Origami

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Origami awujud manuk

Origami ya iku seni lipat kang asalé saka Jepang.[1] Kang dilempit bisa kertas lan uga bisa kain.[2] Kertas utawa kain kang arep digawé origami biyasane bentuke segipapat.[1] Ing origami bisa nggawé warna-warna bentuk, kaya ta wujud kewan, tanduran, utawa barang tartamtu.[2]

Origami iku satu kesenian nglempit kertas kang pinercaya kawit kertas dikenalake ing abad pisanan nalika jaman Tiongkok kuno taun 105 Masehi déning Ts'ai Lun. Nggawéne kertas saka tanduran kang dikethok cilik-cilik lan kain kang duwé kualitas kang ora pati apik kanggo ngunggahake prodhuksi kertas. Tuladhané origami kang asalé saka Tiongkok ya iku tongkang (jung) lan kotak.

Nalika abad kaping 6, cara nggawé kertas banjur digawa menyang Spanyol déning wong-wong Arab. Ing taun 610 nalika isih jamane pamaréntahan kaisar wadon Suiko (jaman Asuka), ana biksu Buda jenenge Donchō (Dokyo) kang asalé saka Goguryeo (ujung Koréa) teka menyang Jepang manuhaké carane nggawé kertas lan mangsi. Banjur origami dadi misuwur ing Jepang nganti saiki kang migunakaké kertas Jepang kang diarani Washi.

Video[besut | besut sumber]

Uga delengen[besut | besut sumber]

Cathatan Sikil[besut | besut sumber]