Pagunungan Ural

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Pagunungan Ural, kerep kasebut kalih Ural utawa (Pagunungan Riphean) ing basa Greco-Roman , iku barisan rante pagunungan ingkang njalar wonten bagian lor lan kidul nglewati bagian kulon Rusia . Pagunungan Ural iku salah sijine saka barisan pagunungan kangg paling tuwa lan isih katahan. Kabentuk ing akhir saka periode Carboniferous, nalika sewijininh bawana kang wonten ing Siberia tabrakan karo bawana super kang nduwèni lemah paling gedhé nalika iku: kombinasi saka Laurasia ( Éropah lan Amerika Lor ) karo Gondwana . Éropah lan Siberia tetep ana nempel bareng nalika iku. Yekaterinburg miturut ora langsung iku kutha krajan saka pagunungan Ural (ngakui dhewe), lan sanajan Ural iku jeneng geografis, iku boten jeneng administratif.

Geografi[besut | besut sumber]

Ahli geografi sampun mbagi Ural dadi lima bagian: Kidul, Tengah, Lor, Subartik, lan Ural Artik. Pagunungan ural dhawane 2500 km saka Kazakh nganti bates lor Kazakhstan ning pesisir samudera Artik . Pulo Novaya Zemlya mbentuk sambungan anyar saka rante pagunungan kasebut. Miturut geografis, barisan iki tanda wates lor antara Asia lan Éropah ing bawana Eurasia. Pagunungan Ural nduwèni puncak paling dhuwur Gunung Narodnaya (Poznurr, 1895 m).

Asil Bumi[besut | besut sumber]

Erosi marake akehe kekayaan barang tambang lan mineral ning pagunungan iku, kalebu watu mulia kaya topaz lan beryl. Pagunungan Ural nduwèni akèh kandungan emas lan platinum.

Alas[besut | besut sumber]

Alas Komi sing durung kajamah wonten ing bagian lor pagunungan kasebut lan dadi bagian saka World Heritage Site utawa Warisan Donya.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Pagunungan_Ural&oldid=1080658"