh garing, lan akeh woh wohan beri komersial sing kasedhiya ing bentuk garing.

Woh direksa[besut | besut sumber]

Elderberry ing roti

Woh-wohan kang bisa ngrusak kanthi urip sing cendhak, lan asring ditangani kanthi pangatusan, pembekuan, pickling utawa nggawé woh . Woh wohan beri kayata blackberry, Bluberi, boysenberi, lingonberry, loganberry [57], raspberry, lan Stroberi asring digunakake ing sele lan jeli. Ing Amerika Serikat, wong asli Amerika minangka "sing pisanan ngreksa saka Bluberi". [58]

Piguna liyane[besut | besut sumber]

Koki bisa nggawe cepet woh pickled alus, kayata Blekberis, [59] stroberi, [60] lan Bluberi. [61] stroberi bisa digodhog lan bisa digoreng ing wajan sing jero. [62] [63] Saos digawe saka woh beri, kayata saos Kranberi, di beku nganti sithik, digodhog, lan jero gorengan. [64] Saos Kranberi minangka barang pangan tradisional kanggo Dinten Lebaran, lan saos padha bisa digawe saka akeh woh wohan beri kayata Bluberi, raspberries, Blekberis, lan huckleberries. [65] [66] [67] [68] [69]

Pinunjul budaya[besut | besut sumber]

Pawarna[besut | besut sumber]

Berry wis suwe digunakake ing sawetara budaya ing donya iki kanggo pawarna . Akeh woh beri kang ngandhut jus sing bisa kanthi gampang menehi warna, menehi gunane minangka dadi pewarna alami . Tuladhane ya iku, Blekberi migunani kanggo nggawe pewarna, utamane menawa woh wohan beri iku gampang bisa ngeculake jus warna kanggo ngasilake efek colorfast . [70] [71] [72] Rubus woh wohan, kayata BlackBerry, raspberry, ireng raspberry, dewberry, loganberry, lan thimbleberry kabeh werna pewarna. Iki wis tau digunakake dening warga America. [72] [73] Ing Hawaii, raspberry asli sing diarani 'akala' dipigunakaké kanggo nggawé kain tapa karo lavender lan hues warna abang, déné woh beri saka lili dianella digunakake kanggo pewarnaan biru, lan woh berry saka nighthade ireng dipigunakaké kanggo gawé warna ijo. [74]

Ing Swaziland, sawetara spesies berry digunakake minangka pewarna. [75]

Delok uga[besut | besut sumber]

  • Daftar woh kuliner
  • Dhaftar woh-wohan sing ora bisa dipangan

Referensi[besut | besut sumber]

