Panganggo:LivyaNicka/Daun pepaya

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Godhong katès seger sing isih ana ing wit

Godhong katès minangka salah sawijining jenis janganan sing dioleh nalika godhongé enom minangka panganan énak lan nduwèni gizi sing akèh. [1]Sakliyané diolah dadi panganan sing sedhep, godhong katès bisa digunakake minangka obat kanggo sawetara penyakit. [2] Godhong katés iku bentuke kaya tangan manungsa. [2] Yèn godhong katés iku dilempit pas ing tengah, bakal katon yèn godhong katès iku simètris . [2]

Nutrisi[besut | besut sumber]

Godhong katés nduwèni macem-macem kandhungan gizi kalebu vitamin A 18250 SI Vitamin B1 0.15 miligram per 100 gr, vitamin C 140 milligram per 100 gram godhong katés, kalori 79 saben 100 gram, protéin 8.0 gram saben 100 gram, lemak 2.0 gram saben 100 gram, hidrat arang hidrasi / karbohidrat 11,9 gram saben 100 gram, kalsium 353 milligram per 100 gram, lan banyu75.4 gram saben 100 gram. [2] Godhong katés uga nduwè kandhungan carposide sing bisa dienggo minangka obat cacing. [2] Godhong katés ngandhung zat papain sing dhuwur sing nggawé rasa pait, nanging zat iki pancèn stomacic, sing bisa nambah nafsu mangan. [3]

Keunggulan obat[besut | besut sumber]

Godhong katés sing rasane pait iku bisa digunakaké kanggo nambani sawetara penyakit, kayata:

  • Watu Ginjel, carané ngumbah sawenèh godhong pepaya sawetara lan godhog, banjur banyu sing wis digodhog mau diombe lan dipungkasi ngombé banyu klapa sing enom (ananging, sing nandhang hipertensi ora diijini nggunakaké mètode iki). [2]
  • Malnutrisi (gejala kekurangan malnutrisi ing bocah cilik), carané godhong katés diuleg bebarengan karo godhong dhadhap serep, lan kapur sirih banjur digunakaké minangka wedhak lan dioleské ing wetengé panandhang. [2]
  • Nyeri weteng ing wektu menstruasi, caran selembar godhong katés diuleg bebarengan karo asem lan uyah banjur ditamambahake banyu mateng, campuran iku mau diperes, disaring lan diombe nalika haid. [2]
  • Disentri, carané nggawé rong lembar godhong katés digodhog nganggo seliter banyu bebarengan karo sesendok teh bubuk kopi, banjur saring lan diombé sedina secangkir. [2]
  • Diare, carané godhong katés digodhog nganggo lenga klapa, banjur godhong katés sing wis layu ditèmplekné ing weteng panandhang. [2]
  • Ngguwak cacing weteng, carané godhong katés digodhog ing rong cangkir banyu bareng karo adas pulowaras nganti umep, banjur disaring lan diombe saben wengi sadurungé arep turu. [2]
  • Ngatasi keputihan, carané selembar godhong katés sing wis dikumbah banjur digodhog ing 1,5 liter banyu bebarengan karo 50 gram werna alang-alang lan pulasari, banjur disaring lan diombe sedina pisan. [4]
  • Ngatasi jerawat, carané 2-3 godhong katés sing tuwa dipèmè banjur dialuské lan ditambahaké banyu banjur jus godhong pepaya ditrapake menyang bagian jerawat. [4]
  • Nemokake bintik ireng ing pasuryan, cara godhong papaya dicampur karo dicampur utawa dicampur lan ditambahake karo banyu, banjur jus godhong papaya dicampur karo topeng lan dianggo ing pasuryan, sawise 15 menit pasuryan dicuci nganggo banyu panas nganti resik. [4]

Proses ngolah[besut | besut sumber]

