Pangaji Sastra Dublin Internasional

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
International DUBLIN Literary Award
Dianugerahaké tumrap Novèl dipunserat utawi dipunpertal ing Basa Inggris
Dianugerahaké déning Dublin City Public Libraries and Archive
Lokasi Dublin, Irlandia
Pisanan dianugerahaké 1996
[www.dublinliteraryaward.ie Situs resmi]

Pangaji Sastra Internasional Dublin utawi International Dublin Literary Award (Basa Irlandia: Duais Liteartha Idirnáisiúnta Bhaile Átha Chliath) inggih punika pangaji ing babagan kasusastran ingkang dipunwontenaken kaping pisan ing saben taun kagem para panganggit novèl abasa Inggris utawi novèl saking basa pundi kemawon ingkang dipunpertal dhumateng basa Inggris. Pangaji punika gadhah ancas masaraken karya sastra ing donya, ingkang disengkuyung déning Pamaréntah Kutha Dublin, Irlandia. Arta 100,000, awujud bebungah ingkang ageng piyambak. Manawi panampi pangaji awujud pertalan (sampun kaping sanga), bebungah dipundum antawisipun panganggit lan juru pertal, ing mriku panganggit nampi €75,000 lan juru pertal nampi €25,000.[1]

Tata cara[besut | besut sumber]

Kualifikasi[besut | besut sumber]

Pangaji punika dipunbika kagem novèl-novèl ingkang diserat saking abasa punapa kemawon saking panganggit sadonya, ingkang limrahipun ngagem basa Inggris utawi sampun dipertal ing basa Inggris. Wondéne pamaringan pangaji lumampah kalih taun saking tanggal pambabaran. Umpaminipun, pangaji ing taun 2007, kedah sampun kababar ing taun 2005. Manawi karya awujud pertalan abasa Inggris, karya kedah sampun dipunbabar saking basa aslinipun ing taun ingkang sami.[2]

Prosès[besut | besut sumber]

Kapustakan Umum Kutha Dublin madosi calon saking kapustakan umum kutha-kutha ageng sadonya. Pratélan lajeng dipunbyawarakaken ing sasi Oktober utawi Novèmber saben taunipun, lan pratélan cekak (langkung saking sedasa sesirah) dipunbyawarakaken ing wulan Maret utawi April taun candhakipun. Pratélan lan pratélan cekak dipunpilih déning panel juri internasional ingkang dipun-gilir saben taun. Allen Weinstein inggih punika wadana panel non-voting awit taun 1996 dumugi 2003. Eugene R. Sullivan ugi dados wadana non-voting awit 2004 dumugi sapunika.[2] Sing menang pangaji dibyawarakaken saben sasi Juni.[2]

Sajarah[besut | besut sumber]

Pangaji punika, kaping pisan dipunwontenaken ing taun 1994[3] kanthi aran "International IMPAC Dublin Literary Award", ingkang sayuk karya antawisipun Kutha Dublin lan IMPAC saking Amérika Sarékat, ingkang kantoripun ing Eropa dumunung wonten Kutha Dublin. James Irwin, présidhèn IMPAC maringi bebungah €100,000. Ardhana perwalian dipunkempalaken saperlu maringi pangaji lan pangemunah. Adicara punika dipunkemunah déning Perpustakaan Umum Kutha Dublin. IMPAC mboten nyengkuyung malih wonten adicara punika ing dasawarsa 2000-an awit pangarsa lan presidenipun, James Irwin, tilar donya ing taun 2009.[3] Ing pungkasan taun 2013, panitiya naté ngalami kepiran ardhana, pramila mboten saget ngawontenaken adicara punika.[3] Dewan Perwakilan Kutha Dublin sarujuk nglajengaken adicara punika kanthi maringi ardhana.[3] Taun 2015 Dewan Perwakilan Kutha Dublin maringi arta dumugi €100,000 kagem adicara punika lan dipuntambahi €80,250 kagem pangemunah.[3] Lajeng pangaji puniki gantos nama minangka International DUBLIN Literary Award ing sasi Novèmber 2015.

Mratélakaken babagan pangaji punika minangka "ingkang paling eklektik lan mboten kanyana saking gong taunan sastra", Michelle Pauli unjuk pitakenan sambung raketipun kaliyan pratélan panjang edhisi 2004, "Ing mriku Panjenengan badhé manggihi Michael Dobbs lan Tony Parsons nglawan Umberto Eco lan Milan Kundera kanthi bebungah 100.000 dolar?"[4]

Panampi[besut | besut sumber]

Taun Poto Pamenang Abasa Novèl Kapilih[5]
1996 100px Cithakan:Sortname[6] Inggris Remembering Babylon
1997 100px Cithakan:Sortname[7] Sepanyol A Heart So White
(dipertal déning Margaret Jull Costa)
1998 100px Cithakan:Sortname[8] Jerman The Land of Green Plums
(translated by Michael Hofmann)
1999 Cithakan:Sortname[9] Inggris Ingenious Pain Cithakan:Double dagger
2000[10] Cithakan:Sortname[8] Inggris Wide Open
2001[11] 100px Cithakan:Sortname[12] Inggris No Great Mischief
2002 100px Cithakan:Sortname[13] French Atomised/The Elementary Particles (alias Atomised)
(dipertal déning Frank Wynne)
2003 100px Cithakan:Sortname Turki My Name Is Red
(dipertal déning Erdağ Göknar)
2004 100px Cithakan:Sortname French This Blinding Absence of Light
(dipertal déning Linda Coverdale)
2005 Cithakan:Sortname Inggris The Known World
2006 100px Cithakan:Sortname Inggris The Master
2007 100px Cithakan:Sortname[14] Nurwègen Out Stealing Horses
(dipertal déning Anne Born)
2008 100px Cithakan:Sortname[9] Inggris De Niro's Game Cithakan:Double dagger
2009 Cithakan:Sortname[9] Inggris Man Gone Down Cithakan:Double dagger
2010 100px Cithakan:Sortname Walanda The Twin
(dipertal déning David Colmer)
2011[15] 100px Cithakan:Sortname[16] Inggris Let the Great World Spin
2012[17] Cithakan:Sortname[18] Inggris Even the Dogs
2013[19] Cithakan:Sortname[20] Inggris City of Bohane
2014 100px Cithakan:Sortname[21] Sepanyol The Sound of Things Falling
(dipertal déning Anne McLean)
2015 100px Cithakan:Sortname[22][23] Inggris Harvest
2016[24] Cithakan:Sortname[8][25] Inggris Family Life
2017[26] 100px Cithakan:Sortname[27] Portugal A General Theory of Oblivion
(dipertal déning Daniel Hahn)