  1. a b c "Berry (Plant reproductive body)". Encyclopædia Britannica. Retrieved 16 August 2015. Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; jeneng "Encyclopædia Britannica" diwedharaké ping bola-bali déné isiné béda Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; jeneng "Encyclopædia Britannica" diwedharaké ping bola-bali déné isiné béda
  2. "Berry". Merriam-Webster. 
  3. "soft fruit". Collins English Dictionary – Complete & Unabridged 10th Edition. HarperCollins. Dijupuk 11 August 2015. 
  4. "Soft Fruit List: 2014–15". Royal Horticultural Society. Diarsip saka sing asli ing 11 August 2015. Dijupuk 11 August 2015. 
  5. "Berry". The Free Dictionary. Dijupuk 10 August 2015. 
  6. "Elderberry (Sambucus Species)". The Poison Plant Patch. Nova Scotia Museum. Dijupuk 13 August 2015. 
  7. a b Kenneth F. Kiple, ed. (2000). The Cambridge World History of Food, Volume 2. Cambridge University Press. kk. 1731–1732. ISBN 978-0521402156. 
  8. Aaron Liston, Richard Cronn and Tia-Lynn Ashman (2014). "Fragaria: A genus with deep historical roots and ripe for evolutionary and ecological insights". American Journal of Botany 101 (10): 1686–99. PMID 25326614. doi:10.3732/ajb.1400140. 
  9. Jack Staub (2008). 75 Remarkable Fruits for Your Garden. Gibbs Smith. k. 213. ASIN B001PGX05K. ISBN 9781423608813. 
  10. a b c Chittaranjan Kole, ed. (2011). Wild Crop Relatives: Genomic and Breeding Resources: Temperate Fruits. Springer. kk. 22–23. ASIN B008CN2MQC. ISBN 9783642160578. 
  11. Vern Grubinger. "History of the Strawberry". University of Vermont. 
  12. a b George M. Darrow (1966). The strawberry; history, breeding, and physiology (PDF). New York Holt Rinehart and Winston. kk. 38–43. 
  13. George M. Darrow (1966). The strawberry; history, breeding, and physiology (PDF). New York Holt Rinehart and Winston. kk. 73–83. 
  14. Kiger, Robert W. & Porter, Duncan M. (2001). "Find term 'berry'". Categorical Glossary for the Flora of North America Project. Dijupuk 14 August 2015. 
  15. "Banana from Fruits of Warm Climates by Julia Morton". Purdue University. Diarsip saka sing asli ing 15 April 2009. Dijupuk 16 April 2009. 
  16. Armstrong, Wayne P. "Identification of Major Fruit Types". Wayne's Word: An On-Line Textbook of Natural History. Diarsip saka sing asli ing 20 November 2011. Dijupuk 17 August 2013. Cithakan:Unreliable source?
  17. Shilling, Jane (20 August 2014). "Why these bitter berries are summer’s sweetest fruit: Mixed bag of weather results in an early burst of the sloe". MailOnline. Dijupuk 15 August 2015. 
  18. "Blueberries – Celebrating 100 Years". Blueberry Council. Dijupuk 11 August 2015. 
  19. Russell, Betsy Z. "Wild huckleberry nearly tamed". idahoptv. Dijupuk 11 August 2015. 
  20. Pittaway, Jenna. "Dr Barney Interview on the Western Huckleberry". wildhuckleberry. Dijupuk 11 August 2015. 
  21. a b Yanyun Zhao (6 June 2007). Berry Fruit: Value-Added Products for Health Promotion. CRC Press. ISBN 978-1-4200-0614-8. 
  22. a b c d e f Pritts, Dr. Marvin. "Site and Soil requirements for small fruit crops" (PDF). Cornell Fruit. Dijupuk 11 August 2015. 
  23. Handley, David T. "Growing Strawberries". University of Maine Extension. Dijupuk 13 August 2015. 
  24. "Growing Strawberries". University of Illinois Extension. Dijupuk 13 August 2015. 
  25. Whiting, David. "Growing Strawberries in Colorado Gardens". Colorado State University Extension. Diarsip saka sing asli ing 21 August 2015. 
  26. Gao, Gary. "Strawberries are an Excellent Fruit for the Home Garden". Ohio State University Extension. Dijupuk 13 August 2015. 
  27. Kluepfel, Marjan; Polomski, Bob. "Growing Strawberries". Clemson Cooperative Extension. Dijupuk 13 August 2015. 
