Pamaréntahan Téror

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa

Pamaréntahan Téror (Basa Inggris: The Reign of Terror) (5 September 179328 Juli 1794) utawa gampangé The Terror (Prancis: la Terreur) iku periode watara 11 sasi jroning Révolusi Prancis. Sajroning wektu iku, rakyat Prancis sing ora ndhukung révolusi diprejaya nganggo guillotine.

Pamaréntahan téror diwiwiti tanggal 5 September, 1793. Tindak kakerasan tansaya ndadra ing sasi Juni lan Juli taun 1794, sawijining période sing diarani called la Grande Terreur (The Great Terror), sing mungkasi ing tanggal 27 Juli 1794, nalika sawetara pamimpin wigati saka pamaéntahan iki dièksekusi, klebu Saint-Just lan Robespierre. Téror kasil njabut nyawa watara 18,500 nganti 40,000 jiwa.

Sawisé pamarétahan téror, Napoleon Bonaparte jumeneng nata dadi kaisar Prancis.

Pranala jaba[besut | besut sumber]