Sing menang adhedhasar basa[besut | besut sumber]

Total Basa Taun
13 Inggris 1996, 1999, 2000, 2001, 2005, 2006, 2008, 2009, 2011, 2012, 2013, 2015, 2016
2 Prancis 2002, 2004
2 Sepanyol 1997, 2014
1 Jerman 1998
1 Turki 2003
1 Nurwègen 2007
1 Walanda 2010
1 Portugis 2017

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. ^ "Dutch writer wins world's biggest literature prize". DutchNews.nl. 18 June 2010. Dijupuk 18 June 2010. 
  2. ^ a b c FAQs. Dublin City Public Libraries. Retrieved 22 November 2015.
  3. ^ a b c d e Hilliard, Mark (May 31, 2015). "New sponsor sought for €100,000 Impac literary Award". The Irish Times. 
  4. ^ Pauli, Michelle (18 November 2003). "Bestsellers make impact on eclectic longlist". The Guardian. Dijupuk 18 November 2003. 
  5. ^ "Search Results for: shortlist". International DUBLIN Literary Award Office. Dijupuk 22 June 2017. 
  6. ^ Battersby, Eileen (17 June 1996). "Malouf wins first Impac literary award". Irish Times. Dijupuk 22 June 2017. 
  7. ^ Battersby, Eileen (15 May 1997). "Spaniard awarded £100,000 Dublin literary prize". Irish Times. Dijupuk 22 June 2017. 
  8. ^ a b c Battersby, Eileen (9 June 2016). "International Dublin Literary Award won by Akhil Sharma’s Family Life". Dijupuk 22 June 2017. 
  9. ^ a b c Flood, Alison (11 June 2009). "Debut novelist takes €100,000 Impac Dublin prize". The Guardian. Dijupuk 22 June 2017. 
  10. ^ Gibbons, Fiachra (7 March 2000). "Britons in the ring for book prize". The Guardian. Dijupuk 22 November 2015. 
  11. ^ "Well-travelled shortlist for Impac award". The Guardian. 5 March 2001. Dijupuk 5 March 2001. 
  12. ^ Yates, Emma (16 May 2001). "First novèl takes fiction's richest prize". The Guardian. Dijupuk 16 May 2001. 
  13. ^ "Controversial author picks up IMPAC Literary Award". The Guardian. 13 May 2002. Dijupuk 13 May 2002. 
  14. ^ Pauli, Michelle (14 June 2007). "Biggest literary prize goes to little-known Nurwègen". The Guardian. Dijupuk 14 June 2007. 
  15. ^ "William Trevor makes an Impac". The Irish Times. 12 April 2011. Dijupuk 12 April 2011. 
  16. ^ Taylor, Charlie (15 June 2011). "Colum McCann wins Impac award". The Irish Times. Dijupuk 15 June 2011. 
  17. ^ "IMPAC DUBLIN Literary Award shortlist announced". breakingnews. 12 April 2012. Dijupuk 12 April 2012. 
  18. ^ Flood, Alison (13 June 2012). "Jon McGregor wins International Impac Dublin Literary Award". The Guardian. Dijupuk 13 June 2012. 
  19. ^ Boland, Rosita (9 April 2013). "Kevin Barry shortlisted for the International Impac Dublin Literary Award". The Irish Times. Dijupuk 9 April 2013. 
  20. ^ Lea, Richard (7 June 2013). "Kevin Barry wins Impac award". The Guardian. Dijupuk 7 June 2013. 
  21. ^ "Vasquez celebrates book prize win". Irish Independent. 12 June 2014. Dijupuk 12 June 2014. 
  22. ^ Flood, Alison (17 June 2015). "Impac prize goes to 'consummate wordsmith' Jim Crace for Harvest". The Guardian. Dijupuk 18 June 2015. 
  23. ^ "Harvest by Jim Crace is the 20th winner of the International IMPAC DUBLIN Literary Award.". International IMPAC DUBLIN Literary Award. 17 June 2015. Diarsip saka sing asli ing 8 September 2015. 
  24. ^ "Family Life by Akhil Sharma wins the 2016 International DUBLIN Literary Award". International Dublin Literary Award. 9 June 2016. 
  25. ^ Flood, Alsion (9 June 2016). "Akhil Sharma wins €100,000 Dublin International literary award". The Guardian. Dijupuk 9 June 2016. 
  26. ^ "The 2017 Shortlist". International Dublin Literary Award. 12 April 2017. 
  27. ^ "The 2017 winner is announced!". 21 June 2017. Dijupuk 21 June 2017. 

Pranala njawi[besut | besut sumber]