  28. "Strawberry Production Systems". Maine Organic Farmers and Gardners Association. Diarsip saka sing asli ing 6 September 2015. Dijupuk 13 August 2015. 
  29. Ruttan, Denise. "Plant strawberries and boost your health". Oregon State University Extension Service. Dijupuk 13 August 2015. 
  30. a b c d Pritts, Dr. Marvin. "Key Features of Organic Berry Crop Production" (PDF). Cornell Fruit. Dijupuk 11 August 2015. 
  31. a b c d e f DeEll, Dr. Jennifer. "Postharvest Handling and Storage of Berries". omafra. Dijupuk 12 August 2015. 
  32. a b Kevin M. Folta; Chittaranjan Kole (16 May 2011). Genetics, Genomics and Breeding of Berries. CRC Press. ISBN 978-1-4398-5660-4. 
  33. Eda Karaagac, Alba M. Vargas, María Teresa de Andrés, Iván Carreño, Javier Ibáñez, Juan Carreño, José Miguel Martínez-Zapater, José Antonio Cabeza (October 2012). "Marker assisted selection for seedlessness in table grape breeding". Tree Genetics & Genomes 8 (5): 1003–1015. doi:10.1007/s11295-012-0480-0. 
  34. Whitlow, Dr. Thomas. "Beach Plum". Cornell. Dijupuk 13 August 2015. 
  35. "Edible Berries of the Pacific Northwest". Northern Bushcraft. Dijupuk 13 August 2015. 
  36. a b "Berrypickers, unite!". The Economist. ISSN 0013-0613. Dijupuk 12 August 2015. 
  37. Teivainen, Aleksi. "Record number of Thai berry pickers to arrive in Finland". helsinkitimes.fi. Dijupuk 12 August 2015. 
  38. a b c Lee, David (2010). Nature's Palette: The Science of Plant Color. University of Chicago Press. kk. 58–9. ISBN 978-0226471051. 
  39. Wrolstad, Ronald E. (2001). "The Possible Health Benefits of Anthocyanin Pigments and Polyphenolics". Linus Pauling Institute, Oregon State University, Corvallis. Diarsip saka sing asli ing 7 July 2014. Dijupuk 7 July 2014. 
  40. Mattivi F, Guzzon R, Vrhovsek U, Stefanini M, Velasco R (2006). "Metabolite profiling of grape: Flavonols and anthocyanins". J Agric Food Chem 54 (20): 7692–702. PMID 17002441. doi:10.1021/jf061538c. 
  41. "Fruit-localized photoreceptors increase phenolic compounds in berry skins of field-grown Vitis vinifera L. cv. Malbec". Phytochemistry 110: 46–57. 2015. PMID 25514818. doi:10.1016/j.phytochem.2014.11.018. 
  42. "Lipophilic and hydrophilic antioxidant capacities of common foods in the United States". Journal of Agricultural and Food Chemistry 52 (12): 4026–37. June 2004. PMID 15186133. doi:10.1021/jf049696w. 
  43. "Flavonoids". Micronutrient Information Center. Linus Pauling Institute, Oregon State University, Corvallis. 2016. Dijupuk 2 November 2016. 
  44. Guidance for Industry, Food Labeling; Nutrient Content Claims; Definition for "High Potency" and Definition for "Antioxidant" for Use in Nutrient Content Claims for Dietary Supplements and Conventional Foods U.S. Department of Health and Human Services, Food and Drug Administration, Center for Food Safety and Applied Nutrition, June 2008
  45. EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA)2, 3 (2010). "Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to various food(s)/food constituent(s) and protection of cells from premature aging, antioxidant activity, antioxidant content and antioxidant properties, and protection of DNA, proteins and lipids from oxidative damage pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006" (PDF). EFSA Journal (Parma, Italy) 8 (10): 1752. doi:10.2903/j.efsa.2010.1752. 
  46. a b "60 Berry desserts". Martha Stewart. Dijupuk 13 August 2015. 
  47. "Baking with Blueberries". U.S Highbush Blueberry Council. Dijupuk 13 August 2015. 
  48. Gordon, Megan. "Frozen Berries In Off-Season Baking: Should You Thaw Before Using?". The Kitchn. Dijupuk 13 August 2015. 
  49. "Fresh Fruit vs Frozen Fruit in baking recipes". Baking Bites. Dijupuk 13 August 2015. 
  50. Geisler, Malinda. "Cranberries Profile". AgMRC. Dijupuk 13 August 2015. 