Buntil, salah sawijining panganan saka Daerah Istimewa Yogyakarta

Rasa pait saka godhong katès bisa diilangi kanthi cara godhong katès iku digodhog bebarengan karo godhong jambu lan jambu pohong kanthi perbandingan 200 gram godhong katès, 200 gram godhong pohong lan 50 gram godhong jambu kluruk. [5] Daun katès bisa diolah dadi osèng-osèng, godhong sing apik kanggo ngolah osèng-osèng iku sing asalé saka wit lanang. [5] Ing Jawa Kulon, mèh kabèh olahan disedhiyakaké nganggo lalapan. [3]Lalapan iku isine saka kabèh jinis janganan sing dipangan nalika isih mentah, tanpa diolah dikumbah resik. [3] pucuké godhong katès minangka salah sawijining pilihan lalapan ing Jawa Kulon. [3] Ing Dhaerah Istimewa Yogyakarta, sing dikenal yaiku panganan sing enom pedes sing diarani bunthil yaiku panganan sing digawe saka godhong katès enom sing digulung lan isiné ana parutan klapa kanthi tambahan iwak, urang lan bumbu liyané. [6] Saka Indonesia Timur pas é ing Maluku, ana panganan khusus yaiku osèng-osèng godhong katès, ing kono kembang katès iku diosèng karo godhong katès lan gerèh teri lan disuguhaké karo pohong godhog. [7] Ora adoh saka Maluku, ing Sulawesi Wetan godhong katès diolah karo kembang katès, godhong kemangi, godhong mlinjo lan iwak cakalang dadi garo kembang kat

Liyane keuntungan[besut | besut sumber]

Daun pepaya bisa digunakake minangka feed kanggo pomfret iwak sing ana ing tahap pembesaran, godhong seger kudu dipaku dhisik sadurunge diwenehi iwak kanggo ngurangi isi banyu ing wong. [8] Bahan aktif papain ing godhong katès bisa digunakaké kanggo nggawé pèstisida nabati, carané 1 kg godhong katès dirajang lan direndhem ing 10 liter banyu sing dicampur karo 2 sendok teh lenga pét, lan 50 gram dèterjèn suwéné sewengi. [9] Sawisé kabèh bahan wis dinengké sewengi, obat-obatan pestisida siap disemprotaké ing area tandhuran sing diserang déning uler lan ama. [9]

Hama lan Penyakit[besut | besut sumber]

Ama sing kerep nyerang godhong katès kalebu tungau abang (Tetranychus bimaculatus) lan tuma abang ijo ( Coccus viridis Green). [10] tungau abang duwe ukuran awak cilik ± 1mm, bentuké ovall, werna ijo utawa abang, nduwé sikil papat sing ditata lan ana rambuté. [10] Ama iki nyedot cairan sèl, utamané godhong sing ngisor saèngga godhongé malih dadi kuning / mosaik, lan serangan abot bisa marai ngubah werna godhong dadi abang kaya tèyèngen. [10] tuma ijo iku uripé nutupi gagang utawa godhong, sing nyegah fotosintèsis. [10] Penyakit sing kerep nyerang godhong katès yaiku penyakit gandum sing disebabaké jamur Oidium caricae Noack, bintik-bintik godhong cercospora sing disebabaké déning jamur Cercospora papayae lan corynespora sing disebabaké déning jamur Corynespora cassiicola . [10]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Warisno (2003). Budi Daya Pepaya. Yogyakarta: Kanisius. ISBN 979-21-0092-X. 
  2. a b c d e f g h i j k Thomas A.N.S (1989). Tanaman Obat Tradisional. Yogyakarta: Kanisius. ISBN 978-979-413-091-9. 
  3. a b c d Wied Harry Apriadji. Healthy Tumpeng, hidangan tumpeng sehat citarasa Nusantara. Jakarta: Gramedia. ISBN 978-979-22-3410-7. 
  4. a b c Dian Putriyanti dkk. 100% Cantik. Yogyakarta: Best Publisher. ISBN 978-602-8620-01-7. 
  5. a b Andang W. Gunawan (2009). Food Combining, kombinasi makanan serasi. Jakarta: Gramedia. ISBN 978-979-22-4698-8. 
  6. Suryo Sukendro (2009). Jalan-Jalan Kuliner Aseli Jogja. Yogyakarta: Media Pressindo. ISBN 978-979-788-068-2. 
  7. Rizal Khadafi (2008). Atlas Kuliner Nusantara. Jakarta: Bukune. ISBN 978-602-8066-14-3. 
  8. Ir. Abbas Siregar Djarijah (2001). Budidaya Ikan Bawal. Yogyakarta: Kanisius. ISBN 979-672-850-8. 
  9. a b Subiyakto Sudarmo (2005). Pestisida Nabati. Yogyakarta: Kanisius. ISBN 979-21-1004-6. 
  10. a b c d e Ir. H. Rahmat Rukmana (1995). Pepaya, Budidaya dan Pasca Panen. Yogyakarta: Kanisius. ISBN 978-979-497-298-4. 

[[Kategori:Caricaceae]] [[Kategori:Janganan]]