Organisasi Kerja Sama Islam

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Organisasi Kerjasama Islam
Organisation of Islamic Cooperation  (Inggris)
منظمة التعاون الإسلامي  (Arab)
Organisation de la coopération islamique  (Prancis)
Gendéra
Sesanti: "To safeguard the interests and ensure the progress and well-being of Muslims"
     Negara anggota     Observer states     Suspended states
     Negara anggota     Observer states     Suspended states
Pusat administrasi (Markas) Jeddah, Arab Saudi
Basa resmi
Jinis Agama
Keanggotaan 57 negara anggota
Pangarep
 •  Sekretaris Jenderal Yusuf Al-Utsaimin
Adeg
 •  Piagam ditandatangani 25 September 1969 
Cacah jiwa
 •  Rantaman 2018 1.81 milyar
GDP  (PPP) Rantaman 2019
 •  Gunggung $27.949 triliun
 •  Per kapita $19,451
GDP  (nominal) Rantaman 2019
 •  Gunggung $9.904 triliun
 •  Per kapita $9,361
HDI (2018)Increase 0.672
sedhengan · 122nd
Sana jaringan
www.oic-oci.org

Organisasi Kerjasama Islam (OIC; Inggris: Organisation of Islamic Cooperation; Arab: منظمة التعاون الإسلامي‎‎; Prancis: Organisation de la coopération islamique), biyen Organisasi Konferensi Islam, minangka organisasi internasional sing didegake ing taun 1969, sing kasusun saka 57 negara anggota, kanthi pedunung kolektif luwih saka 1,8 milyar ing taun 2015 kanthi 49 negara dadi negara mayoritas Muslim.[1] Organisasi kasebut negesake manawa "swara kolektif ing jagad Muslim " lan ngupayakake "njaga lan nglindhungi kepentingan jagad Muslim kanthi semangat promosi perdamaian internasional."[2]

OIC duwe delegasi permanen menyang Pasarékatan Bangsa-Bangsa lan Uni Eropa. Basa resmi OIC yaiku Arab, Inggris, lan Prancis.

Sejarah[besut | besut sumber]

Al-Aqsa murub[besut | besut sumber]

Tanggal 21 Agustus 1969 ana geni diwiwiti ing Masjidil Aksa ing Yerusalem. Amin al-Husseini, tilas Mufti Yerusalem, ngarani pembakaran kasebut minangka "tindak pidana Yahudi" lan njaluk kabeh kepala negara Muslim nganakake pertemuan puncak.[3] Geni, sing "ngrusak bagean atap kayu lawas lan mimbar umur 800 taun"[4] disalahake amarga penyakit mental para pelaku – fundamentalis Kristen Australia Denis Michael Rohan – dening Israel, lan para Zionis lan Zionisme ing umum dening konferensi Islam.[5]

Konferensi Islam[besut | besut sumber]

Tanggal 25 September 1969, Konferensi Islam, puncak wakil saka 24 negara mayoritas Muslim (umume perwakilan dadi kepala negara), dianakake ing Rabat, Maroko.[2][3] Resolusi dilewatake sing nyatakake

"Pamrentah Muslim bakal konsultasi kanthi tujuan supaya bisa kerja sama ing antarane lan gotong royong ing bidang ekonomi, ilmiah, budaya lan spiritual, sing diilhami saka ajaran Islam sing abadi."[3]

Nenem wulan mengko ing Maret 1970, Konferensi Islam Pertama Menteri Luar Negeri dianakake ing Jeddah, Arab Saudi.[5] Ing taun 1972, Organisasi Konferensi Islam (OIC, saiki dadi Organisasi Kerjasama Islam) didegake.[6]

Nalika kobongan Masjidil Aksa dianggep minangka salah sawijining katalis kanggo pambentukan OIC, akeh wong Islam sing kepengin dadi institusi pan-Islam sing bakal ngladeni kepentingan politik, ekonomi, lan sosial umume (komunitas Muslim). abad kaping 19. Utamane, keruntuhan Kakaisaran Ottoman lan Khalifah sawise Perang Donya I ninggalake kekosongan.

Negara anggota[besut | besut sumber]

Organisasi Kerjasama Islam duwe 57 anggota, 56 ing antarané uga negara anggota PBB, kajaba ana Palestina. Sawetara anggota, utamane ing Afrika Kulon lan Amerika Selatan, - sanajan populasi Muslim akeh – durung mesthi negara mayoritas Muslim. Sawetara negara kanthi populasi Muslim pinunjul, kayata Ruslan lan Thailand, lenggah minangka Observer States.

Afrika[besut | besut sumber]

Asia[besut | besut sumber]

Eropa[besut | besut sumber]

Amerika Selatan[besut | besut sumber]

Referensi[besut | besut sumber]

  1. The Pew Forum on Religion and Public Life. December 2012. "The Global Religious Landscape: A Report on the Size and Distribution of the World’s Major Religious Groups as of 2010." DC: Pew Research Center. Article.
  2. a b About OIC. Oic-oci.org. Retrieved 7 November 2014.
  3. a b c Ciment, James; Hill, Kenneth, eds. (6 December 2012). Encyclopedia of Conflicts Since World War II, Volume 1. Routledge. pp. 185–6. ISBN 978-1-136-59614-8. Dibukak ing 18 November 2017.
  4. LIEBER, DOV (22 August 2017). "PA, Hamas [allege] Jews planned 1969 burning of Al-Aqsa Mosque". The Times of Israel. Dibukak ing 17 November 2017.
  5. a b "The organization 'Islamic Conference' (OIC)". elibrary. Diarsip saka sing asli ing 3 January 2017. Dibukak ing 17 November 2017.
  6. Esposito, 1998, p.164.
  7. Alsharif, Asma (16 August 2012). "Organization of Islamic Cooperation suspends Syria". U.S. Dibukak ing 16 February 2019.