Organisasi Kurikulum

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Organisasi Kurikulum, ana 4 warna pengorganisasian kurikulum ya iku:

  1. Mata wulangan kang kapedhot (isolated subject), kurikulum kasusun saka pirang - pirang mata wulangan kang kapedhot - pedhot, kang diajaraké dhéwé - dhéwé tanpa ana gegayutan karo mata wulangan liyané.
  2. Mata wulangan kang korelasi, korelasi diadani dadi upaya kanggo ngurangi kelemahan - kelemahan minangka akibat pamedhoting mata wulangan. Prosedur kang dilakokaké ya iku njlèntrèhaké pokok - pokok kang padha - padha korelasi kanggo nggampangaké siswa nampa wulangan tartamtu.
  3. Babagan studi (broad field), ya iku organisasi kurikulum kang nglumpukak maéta wulangan kang mèh padha sarta duwé titikan kang padha lan dikorélasèkaké ing siji babagan pangajaran. Salah sawijiné mata wulangan bisa didadèkaké core subject, lan mata wulangan liyané dikorèlasèkaké kanthi core mau.
  4. Program kang kapunjer ing siswa (child centered), ya iku program kurikulum kang focus ing kagiyatan siswa, ora ing mata wulangan.
  5. Inti prakara, (core program), ya iku salah sawijiné program kang wujud unit - unit prakara, prakara - prakara mau dijupuk saka salah sawijiné mata wulangan tartamtu, lan wulangan liyané diwènèhaké lumantar kagiyatan - kagiyatan sinau ing sajeroning upaya ngebarakaé prakara.
  6. Ecletic program, ya iku salah sawijiné program kang nggolèki imbangé antarané organisasi kurikulum kang kapunjer ing mata wulangan lan siswa.[1]

Miturut ekletik program, mata wulangan kang dhedhasar KTSP kapantha dadi lima golongan wulangan ya iku:

  1. Golongan mata wulangan agama lan akhlak mulia.
  2. Golongan mata wulangan kewarganagaraan lan kapribadèn.
  3. Golongan mata wulangan ngèlmu kawruh lan teknologi.
  4. Golongan mata wulangan estetika.
  5. Golongan mata wulangan jasmani, ulah raga, lan keséhatan.

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. Konstruksi Pengembangan Pembelajaran, Sofan Amri & Iif Khoiru, 2010, Prestasi Pustaka.kaca 115. Organisasi kurikulum