Olahan Palestina

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
A siniyyeh saka mansaf
Mulukhiyah lan pari
Ka'ak gaya Palestina karo ma'amoul
Qatayef

Masakan Palestina kalebu panganan saka utawa biasane dipangan wong Palestina, manawa ing Palestina, Israel, Yordania, kemah pengungsi ing negara-negara cedhak, utawa dening diaspora Palestina .


Panganan panganan khas Palestina umum kanggo Ramadhan yaiku qatayef, sing diwenehake dening para pedagang kaki lima ing pirang-pirang kutha, kutha lan rumah tangga Palestina.

Qatayef minangka jeneng panganan cuci mulut kanthi sakabehe, nanging sing luwih khusus yaiku adonan sing dadi dhasar. Adonan sing diwutahake menyang piring panas bunder katon padha karo pancake, kajaba mung siji sisih sing dimasak, banjur dilipat. Banjur diisi karo keju wedhus sing durung direndhem utawa kacang kenari utawa kayu legi, banjur dipanggang lan disedhiyakake karo sirup banyu gula sing panas utawa kadhang kala madu.

Ka'ak bi 'awja yaiku jajanan roti cekak semolina sing diisi karo kurma sing diarani' ajwa utawa kenari. Dessert iki minangka panganan tradisional kanggo wong-wong Kristen sajrone Paskah, nanging, ka'ak bi awja uga disiapake ing pungkasan wulan Ramadhan, kanggo dipangan nalika Idul Fitri, festival Muslim sing bubar Ramadhan, uga nalika Idul Adha .

Sajrone Mawlid , preinan ngrayakake laire nabi Islam Muhammad, zalabieh sing ngemot bal adonan goreng cilik lan renyah sing dicelupake ing sirup. Adonan digawe saka glepung, ragi lan banyu. Puding khusus sing diarani meghli disiapake kanggo bocah sing nembe lahir, kanggo ngrayakake urip anyar. Panganan panganan cuci mulut digawe saka beras, gula lan campuran rempah-rempah, dihiasi almond, kacang cemara lan kenari. Meghli umume digawe wong Palestina Kristen nalika Natal kanggo nglairake laire bayi Yesus.


Gigi anyar bayi dirayakake nganggo mangkok gandum utawa gandum manis lan permen sing disajikake sawise sunat bocah kalebu baklava lan borma .

Kulawarga Kristen nalika sedhih nyedhiyakake bun manis sing diarani rahmeh. Minangka panganan sing dipangan kanggo ngeling-eling wong sing wis seda lan minangka tumindak mberkahi jiwa wong sing wis seda. Greja Orthodok Yunani nawakake nampan khusus kanthi gandum mateng sing ditutupi gula lan permen sawise upacara peringatan.

Rujukan[besut | besut sumber]