Origami

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Origami awujud manuk

Origami ya iku seni lipat kang asale saka Jepang.[1] Kang dilempit bisa kertas lan uga bisa kain.[2] Kertas utawa kain kang arep digawé origami biyasane bentuke segipapat.[1] Ing origami bisa nggawé macem-macem bentuk, kayata bentuk kewan, tanduran, utawa barang tartamtu.[2]

Origami iku satu kesenian nglempit kertas kang pinercaya kawit kertas dikenalake ing abad pisanan nalika zaman Tiongkok kuno taun 105 Masehi déning Ts'ai Lun. Nggawéne kertas saka tanduran kang dikethok cilik-cilik lan kain kang nduwèni kualitas kang ora pati apik kanggo ngunggahake prodhuksi kertas. Tuladhane origami kang asale saka Tiongkok ya iku tongkang (jung) lan kotak.

Nalika abad kaping 6, cara nggawé kertas banjur digawa menyang Spanyol déning wong-wong Arab. Ing taun 610 nalika isih jamane pamaréntahan kaisar wadon Suiko (zaman Asuka), ana biksu Buddha jenenge Donchō (Dokyo) kang asale saka Goguryeo (ujung Korea) teka menyang Jepang ngenalake carane nggawé kertas lan mangsi. Banjur origami dadi misuwur ing Jepang nganti saiki kang migunakake kertas Jepang kang diarani Washi.

Video[besut | besut sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:
Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:

Deleng Uga[besut | besut sumber]

Cathatan Sikil[besut | besut sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Origami&oldid=1010111"