Olah-olahan Betawi

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Panganan Betawi; soto betawi lan asinan betawi ing restoran Betawi ing Sarinah, Jakarta Pusat .

Masakan Betawi iku manèka werna, macem-macem lan eklektik, [1] sebagean amarga padunung Betawi sing nggawe dheweke dumadi saka pirang-pirang imigran regional sing asale saka macem-macem papan ing Nusantara, uga pedagang Cina, India, Arab, lan Eropa . pengunjung lan imigran sing kepincut kutha Batavia ( saiki Jakarta) wiwit pirang abad kepungkur. [2]

Penjual Kerak endhog sing adol omelet kelapa pedhes, panganan sing enak nalika Jakarta Fair .

Bahan lan cara masak[besut | besut sumber]

Masak nasi goreng kambing (nasi goreng karo daging wedhus) akeh ing wilayah Kebon Sirih, Jakarta Pusat .

Masakan Betawi nggunakake sega minangka bahan ruji, sajian sajiane diwutahake ing nasi, dikukus, dimasak nganggo santen minangka nasi uduk ( sega klapa ), utawa dikompres dadi ketupat sayur utawa jajan nasi sayur lontong ing sup sayur-sayuran. Minangka komunitas -majoritas Muslim, wong Betawi luwih milih daging sapi, daging domba lan daging wedhus, amarga padha ngetrapake undang-undang halal Islam sing nglarang panggunaan daging babi . Iwak uga dikonsumsi. Ora umum kanggo kutha pesisir, meh ora ana panganan segara ing masakan Betawi. Nanging ana akeh sajian iwak banyu tawar, nggunakake macem-macem jinis iwak ular lan iwak mas .

Pasugatan Popular Betawi kalebu soto betawi (daging sapi offals ing duduh kaldu milky), sayur asem (sayur manis lan ora nguntungke), sop Iga sapi (daging sapi rib soup) lan Telor Kerak (spiced klapa omelette ). Umume panganan Betawi dimasak nganggo cara goreng, aduk, cara panggang utawa panggang, lan menehi keseimbangan rasa legi, asem lan asin.

[2]

Panganan[besut | besut sumber]