  51. Beck, Margery A. "Aronia berry gaining market foothold in U.S.". USA Today. Dijupuk 13 August 2015. 
  52. "Fruit Juices". Agriculture and Agri-Food Canada. Dijupuk 13 August 2015. 
  53. Wright, John. "How to make Blackberry Wine and Whisky". The Guardian. Dijupuk 13 August 2015. 
  54. Kime, Robert. "Strawberry Wine" (PDF). Berry Resources Cornell. Dijupuk 13 August 2015. 
  55. "Bring on the Blueberry Wine". Wine Mag. Dijupuk 13 August 2015. 
  56. Rudebeck, Clare. "A berry nice vintage: It's time to rediscover the ancient art of fermenting fruit wines". .independent.co.uk. Dijupuk 13 August 2015. 
  57. The Jam Book. Taylor & Francis. 2014. k. 121. ISBN 978-1-317-84605-5. 
  58. Grotto, D. (2007). 101 Foods That Could Save Your Life. Random House Publishing Group. p. 53. ISBN 978-0-553-90451-2. Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; jeneng "Grotto 2007 p. 53" diwedharaké ping bola-bali déné isiné béda Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; jeneng "Grotto 2007 p. 53" diwedharaké ping bola-bali déné isiné béda
  59. Satterfield, Steven. "Spiced and Pickled Blackberries". Food and Wine. Dijupuk 11 August 2015. 
  60. O'Brady, Tara. "Pickled Strawberry Preserves". david lebovitz. Dijupuk 11 August 2015. 
  61. Kord, Tyler. "Pickled Blueberries". Saveur. Dijupuk 11 August 2015. 
  62. "Deep Fried Strawberries". Driscolls. Dijupuk 31 August 2015. 
  63. Fortune, Fia. "Deep-Fried Cheesecake-Stuffed Strawberries". Forkable. Dijupuk 31 August 2015. 
  64. Deen, Paula. "Cranberry Sauce fritters recipe". Foodnetwork.com. Dijupuk 31 August 2015. 
  65. Deen, Paula. "Leopold's Huckleberry Sauce". Food Network.com. Dijupuk 31 August 2015. 
  66. Currah, Allice. "Simple Homemade Blackberry Sauce". PBS.org. Dijupuk 31 August 2015. 
  67. Lagasse, Emeril. "Raspberry Sauce". Food Network.com. Diarsip saka sing asli ing 20 August 2015. Dijupuk 31 August 2015. 
  68. "Perfect Cranberry Sauce". Food Network.com. Dijupuk 31 August 2015. 
  69. Garten, Ina. "Baked Blintzes with Fresh Blueberry Sauce". Food Network.com. Dijupuk 31 August 2015. 
  70. "Dyeing with blackberries". Diarsip saka sing asli ing 3 August 2015. Dijupuk 12 August 2015. 
  71. "Culturally and Economically Important Nontimber Forest Products of Northern Maine: Blueberry". US Forest Service. Dijupuk 12 August 2015. 
  72. a b "Native Plant Dyes". US Forest Service. Dijupuk 12 August 2015. 
  73. Mahady, G.B.; Fong, H.H.S.; Farnsworth, N.R. (2001). Botanical Dietary Supplements:. Taylor & Francis. p. 47. ISBN 978-90-265-1855-3. Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; jeneng "Mahady Fong Farnsworth 2001 p. 47" diwedharaké ping bola-bali déné isiné béda Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; jeneng "Mahady Fong Farnsworth 2001 p. 47" diwedharaké ping bola-bali déné isiné béda
  74. Krohn-Ching, V. (1980). Hawaii Dye Plants and Dye Recipes. University Press of Hawaii. p. 13. ISBN 978-0-8248-0698-9. Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; jeneng "Krohn-Ching 1980 p. 13" diwedharaké ping bola-bali déné isiné béda Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; jeneng "Krohn-Ching 1980 p. 13" diwedharaké ping bola-bali déné isiné béda
  75. Shujaa, M.J.; Shujaa, K.J. (2015). The SAGE Encyclopedia of African Cultural Heritage in North America. SAGE Publications. p. 382. ISBN 978-1-4833-4638-0. Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; jeneng "Shujaa Shujaa 2015 p. 382" diwedharaké ping bola-bali déné isiné béda Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; jeneng "Shujaa Shujaa 2015 p. 382" diwedharaké ping bola-bali déné isiné béda

Wacan liyane[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

[[Kategori:Bèri]] [[Kategori:Tetuwuhan jamu lan bumbu]] [[Kategori:Wit-witan]] [[Kategori:Kaca mawa pertalan kang durung kapriksa]]