Panganggo:Ahmad Puji Laksono/Neraka

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Neraka minangka panggonan panyiksa lan kasangsaran ing akhirat sing diyakini dèning penganut agama lan kapercayan sing suci .

Etimologi[besut | besut sumber]

Istilah "neraka" asalé saka Basa Sangskrapa lan Hindi (India), yaiku Naraka (नरक) sing ing mitologi Hindu diterangaké minangka raksasa kejam. Dhèwèké putri saka bumi, sing diterangaké minangka wanita ayu sing dijenengi Pertiwi . Naraka akhiré tilar donya ing tangane bapaké dhèwè, yakuwi Wisnu, sing disembah dèning Hindus minangka dèwa sing ngreksa donya.

Miturut ajaran Islam[besut | besut sumber]

Tembung neraka asring kasebut ing Qur'an lan ana akèh banget. Ing basa Arab diarani naar (النار Arab, Transliterasi an-nār). Panggonan iki miturut kapercayan Muslim yaiku panggonan ing ngendi manungsa lan jin minangka makhluk sing ora setya marang Syari'at Allah lan nyangkal para nabi .

Sapa sing dilebokaké ing neraka, dhèwèké ora bakal metu. Gerbang neraka ngadeg kanthi mantep lan ditutup kanthi cepet. Sing dadi pakunjaran kanggo wong sing nganggep kabar babagan akhirat. Ana uga wong-wong sing pungkasan mlebet swarga, sawise padha disiksa miturut dosa-dosan sing wis dilakoni. Ing Qur'an kasebut bilih bahan bakar neraka saka manungsa lan watu (ana uga kang negesaké berhala).

Malaèkat neraka[besut | besut sumber]

Gerbang Neraka dipimpin dening Malaèkat Malik, sing duwe 19 malaèkat siksa ing neraka, yaiku Zabaniah . Neraka dipanggoni dening pitung puluh èwu tali, lan saben senar dianakaké dening pitung puluh èwu malaekat. [1]

Mangsa ing neraka[besut | besut sumber]

Sanadyan neraka asring ditrapaké minangka papan panyiksa sing panas banget, nanging ana hawa neraka dadi adhem banget, saèngga bisa ngeculaké kulit para pedunung. Saka Ka'ab, dhèwèké ngendika, "Pancèn ing neraka ana kadhemen, zamarir (kadhemen banget), sing bisa nggawé kulit dadi suwung nganti dheweke (sing ana ing neraka) nyuwun bantuan ing panas neraka."

'Abdul Malik bin' Umair ngendika, "Iki wis teka marang aku sing manggon neraka njaluk pituduh menyang penjagi neraka kanggo metu ing sisih neraka. Kabèh padha metu menyang sisih, nanging dipangan dening zamharir utawa kadhemen ing neraka. Nganti akhiré dhèwèké bali menyang neraka. Lan padha nemu adhem sing wis ditampa. "

Disebutaké ing Qur'an:

Nama-nama pintu neraka[besut | besut sumber]

Neraka panggonan panyiksa kasebut banjur diarani dening akèh wong kanthi jeneng Jahannam . Jahannam duweni 7 lawang, saben lawang (tingkat), wis disetèl kanggo klompok tartamtu saka para makhluké Gusti. Pintu (tingkat) neraka kasebut ing Qur'an yaiku:

  • Hawiyah
    Neraka ditemtokaké kanggo wong sing cahya ing timbangan amal, yaiku wong-wong sing wis manggon ing donya kanthi nindakaké becik kanggo gawé piala. Muslim lanang lan wadon sing ora sungu ora sesuai karo ajaran Islam, kayata Muslim sing males kanggo ndedonga, kanggo wong muslim sing kerep nganggo sutra lan emas, ngupaya rejeki kanthi cara ora sah, mangan riba, ngombé khamr lan liya-liyané, Hawiyah ing ngendi dhèwèké urip. Surah Al-Qari'ah .
  • Jahiim
    Neraka minangka panggonan penyiksa para penyembah berhala utawa wong sing nggabungaké sesambungan karo Allah . Dhèwèké kabeh bakal disiksa dening sesembahanipun. Ing ajaran Islam syirik minangka salah sawijining dosa paling gedhé miturut Allah, amarga syirik tegesé nganggep yèn isih ana sing luwih kuat lan nduweni kuasa minangka Gusti Allah lan bisa uga nganggep yèn ana Gusti nanging Allah. Surah Asy-Syu'ara ' lan Surah As-Saffat .
  • Saqar
    Neraka kanggo wong-wong lamis, yaiku wong-wong sing ora nglakoni perintahé Allah lan rasul . Padha ngerti yèn Allah wis netepaké hukum Islam liwat lisan Muhammad, nanging dhèwèké ngremehné hukum Islam. Surah Al-Muddassir .
  • Lazhaa
    Neraka disedhiyakaké kanggo wong sing seneng ngumpulaké bandha, rakus lan ngenyèk wong ora nduwé. Kanggo wong sing ora pèngin menehi sedekah, mbayar zakat, utawa ngetokaké pasuryan sing ora nyenengake nalika wong ora nduwé teka njaluk pitulungan. Surah Al Ma'arij .
  • Huthamah
    Neraka diwenehaké kanggo wong-wong sing seneng ngolèksi bandha kanthi wujud emas, perak, utawa platina, sing ora seneng nyekel zakat lan ngina wong ora nduwe. Ing neraka kasebut, bandha sing diklumpukaké bakal dijupuk lan diobong kang dadi ombènan kanggo siksa dening wong sing nglumpukné bandha. Surah Al-Humazah .
  • Sa'iir
    Neraka iki dikebaki déning wong kafir lan wong-wong sing nganggo bandha anak yatim piatu. Surah Al-Ahzab, Surah An-Nisa ', Surah Al-Fath lan Surah Luqman .
  • Wail
    Neraka disedhiyakaké kanggo para pengusaha utawa pedagang sing curang, kanthi ngurangi bobot timbangan, barang dagangan kanggo èntuk keuntungan akèh. Barang dagangan bakal diobong lan dipasang menyang padharan minangka azab saka dosa-dosané. Surah Al-Tatfif lan Surah At-Tur .

Pedunung neraka[besut | besut sumber]

wujud pedunung neraka[besut | besut sumber]

Wujud saka padunungan neraka bakal digawé kaping pirang-pirang ukuran wong sing wis manggon ing donya, warta iki ditemokaké ing pirang-pirang hadits . Salah sawijining hadits sing diriwayataké dening Abu Hurairah, yèn Nabi Muhammad SAW ngendika, jarak antara wong loro kafir sing melbu neraka ana lampahan telung dina sing cepet. [2] Untu taring utawa graham gedhé minangka Uhud lan kulit kandel iku padha karo telung dina lampahan, [3] nalika hadits liyané nerangaké kandelé kulit sawetara 42 hasta [4] utawa 70 hasta. [5]

Pedunung paling kathah ing neraka[besut | besut sumber]

Punika kasebut ing salah sawijining hadits, sing pedunung neraka biasané ana ing antarane wanita . [6]

Jinis hukuman ing neraka[besut | besut sumber]

Paukuman sing ènteng[besut | besut sumber]

Deleng uga[besut | besut sumber]

[[Kategori:Kaca mawa pertalan kang durung kapriksa]]

  1. Abdullah bin Ma’ud meriwayatkan Nabi bersabda maksudnya, “Pada hari kiamat akan didatangkan Neraka Jahannam dengan 70.000 tali pengekang, setiap kekang ditarik oleh 70.000 malaikat.” (Riwayat al Bukhari & Muslim)
  2. Abu Hurairah, bahwa Nabi Muhammad pernah bersabda bahwa, “Jarak antara kedua orang kafir yang masuk neraka adalah tiga hari perjalanan seorang penunggang cepat” (HR.Muslim).
  3. Abu Hurairah meriwayatkan bahwa Rasulullah SAW bersabda, “Geraham orang kafir itu atau gigi taring atasnya, sama besarnya dengan bukit Uhud dan tebal kulitnya sama dengan tiga hari perjalanan,” (Shahih Muslim).
  4. Rasulullah SAW bersabda, “Kulit orang kafir itu 42 hasta tebalnya, gerahamnya sebesar Uhud, sedangkan ruangan yang diperlukannya sama seperti jarak antara Mekah dan Madinah.”(HR. Tarmidzi).
  5. Abu Hurairah meriwayatkan bahwa Nabi SAW bersabda, “Geraham orang kafir pada hari kiamat nanti sama besarnya dengan Uhud, dan tebal kulitnya tujuh puluh hasta. Tangannya seperti al-Bayda’, pahanya seperti Warqan, dan luas ruangan yang diperlukannya sama seperti jarak antara saya dan ar-Rabdah,” (HR. Al-Hakim dan Ahmad).
  6. Kumpulan Hadist Shahih - Penghuni neraka terbanyak adalah perempuan #15