  • Asinan betawi, salad sing digawe saka campuran sayuran jeruk, mi kuning lan saos kacang manis sing asem, asem lan pedhes, diwenehi karo krupuk beras. [2]
  • Bakcang, beras ketan diiseni daging lan dibungkus godhong pring kanthi bentuk segitiga (luwih tepat, tetrahedral).
  • Bubur ayam (lit. pitik congee), beras congee karo daging pitik shredded dadi karo sawetara condiments lan cakwe .
  • Piring daging sapi empal, manis lan pedhes
  • Gado-gado, jinis sayur-sayuran sing digodhog utawa dicampur ing saus kacang.
  • Kerak Telor (lit. endhog lemah ndhuwur), a cake ketan masak karo endhog lan dadi karo klapa shredded lan pepe urang tutup.
  • Ketoprak, sayuran, tahu, nasi vermicelli lan jajan beras ing saus kacang.
  • Ketupat, dumpling beras digawe saka beras sing dipasang ing njero wadhah berlian saka kanthong godhong sawit.
  • Ketupat sayur, ketupat dikompresi nasi-sayur ing sayur pedhes ing sup santen tipis.
  • Lontong, dipencet jajan beras ( dumpling ) ing jero bungkus pisang.
  • Lontong cap lunga meh, lontong susu klapa sing sugih karo opor ayam, ati ing cili, sayur lodeh, lan telur pindang (endhog marbled)
  • Lontong sayur, meh podho karo ketupat sayur, nanging nggunakake lontong .
  • Laksa Betawi, a Betawi Laksa-nglukis kuning sup susu klapa adhedhasar punika campuran bumbu ngandhut rebon lemah utawa ebi ( pepe urang cilik ), Ketupat, sayuran, endhog nggodhok, sprinkled karo Bawang goreng lan asring paling ndhuwur karo emping cracker.
  • Mi kangkung ( mi. Mi. Bayem mi), mi karo bayem banyu .
  • Nasi biryani, gaya beku saka Betawi biryani — piring beras sing wis dimasak utawa disaji karo sayuran, daging utawa daging daging. [3]
  • Nasi goreng domba, nasi goreng pedhes karo daging daging daging, masak ing ghee .
  • Nasi goreng kambing, nasi goreng pedhes karo daging wedhus, masak ing ghee .
  • Nasi kebuli, Arab-asal pedhes beras steamed sajian masak ing duduh kaldu wedhus, susu lan ghee . Kajaba karo kabsa .
  • Nasi mandi, sajian nasi disuguhake karo panggang pitik, wedhus utawa daging liyane. [4]
  • Nasi tim, nasi ayam sing dikukus dihideni sup sup ayam.
  • Nasi uduk, nasi masak ing susu klapa, disuguhake karo macem-macem sisih lauk miturut pilihan pelanggan; saka endhog (endhog keras utawa omelette), tempe, ikan bilis, nganti empal daging sapi lan pitik goreng.
  • Nasi ulam, nasi karo sayuran kanthi piring sisih.
  • Pecak gabus, sajian iwak ulam. [5]
  • Perkedel, kentang goreng, digawe saka kentang lemah, daging cincang, jagung lan jagung utawa tahu, utawa iwak cincang.
  • Pesmol, sajian iwak rempah- rempah, biasane carp utawa milkfish .
  • Pindang bandeng, iwak susu sing dimasak kanthi warna peteng, sup lan ora nguntungke .
  • Serang pindang, ulam iwak nganggo sayuran saka Marunda .
  • Roti buaya (roti buaya), roti kaya buaya.
  • Roti gambang (roti xylophone lit), roti coklat persegi kanthi wiji wijen, dibungkus nganggo kayu manis lan gula aren. Biasane ngladeni nalika Ramadhan lan ana ing acara Betawi liyane.
  • Rujak juhi, sayuran kanthi sotong garing sing dikethok ing saos kacang .
  • Rujak shanghai, panganan segara lan jeli karo sayuran lan saos manis lan asem .
  • Sapo tahu, tahu tahu karo sayuran, daging utawa panganan segara ing lempung .
  • Semur jengkol, kacang wangi sing empuk-empuk diirisake kecap .
  • Sayur asem, sayuran ing sup asam jawa .
  • Sayur besan, sajian vegetarian digawe saka edaran Saccharum .
  • Sayur papasan, sayur sup campuran.
  • Soto betawi, sup daging sapi karo diced tomat lan irisan kentang goreng.
  • Soto kaki, daging sapi utawa tendon sikil wedhus lan soto rawan .
  • Soto mi, sajian sup bumbu sing pedhes sing ngemot mie kuning lan sup soto .
  • Soto tangkar, soto digawe iga daging sapi sing disigar.
  • Tahu goreng, tahu goreng karo saus kacang utawa kicap manis nganggo sambel sing disigar.
  • Tauge ayam, pitik kukus sing disajikan karo kacang wangi lan kicap sing rempah-rempah nganggo minyak.
  • Tauge goreng, gurih sajian vegetarian digawe saka nglakoake-goreng sprouts kacang karo irisan-irisan saka tahu, Ketupat utawa lontong cake beras lan mie kuning, dadi ing pedhes oncom -based sauce

Cemilan lan panganan cuci mulut[besut | besut sumber]

Kue ape utawa serabi Jakarta.
  • Bubur cha cha, panganan cuci mulut utawa sarapan sing digawe saka sagu mutiara, ubi, ubi, pisang, santen, godhong pandan, gula lan uyah. Bahan-bahan kasebut dimasak ing santen, lan sajian kasebut bisa diwenehake panas utawa adhem.
  • Bubur sumsum, congee putih digawe saka glepung beras lan dipangan nganggo saos gula abang.
  • Cakwe, roti dawa cruller utawa goreng, disajekake saos kecut manis, asem lan pedhes.
  • Cincau, jeli suket — panganan cuci mulut kaya jeli.
  • Dodol, wajan lengket sing digawe saka klapa, beras ketan lan gula abang
  • Emping, cokotan-ukuran cilik Kripik cracker, digawe saka Gnetum gnemon perkakas (kang wiji). Krupuk emping duwe rasa rada pait.
  • Geplak, permen digawe saka gula lan klapa parut.
  • Kembang goyang (kembang guncang), cemilan tradisional digawe saka glepung beras sing dicampur karo endhog, gula, jiwit uyah lan santen. Adonan kasebut bisa digoreng sawise digawe panas minyak lan cetakan kembang goyang.
  • Kue ape, kue sing empuk alus karo kerak sing empuk nanging garing.
  • Kue cubit (jajan jiwit), pancake tradisional sing nggunakake tepung, bubuk manggang, gula lan susu minangka bahan utamane. Kue iki ana gandhengane karo poffertjes .
  • Kue cucur, pancake digawe saka adonan tepung beras goreng lan gula klapa.
  • Kue gemblong, adonan glepung beras sing diwadhahi gula klapa coklat ketan.
  • Kue ku, jajanan cilik bunder utawa oval kanthi kulit glepung ketan alus sing dibungkus ing isine manis ing tengah.
  • Kue pancong, kue panas klapa sing legi.
  • Kue pepe, kue sing empuk lan empuk digawe saka glepung ketan.
  • Kue putu, kue kukus kanthi bentuk silinder tradisional lan warna ijo.
  • Kue putu mayang, mi beras kaya idiyappam karo campuran santen lan disajeni karo gula aren.
  • Kue rangi, waffle klapa disedhiyakake karo gula klapa coklat sing kenthel.
  • Kue talam (jajan tray), kue tradisional sing digawe saka tepung beras, santen lan gula sing dikukus ing cet kue utawa cangkir.
  • Lumpia jakarta, lumpia sing biasane digoreng. Beda karo lumpia Semarang sing nggunakake rebung (tunas pring), lumpia Jakarta nggunakake jicama lan disajekake nganggo saus kacang pedhes minangka saus celup.
  • Pastel de nata, jajanan tart endhog dibungkus kayu manis saka Kampung Tugu - asale saka masakan Portugis .
  • Semprong, cemilan wafer digawe nganggo adonan endhog nganggo cetakan wesi ( wafel wesi ) sing digawe panas ing kompor areng.
  • Wajik , kue ketan manis sing dikompres kanthi bentuk berlian.

Ombènan[besut | besut sumber]

  • Bir pletok, wedang non-alkohol sing digawe saka kulit wit secang.
  • Cendol , panganan cuci mulut legi es sing isine tetes jeli tepung beras ijo, santen lan sirup gula aren.
  • Es cincau, omben jeli suket disajeni nganggo es cukur, santen lan gula.
  • Es selendang Mayang, a ice panganan cuci mulut manis digawe saka kinca utawa Cairan gula, susu klapa, rwaning pandan kanggo ambu, es lan roti digawe saka ketan glepung beras utawa hunkwe ( mung beans pati powder).
  • Sekoteng, wedang anget digawe saka jahe lan susu, diwutahake karo kacang, roti cubed, lan pacar cina ( mutiara tapioka ).

Galeri[besut | besut sumber]

Deleng uga[besut | besut sumber]

Referensi[besut | besut sumber]

  1. Maria Endah Hulupi (22 June 2003). "Betawi cuisine, a culinary journey through history". The Jakarta Post. Dibukak ing 30 January 2015.
  2. a b c Petty Elliott (23 June 2011). "Food Talk: In the Salad Days of Betawi Cuisine". Jakarta Globe. Dibukak ing 30 January 2015. Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; jeneng "JGBetawi" diwedharaké ping bola-bali déné isiné béda Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; jeneng "JGBetawi" diwedharaké ping bola-bali déné isiné béda
  3. https://travel.kompas.com/read/2014/07/06/095200927/Sajian.Kebuli.Mandi.dan.Biryani
  4. Mama Sya. "Nasi Mandhi@Mandy & Ayam Bakar". Photo Blog, Fotopages, October 07, 2009. Diarsip saka sing asli ing June 30, 2016. Dibukak ing June 24, 2020.
  5. Ayu Cipta (19 October 2014). "Preserving Betawi Traditional Cuisine". Tempo. Dibukak ing 30 January 2015.